hirdetés

Így masszírozd a kutyádat, hogy valóban jót tegyél vele (videó)

Szénási Szimonetta, 2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyus reakciója egyértelmű választ ad arra, élvezik-e az ebek a masszírozást. Elmondjuk, hol és hogyan „gyúrd át” kedvencedet, hogy valóban jót tegyél vele.

hirdetés

Tudtad, hogy a kutya számára mennyire élvezetes egy kellemes masszázs? A videón szereplő Bonnie szemmel láthatóan teljesen ellazul gazdája keze alatt. Amikor pedig egy pillanatra vége szakad a kényeztetésnek, egyértelműen jelzi, hogy még nem volt elég belőle. Nagyon aranyos! Miután megnézted a felvételt, olvass tovább, hogy segítségünkkel elsajátíthasd a kutyamasszázs minden csínját-bínját!

A kutya a masszázs alatt ellazul, testileg-lelkileg feltölti

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutya számára is nagyon egészséges a rendszeres masszázs. Amellett, hogy segít fellazítani az izmokat, a lelki megnyugvást is elősegíti. Ráadásul erősíti a gazdi és az állat közti köteléket. Mindezek miatt érdemes neked is beiktatnod az életetekbe – hidd el, négylábú barátod nagyon hálás lesz érte!

Ám nem mindegy, miként nyúlsz az ebhez: a nem megfelelő mozdulatokkal akár bajt is okozhatsz! Vegyük sorra, hol szabad masszíroznod a kutyádat!

1.) Fej- és nyakmasszázs

Amellett, hogy a fej és a nyak masszírozása fokozza a keringést, stresszoldó hatása is van. A hüvelykujjaddal vagy a tenyereddel kezd lassú, nyugodt mozdulatokkal simogatni kedvencedet az orrnyergétől a feje búbjáig, majd a fültövek körkörös átmasszírozása után finoman „morzsolgasd át” a füleket is.

Egyes kutyák hajlamosan a nyakmerevségre. Esetükben a lapockakörnyéki izmokat kell átmasszíroznod. Figyelmesen dolgozz, és ha azt látod, hogy kedvenced valamire rosszul reagál, akkor állj meg! Megpróbálhatod finomabban, de ha az sem tetszik neki, akkor bízd az állatorvosra a probléma megoldását!

A legtöbb kutya a masszázs alatt teljesen ellazul.

2.) Testmasszázs

Négylábúd nagyon fogja élvezni, ha az egész testét átgyúrod. A kutyák törzsén a hátat, a mellkast és a hasat érdemes masszírozni. Ezzel elősegítheted az egészséges testműködést, valamint a jó közérzetet is biztosítod számára.

A hátat masszírozhatod teljes tenyérrel, lassú, nyugodt mozdulatokkal, a szőrnövekedéssel megegyező irányba. Ezzel segítesz ellazulni kedvencednek. Ha pedig ujjbegyekkel és oda-vissza dolgozol, azzal felélénkítheted az ebet.

A hasat csak nagyon óvatosan szabad masszírozni! Ezen a területen erős mozdulatok helyett valójában csak simogatod az állatot az óramutató járásával megegyező irányban, körbe-körbe. Először kisebb, majd egyre táguló oválisokat írj le a pocakján. Ez jót tesz az emésztésnek, valamint a szaporítószervek egészségének is.

A mellkasmasszázs a szívre és a vérnyomásra van nagyon jó hatással. Teljes tenyérrel érj a kutyához, majd masszírozhatsz körkörös, illetve hosszanti simító mozdulatokkal. Fontos tudnod, hogy sok kutya kifejezetten nem szereti, ha ezen a területen hozzáérnek, így először mérd fel, kedvenced hogy reagál rá. Ha úgy látod, nem tetszik neki, ne erőltesd!

3.) Lábmasszázs

Kutyád mancsainak is jár a kényeztetés! Ráadásul így számos mozgásszervi problémától, köztük az ízületi gyulladástól, az izomláztól vagy -merevségtől is megóvhatod pajtásodat. Ha valamilyen aktivitás után csinálod, akkor fokozottan kell figyelned, nehogy a bemerevedett izom érintése fájdalmat okozzon az állatnak!

A lábmasszázs során fogd körbe a kutya lábát, majd fentről lefele haladva, kissé csavaró mozdulatokkal nyomkodd át az izmokat. Fontos, hogy a csontokra és az ízületekre semmiképp se fejts ki nyomást! A comb ás a váll izmait is átdolgozhatod ilyenkor. Ezeket a területeket szintén fentről lefelé, tenyérrel simítsd végig tetszőleges alkalommal.

A mancsoknak is jót tesz a kényeztetés!

Mikor nem szabad masszírozni?

Mint Czeisz Juliette kutya-fizioterapeuta is hangsúlyozza vannak olyan állapotok, amikor tilos a kutyamasszázs! Ezek az alábbiak:

  • hőemelkedés, láz
  • vemhesség
  • daganatos elváltozás
  • helyi gyulladás
  • antibiotikumos kezelés
  • bőrbetegség
  • fertőző betegség
  • csonttörés
  • szalag-, ínsérülés

A szakember az alábbi videón be is mutatja, a helyes masszázstechnikát:

Mindezek ismeretében ajánljuk, hogy vezesd be a napi rutinotokba a masszírozást is, ami egy remek közös program lehet mindkettőtök számára!

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon