hirdetés

Ezekről a helyekről végleg kitiltanák a kutyákat

Szénási Szimonetta

2023. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

Több helyszínen is nem kívánatosak lettek a négylábúak, a végleges döntés a közeljövőben születhet meg az ügyben.

hirdetés

Egy törvénymódosítás Man-sziget több településének – egészen pontosan Laxey, Lonan és Maughold – valamennyi játszóteréről kitiltaná a kutyákat – számol be róla a BBC. Más módosítások értelmében pedig az ebeket a kerület összes iskolai területéről és a Laxey-i futballpályáról is ki lehetne zárni, így a továbbiakban kutyával tilos lenne felkeresni ezeket a helyeket.

A korábbi, nemrégiben hatályát vesztett szabályzat eddig csak Laxey területére vonatkozott, míg az új szabályozás kiterjedne Lonanra és Maugholdra is. A helyi biztosok szeretnék ezzel kapcsolatban meghallgatni a lakosság véleményét is. A korlátozások a segítőkutyákra nem vonatkoznának.

Mi a helyzet itthon?

A jogszabály szerint kutyát játszótérre bevinni hazánkban többnyire tilos, bár ahogy arra dr. Kajó Cecília állatvédelmi szakjogász felhívta a figyelmünket, ezt sok önkormányzat helyi rendeletben szabályozza „közösségi együttélés szabályainak megsértése” néven. Ahogy rámutatott, a „mezei”, azaz kedvtelésből tartott jószágot általában bárhonnan kitilthatják, például középületből, parkból stb. Ezeken a helyeken mindig tájékozódni kell, engedélyezett-e a kutyával való belépés, találunk-e kihelyezve  „kutyával tilos” táblát.

Ezzel szemben a segítőkutya gyakorlatilag bárhova bemehet funkciójából adódóan. A terápiás négylábúaknál pedig az a kérdés, hogy ahol az állatasszisztált terápiát, foglalkozásra vagy képzést tartják, ott mik a szabályok. De az olyan alapfeltételeknek mint az oltásoknak, a mikrochipnek vagy a vizsgapapíroknak a megléte, teljesülniük kell.

A közterületeken, természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat –, kötelező a pórázhasználat. Aki ezt elmulasztja, vagy négylábúját kóborolni hagyja, az kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül. Ez alól kivételt jelentenek a kutyafuttatók, ahol kedvencedet szabadon engedheted.

Ezen felül pórázon sétáltatott kutya esetében is ügyelni kell arra, hogy az se más állatot, se embert ne tudjon megharapni. Továbbá pórázon vezetni is csak olyan személynek lehet az ebet, aki képes irányítani, vezetni és féken tartani a jószágot.

Abban az esetben pedig, ha az állat ismerten agresszív magatartású, úgy közterületen szájkosarat is kell viselnie. Tömegközlekedési eszközökön pedig mind a póráz, mind a szájkosár előírás, akkor, ha a kutya nem boxban utazik.

Ahol nem tilos, de nem ajánlott

Ahogy korábban már írtunk róla, vannak olyan helyek és események, amelyekre ugyan bevihetnéd kedvencedet, ám számos ok miatt ezt mégsem javasoljuk. Ilyenek a zsúfolt és hangos helyek – koncertek, különféle szabadtéri rendezvények, vásárok, stb. –, valamint azok a programok, ahol az eb jelenléte zavarhat más állatokat. Erre jó példa a hagyományos őszi Vadlúd sokadalom Tatán, ahol a madarakat megijeszthetik a négylábúak. De bármilyen olyan eseményt említhetnénk, ahol állatok vannak.

Ugyanígy minden közös program előtt mérlegelned kell, hogy kutyád jól fogja-e ott érezni magát. Ez lehet akár egy egyszerű éttermi ebéd vagy egy baráti összejövetel is. Vannak olyan jószágok, akik rosszabbul viselik a tömeget, vagy a hosszú, számukra sok esetben eseménytelen időtöltést.  Emellett előfordulnak olyan okok – betegség, sérülés, hirtelen változás a kutya életében –, hogy egy máskülönben szociális eb nem viseli jól a programozást. Mindig mérlegelj, mielőtt úgy döntesz, együtt indultok el kedvenceddel. Ha ugyanis ő nem érzi jól magát valahol – és esetleg ennek hangot is ad, vagy rendbontásba kezd –, akkor egészen biztosan a te szórakozásodnak is lőttek.

büntetés előírás étterem kóbor kutya közös program kutya és ember kutya és emberek kutya póráz kutyasétáltatás pórázon mikrochip oltás oltások póráz segítőkutya szabály szabályok szabálysértés szájkosár terápiás kutya törvény új törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink