hirdetés

Így masszírozd a kutyádat, hogy valóban jót tegyél vele (videó)

Szénási Szimonetta

2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyus reakciója egyértelmű választ ad arra, élvezik-e az ebek a masszírozást. Elmondjuk, hol és hogyan „gyúrd át” kedvencedet, hogy valóban jót tegyél vele.

hirdetés

Tudtad, hogy a kutya számára mennyire élvezetes egy kellemes masszázs? A videón szereplő Bonnie szemmel láthatóan teljesen ellazul gazdája keze alatt. Amikor pedig egy pillanatra vége szakad a kényeztetésnek, egyértelműen jelzi, hogy még nem volt elég belőle. Nagyon aranyos! Miután megnézted a felvételt, olvass tovább, hogy segítségünkkel elsajátíthasd a kutyamasszázs minden csínját-bínját!

A kutya a masszázs alatt ellazul, testileg-lelkileg feltölti

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutya számára is nagyon egészséges a rendszeres masszázs. Amellett, hogy segít fellazítani az izmokat, a lelki megnyugvást is elősegíti. Ráadásul erősíti a gazdi és az állat közti köteléket. Mindezek miatt érdemes neked is beiktatnod az életetekbe – hidd el, négylábú barátod nagyon hálás lesz érte!

Ám nem mindegy, miként nyúlsz az ebhez: a nem megfelelő mozdulatokkal akár bajt is okozhatsz! Vegyük sorra, hol szabad masszíroznod a kutyádat!

1.) Fej- és nyakmasszázs

Amellett, hogy a fej és a nyak masszírozása fokozza a keringést, stresszoldó hatása is van. A hüvelykujjaddal vagy a tenyereddel kezd lassú, nyugodt mozdulatokkal simogatni kedvencedet az orrnyergétől a feje búbjáig, majd a fültövek körkörös átmasszírozása után finoman „morzsolgasd át” a füleket is.

Egyes kutyák hajlamosan a nyakmerevségre. Esetükben a lapockakörnyéki izmokat kell átmasszíroznod. Figyelmesen dolgozz, és ha azt látod, hogy kedvenced valamire rosszul reagál, akkor állj meg! Megpróbálhatod finomabban, de ha az sem tetszik neki, akkor bízd az állatorvosra a probléma megoldását!

A legtöbb kutya a masszázs alatt teljesen ellazul.

2.) Testmasszázs

Négylábúd nagyon fogja élvezni, ha az egész testét átgyúrod. A kutyák törzsén a hátat, a mellkast és a hasat érdemes masszírozni. Ezzel elősegítheted az egészséges testműködést, valamint a jó közérzetet is biztosítod számára.

A hátat masszírozhatod teljes tenyérrel, lassú, nyugodt mozdulatokkal, a szőrnövekedéssel megegyező irányba. Ezzel segítesz ellazulni kedvencednek. Ha pedig ujjbegyekkel és oda-vissza dolgozol, azzal felélénkítheted az ebet.

A hasat csak nagyon óvatosan szabad masszírozni! Ezen a területen erős mozdulatok helyett valójában csak simogatod az állatot az óramutató járásával megegyező irányban, körbe-körbe. Először kisebb, majd egyre táguló oválisokat írj le a pocakján. Ez jót tesz az emésztésnek, valamint a szaporítószervek egészségének is.

A mellkasmasszázs a szívre és a vérnyomásra van nagyon jó hatással. Teljes tenyérrel érj a kutyához, majd masszírozhatsz körkörös, illetve hosszanti simító mozdulatokkal. Fontos tudnod, hogy sok kutya kifejezetten nem szereti, ha ezen a területen hozzáérnek, így először mérd fel, kedvenced hogy reagál rá. Ha úgy látod, nem tetszik neki, ne erőltesd!

3.) Lábmasszázs

Kutyád mancsainak is jár a kényeztetés! Ráadásul így számos mozgásszervi problémától, köztük az ízületi gyulladástól, az izomláztól vagy -merevségtől is megóvhatod pajtásodat. Ha valamilyen aktivitás után csinálod, akkor fokozottan kell figyelned, nehogy a bemerevedett izom érintése fájdalmat okozzon az állatnak!

A lábmasszázs során fogd körbe a kutya lábát, majd fentről lefele haladva, kissé csavaró mozdulatokkal nyomkodd át az izmokat. Fontos, hogy a csontokra és az ízületekre semmiképp se fejts ki nyomást! A comb ás a váll izmait is átdolgozhatod ilyenkor. Ezeket a területeket szintén fentről lefelé, tenyérrel simítsd végig tetszőleges alkalommal.

A mancsoknak is jót tesz a kényeztetés!

Mikor nem szabad masszírozni?

Mint Czeisz Juliette kutya-fizioterapeuta is hangsúlyozza vannak olyan állapotok, amikor tilos a kutyamasszázs! Ezek az alábbiak:

  • hőemelkedés, láz
  • vemhesség
  • daganatos elváltozás
  • helyi gyulladás
  • antibiotikumos kezelés
  • bőrbetegség
  • fertőző betegség
  • csonttörés
  • szalag-, ínsérülés

A szakember az alábbi videón be is mutatja, a helyes masszázstechnikát:

Mindezek ismeretében ajánljuk, hogy vezesd be a napi rutinotokba a masszírozást is, ami egy remek közös program lehet mindkettőtök számára!

egészség emésztés emésztési problémák gazda és kutya izomgörcs izommerevség ízületi gyulladás közös program kutya emésztése kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya masszázs masszázs simogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!