hirdetés

Gazdihóbort, vagy a kutyajólét miatt fontos a kozmetika?

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. augusztus 30 - Képek: Getty Images Hungary

Makulátlan kutyabundák, simára fésült szőr, tökéletesre nyírt ebfrizurák – gazdihóbort-e, és csak a kutyaszépség miatt fontos, vagy talán van egészségügyi haszna is a kutyakozmetikának? Erről kérdeztük a szakértőt.

hirdetés

.„Nem kell ahhoz bozontosnak lennie egy kutyának, hogy bizonyos időközönként kutyakozmetikushoz vigyük” – ezt mondja Pálffy-Szabó Dóra kutyakozmetikus, aki szerint megannyi egészségügyi előnnyel jár, ha egy kozmetika rendszeres vendége lesz a kutya. Elárulja, miért!

Nem luxus az ebwellness

Határozottan kijelenthetjük: négylábú kedvenceinket kutyakozmetikushoz vinni nem holmi gazdihóbort vagy luxuslépés. A kutyatartás egy nagyon fontos része még akkor is, ha négylábú kedvencünknek látszólag semmi szüksége rá.
„Ahogyan a hajunkat is mossuk, a kutyus szőrének is időnként – úgy négy-hathetente – szüksége van egy kis frissítésre, csomóbontásra, szellőztetésre. Ezzel nemcsak szebbé, hanem egészségesebbé is tehetjük a szőrüket, hiszen elősegítjük vele a szőr egészséges növekedését, és eltávolítjuk a már régi, sérült szőrt is” – magyarázza Pálffy-Szabó Dóra.

A kozmetika a kutya bőrének egészségét is óvja

Kozmetikust rövid szőrű fajtáknak is!

Noha sokan úgy gondolják, hogy kutyakozmetikusra csakis a hosszú szőrű kutyáknak van szüksége, az igazság ezzel szemben az, hogy ráfér a rövidebb bundával élő ebekre is. Sőt!
„Például hasznos egy vizslának vagy egy francia bulldognak is” – mondja a szakértő, majd sietve hozzáteszi: e két fajtának különösen intenzíven hullik a szőre, így fontos, hogy kutyakozmetikusi segítséggel megszabaduljanak a fölösleges aljszőrzetüktől.

Ez valójában egy win-win szituáció, hiszen a kutya is jól jár, szellősebb lesz a bundája, és a gazdi is, hogy otthon nem kell szőnyeget takarítania.

Öntisztuló kutyák?

„Vannak különféle városi legendák öntisztuló kutyákról, de ezeknek nem szabad bedőlnünk. Sőt, ha tehetjük, otthon is fésülgessük heti egy-két-három alkalommal a kutyusunkat, pláne, ha kedvencünknek 2-3 centiméteres vagy annál hosszabb a bundája” – magyarázza a kutyakozmetikus.
Hasznos tudnunk, hogy a rendszeres, gondoskodó ápolás nemcsak a kutya bőrének szellőzése miatt fontos, hanem azért, mert csökkenti a bunda zsírosodását is. A túl sok zsír azért nem jó, mert elzárhatja a pórusokat, amely irritációt és mindenféle bőrproblémát okozhat.

Ha a kedvencünk fölösleges aljszőrzetét nem távolítjuk el rendszeresen, előfordulhat, hogy teljesen beletapad, és nemcsak hogy mattul, hanem össze is állhat a bundája. Ez pedig melegágya lehet a különféle élősködőknek, ami miatt megbetegedhet a kutya.

A szakértő szerint az összegabalyodott szőr húzza a bőrt, és fájdalmas, sebes foltok okozója is lehet. A bunda alatt, a bőrön láthatatlanul megbújó sebek könnyen elfertőződhetnek, így ha nem ellenőrizzük rendszeresen, nagy bajba sodorhatjuk az ebet.

Több mint kozmetikus

Jól látszik hát, hogy a kutyakozmetikus nemcsak fodrász, pedikűrös és manikűrös, de fontos egészségügyi ismeretekkel is rendelkezik. Fésül, nyír, trimmel, karmot vág, fület pucol, és mindig lehet rá számítani egy alapvető állapotfelmérés elvégzésére is. Ellenőrzi ugyanis, hogy nincsenek-e például a kutya lábujjai között összegyűlt sáros fűmaradványok, amelyek összecsomósodva sok kellemetlenséget okozhatnak, megnézi rajta az esetleges dudorokat, karcolásokat és vörös foltokat, valamint a bolhát és a kullancsokat, és még a szemük, fülük és a lábuk állapotát is.

A kutyakozmetikus több mint fodrász: a kutyák egészségi állapotát is ellenőrzi

Otthon is ápoltan

Pálffy-Szabó Dóra nem tudja elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az otthoni ápolás is. Amellett ugyanis, hogy felfrissül a kutyus bundája, a fésülgetés kellemes masszázsként is működik, amely elősegíti az egészséges vérkeringést. Ráadásul az ápolás nagyszerű alkalom a kötődés erősítésére is, hiszen minél rendszeresebben csináljuk, kedvencünk annál jobban megszokja. Később pedig minden érintett számára megnyugtató, pihentető élménnyé válik. Ha úgy látjuk, hogy ebünk nem rajong a kényeztetésért, jó ötlet, ha olyan időpontot választunk hozzá, amikor a kutya és a gazdi is nyugodt. Esetleg egy séta utáni pihenés alkalmával. Minél kisebb korában kezdjük el, annál nagyobb eséllyel szerettetjük meg az ebbel a wellnesst.

ápolás bunda kutya ápolása kutya bundája kutyakozmetika kutyakozmetikus otthoni ápolás szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink