hirdetés

5 tünet, ami a kutya szívférgességére utal: ha ezeket tapasztalod, azonnal vidd állatorvoshoz!

Buzgó Csilla

2020. július 1

Alig akad olyan kutyabetegség, mely esetében fontosabb volna a gondos megelőzés, mint a szívférgesség.

hirdetés

Bár az évi kétszeri orvosi szűrés gyakorlatilag nullára csökkenti a kórság elharapódzását, ha mégis ezeket a tüneteket tapasztalod, haladéktalanul intézkedj kutyád gyógykezelése ügyében!

Tünetmentesség

Egy-egy néha elkapott köhögésen kívül semmit nem lehet észre venni a kutyán, mivel a szívféreg mikrofilária (miniféreg) állapotában még nem okoz panaszt. Szerencsére rendszeres orvosi szűréssel ezek a kórokozók kimutathatóak a vérből, és gyógyszeres kezeléssel orvosolható a fertőzés. Amennyiben már kifejlett példányok is megtalálhatóak az állat testében, az erre a célra létrehozott orvosságot szigorúan csak a rendelőben kaphatja meg a kutya, mivel az elhalt férgek a vérárammal sodródva távoznak, növelve a komoly komplikációk felmerülésének esélyét.

A szívférgesség korai stádiumának tünetei

Állandó köhögés

Nem szabad összetéveszteni a kennelköhögéssel, vagy egyéb felső légúti megbetegedéssel, mert míg ezek erőteljesebben és csak bizonyos időközönként jelentkeznek, a szívférgességre utaló szárazköhögés szinte egész nap kínozhatja a kutyust, és a legkisebb fizikai terhelésre előjöhet.

Kedvetlenség

Mivel szegény kutya közérzete a féreg okozta szív- és tüdőgyengeség miatt romlik, a játék, séta iránt sem lelkesedik úgy, ahogy tőle megszoktuk. A betegség előrehaladtával ez az állapot egyre látványosabbá válik.

Fogyás

A férgek szaporodása felborítja a kutya szervezetének egyensúlyát, ezért az állat energiavesztést és étvágytalanságot tapasztal, ez pedig elkerülhetetlenül fogyáshoz vezet.

Az előrehaladott stádium tünetei

Légzési nehézségek

A köhögéshez asztmához hasonló rohamok társulnak, mivel a féreg beágyazza magát a tüdő ereibe, ráadásul jelenléte ödémát okozhat, amely csökkenti a vér oxigénszintjét is.

Kidülledt mellkas

Ahogy az ödéma és a fogyás súlyosbodik, a kutya szügye és mellkasa egyre feltűnőbben domborodik ki, a bordák érezhetőbbé, láthatóbbá válnak.

Kései stádium

A fent felsorolt tünetek erősödése és a beteges külső megjelenés jellemző a kutyára ebben a súlyosan fertőzött állapotban. Az orvosi vizsgálat során szívzörej, rendellenes tüdőhangok és májkárosodás mutatható ki, valamint ekkor már egyértelműen látható a kifejlett férgek tömeges megjelenése az ultrahang- és röntgenfelvételeken.

Nagyon fontos a megelőzés!

Kétféleképpen óvhatjuk kedvencünket szívférgességtől: ún. spot on, azaz külsőleg alkalmazható rovarriasztó folyadékok rendszeres alkalmazásával, illetve az állatorvos által előírt tabletták szájon át történő adagolásával tavasztól őszig, a kutya élete végéig. Továbbá rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálat, mely által már csírájában elfojthatjuk ezt a gazdik és kutyusok életét megkeserítő betegséget.

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás egészség kutya betegségei szívférgesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!