hirdetés

Ti mondtátok: olvasóink ezekre a helyekre nem vinnék kutyájukat

Szénási Szimonetta

2023. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

Van, ahova tilos belépniük, máshova pedig maguk a gazdák nem vinnék kedvencüket. Az alábbi helyszíneket emelték ki olvasóink.

hirdetés

Egy korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy egy törvénymódosítás miatt a Man-sziget több településéről kitiltanák a kutyákat. Ezen felül a kerület valamennyi iskolájának területén, valamint egy futballpályán is nem kívánatos személyek lettek az ebek. Természetesen a segítőkutyák mentesülnek a szabály alól.

Prók és kontrák

A téma kapcsán azt kérdeztük tőletek, ti milyen helyekre nem engednétek be kutyát, és miért? A válaszok között több megfontolandó érkezett.

A legbölcsebben az az olvasónk fogalmazta meg a lényeget, aki azt írta:

Ahol a kutyus rosszul érezné magát, oda nem vinném.

Tehát ő az állat igényeit venné figyelembe, szemben a lehetőséggel. Ezzel a gondolattal mások is tudnak azonosulni – nagyon helyesen! A szerző ki is emel néhány helyszínt, mint mozi, színház, szauna, strand.

Ezek közül az utóbbi az érdekes, mivel vannak olyan fürdőhelyek, ahol négylábúval is hűsölhetünk. Ezek kapcsán ki-kirobbannak kisebb-nagyobb viták, ugyanis van, aki imád kedvencével együtt pancsolni, s ha tehetné, minden partszakaszt megnyitna az ebek előtt. Mások azonban – köztük kutyások is – soha nem vinnék magukkal pajtásukat, többnyire a tömeg miatt.

Van, aki imád a kutyájával strandolni, míg mások ódzkodnak tőle.

Egy másik olvasó a nyári szabadtéri rendezvényekre nem engedne be kutyát, szintén azon okból, mert az nekik nem jó:

Rossz nézni, hogy őrül meg a melegtől és kapkodja a talpát!

– írja.

Valóban, ezek a szabadtéri programok gyakran túl zsúfoltak és hangosak az ebek számára, főleg, ha még zene is szól, vagy tűzijátékot puffogtatnak. Ilyenkor valóban ajánlott otthon hagyni kedvencedet, hiszen könnyen megrémülhet a szokatlan, egyúttal rémisztő zajoktól.

A sok ember és a hangos zajok egyaránt megrémíthetik kedvencedet.

Ha mégis úgy döntesz, kutyádat is magaddal viszed egy-egy ilyen eseményre, akkor gondoskodj a biztonságáról: a nyakörv és a póráz legyen rendben, abból ne tudjon kibújni az állat, és figyelj, hogy a kezedből se rántsa ki magát! A mikrochip fontosságáról pedig nem kell hosszasan beszélnünk: amellett, hogy kötelező, baj esetén többnyire csak annak köszönhetően kerülhet vissza a gazdához a szökött kutya.

Ezen felül, ahogy a posztoló is felhívja rá a figyelmet, a nagy melegben a kutya könnyen kiszáradhat, és a tappancsai is megéghetnek a forró betonon. Legyen nálad friss víz és egy tálka, amiből bármikor megitathatod négylábúdat, a mancsait pedig szükség esetén védd krémmel vagy könnyű nyári cipővel (ezeket kifejezetten ilyen okból gyártják.)

A kutyák érzékeny mancsait nyáron különösen védeni kell.

Egyesek bővítenék a kört

Volt olyan hozzászóló is, aki ahelyett, hogy több helyről tiltaná, inkább nyitottabb lenne a négylábúakkal szemben. A nyilvános illemhelyeket emelte ki, fotót is mellékelve, amin látható, hogy az egyik ilyen wc bejáratánál tábla jelzi: „kutyával belépni tilos”. Holott ez a kedvencét épp egyedül sétáltató gazdi számára nagy probléma lehet, ahogy ezt egy másik kutyatartó is megerősítette. Meglátásuk szerint egy jól nevelt, szobatiszta eb nem okozna semmilyen fennakadást a mosdók területén. Nekik, állatartóknak azonban óriási könnyebbség lenne, ha igénybe tudnák venni a helyet.

Bár vannak, akik ilyen helyzetben az épület előtt hagyják kikötve a kutyát, mi ezt nem javasoljuk! Egyrészt fennáll a veszélye, hogy valaki elviszi kedvencedet (a tolvajok egyik bevett módszere így begyűjteni az állatokat), emellett kiszabadulva nyoma veszhet vagy baleset érheti.

előírás fél a kutya félelem gazda és kutya közös program kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutyabarát strand kutyalopás kutyás program lopás nyár szabály törvény tűzijáték zaj

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink