hirdetés

6 ok, amiért meg kell tisztítani a kutyák mancsát

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyák tisztántartásáról esik szó, a leggyakrabban a fürdetés jut eszünkbe. Arra már kevesebben gondolnak, hogy a mancstisztítás legalább olyan fontos kedvenceink egészsége szempontjából. De hogy miért? Arra megannyi válaszunk van.

hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy a kutyák mancsainak tisztítása a kutya egészségének és jólétének igen fontos része, amely hozzájárulhat a kutyus hosszú és boldog életéhez. Ennek kapcsán elég csak arra gondolnunk, amikor kedvenceink térdig merülnek el a sáros pocsolyában, de pont elég, ha a füvön rohannak fel és alá. De lássuk csak, miért fontos annyira a mancsihigiénia – nem csak azért, hogy ne legyen tappancsnyomos az előszobánk.

Tudtad-e?

A mancsok a kutyák alapvető mozgatószervei, amelyek segítik kedvenceinket a járásban, a futásban, az ugrálásban és a játékban. Emellett fontos a szerepük a tapintásban és az érzékelésben is: az érzékeny felületeken keresztül a kutyák megannyi információt kapnak a környezetükből, legyen szó a hőmérsékletről vagy akár a talaj textúrájáról.

Érdekesség, hogy az ebek a testhőmérsékletük szabályozását is többek között a mancsuknak köszönhetik, továbbá segít nekik a kommunikációban is: izgatottságot, esetleg félelmet jeleznek azzal, ha például felállítják a szőrüket a mancsaikon.

Nem utolsósorban pedig a mancsok állapota sokat elárulhat a kutyáról.

A mancsoknak rendkívüli a szerepük a kutyák életében

Baktériumok elleni megelőzés

Bár a kutyusok mancsai strapabírók, és bizonyos mértékig meg is tudnak birkózni a baktériumokkal, azért nem árt az óvatosság. Ezért is fontos a séta utáni megfelelő mancstisztítás, amely során eltávolítjuk a fertőzésveszélyt jelentő baktériumokat és kórokozókat, amelyek akár már egy apróbb tappancshorzsolásnál is gondot okozhatnak.

Észrevehetjük a sérüléseket

A mancsápolás során az útközben szerzett vágásokat és karcolásokat is kiszúrhatjuk, ha odafigyelünk. Észrevehetjük a sebeket, felmérhetjük az esetleges sérüléseket, amelyek súlyosságát mérlegelve dönthetünk arról, hogy szükséges-e a kutyánknak állatorvosi segítség.

Beékelődött kavicsdarabok

Amiért ugyancsak hasznos lehet a tappancstisztítás, hogy észrevehetjük a mancsok réseibe és redőibe esetlegesen beékelődött kavics- vagy üvegdarabokat, mert ez bizony gyakran okozhat gondot a kutyusoknak. Nyári időszakban különösen fontos, hogy séták után ellenőrizzük, nem került-e toklász a lábujjak közé, mert a bőrbe fúródva súlyos problémákat okoz.

A kutyamancsok tisztításakor a nagyobb törmelékeket is eltávolíthatük a lábujjak közül

Hívatlan vendégek

Ha nem figyelünk oda, észrevétlenek maradhatnak a kutyalábujjak között megbúvó kullancsok és más élősködők is. A kutyák mancsainak tisztítása során az eldugott helyeket is át tudjuk nézni, ahol ezek a paraziták könnyen elrejtőzhetnek.

Kényelmesebb a kutyának

Ha a kutyust őszi, téli, nedves időben sétáltatjuk, az átázott mancsok finom tisztítása után meg is kell szárítanunk azokat, hogy megakadályozzuk a berepedezést és a kiszáradást – ezek ugyanis érzékenyebbé tehetik a tappancsokat a sérülésekre. Igaz ez akkor is, ha hóban vagy útszóró sós latyakban van kint az eb. Utóbbi esetén szárítás előtt öblítsük le a sót kedvencünk mancsairól.

Támogatja a kötődést

Bennünket, embereket is jó érzéssel tölt el egy kis kényeztetés, nem igaz? Ugyanez vonatkozik a kutyákra is. A tappancstisztítást is magában foglaló rendszeres rutin nagyszerű módja annak, hogy erősítsük a kedvencünkkel való kötődést.

Higiénikusabb otthon is

Ne legyünk álszentek, nyugodtan valljuk csak be azt is, hogy a mancstisztítás otthonunk megfelelő higiéniája miatt is fontos. Csakúgy, ahogyan mi levesszük a cipőt belépéskor, úgy a kutyusoknak is meg kell tisztítani a mancsát. Különösen akkor, ha még baba vagy kisgyerek is van.

Ezernyi okunk van arra, hogy miért fontos tisztántartani kedvencünk mancsát

Tisztítsuk, de hogyan?

  • Ha a kutyus mancsai épp csak kicsit porosak, egy nedves törülköző vagy kendő is jó szolgálatot tehet. Helen Adler kutyakozmetikus szerint viszont csakis kifejezetten a kutyusok számára biztonságos anyagokat alkalmazzunk. A szakértő szerint az emberi használatra szánt törlőkendők közül sok káros vegyi anyagokat – például alkoholt vagy épp parfümöket, illatanyagokat – tartalmaz, amelyek károsak lehetnek kedvencünk egészségére. A szakember azt mondja, hogy egy meleg vízzel átitatott papírtörlő tökéletes módja a kutyusunk lábának tisztítására.
  • Ha a mancspárnák közé sár vagy törmelék tapadt, a legegyszerűbb, ha a fürdőkádban mossuk le a kutyus lábát. A nagyon makacs szennyeződések kitisztítására kutyasampont is használhatunk, majd alaposan öblítsük le ezt is a szennyeződésekkel együtt.
  • A lábujjak és a körmök tisztításánál ügyeljünk arra, hogy minden apró kis zugba beférjünk. Így tudjuk ugyanis biztosítani az ebnek az alapos tisztítást.
ápolás baktériumok egészség kutyaápolás Mancs mancstisztítás mancstisztító eszköz sérülések

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink