hirdetés

Egy teljes kocsisor állt meg, hogy utat adjon az elkóborolt kutyapárnak: Buksi és Csöpi már otthon vannak

Szénási Szimonetta

2023. február 23 - Képek: Filó Judit/Facebook – Szegeden elveszett-talált; Getty Images Hungary

Két kóbor kutya miatt álltak félre tömegével az autósok a szegedi Bajai úton. Buksi és Csöpi esete azonban rávilágít arra, mekkora veszéllyel jár, ha nem vigyázunk kedvenceinkre!

hirdetés

A közelmúltban meglepő fotókat tettek közzé a Szegeden elveszett-talált nevű Facebook-csoportban. A képeken egy nagytestű és egy aprócska eb bandukol az út közepén, miközben az autósok hosszú sorban állnak az út szélén, utat adva a kóborlóknak. Mint írják, Szegeden, a szemlátomást igencsak forgalmas Bajai úton történt az eset, amely könnyen tragédiával végződhetett volna: az állatvédők túl sokszor adnak hírt elgázolt kutyákról, macskákról, akik sajnos gyakran belehalnak a sérüléseikbe. Ezúttal szerencsére jól végződött a történet, és mint írják az egyik helyi portálon, Buksi és Csöpi épségben hazakerültek.

Fotó: Filó Judit/Szegeden elveszett-talált

Tanuljunk belőle! – A szabályos állattartás és a segítségnyújtás fontossága

A hírnek két tanulsága van. Egyrészt rámutat arra – a rengeteg hasonló esettel egyetemben –, hogy még mindig túl sok kutya szökik meg ilyen-olyan okokból otthonról. Csak a Talált és elveszett állatok Szegeden és környékén nevű Facebook-oldalon számos elcsatangolt állat, vagy az utcán talált jószág gazdáját keresik. Ráadásul egy pár nappal ezelőtt történt cserbenhagyásos gázolásról is beszámolnak.

Törvényi előírás, hogy a gazda köteles kutyáját – ahogy macskáját is, bár ezzel nem minden állattartó van tisztában – a saját portáján belül tartani. Ehhez meg kell oldani az udvar megfelelő elkerítését, amin sem átugorva, sem aláásva nem tud kedvenced kijutni.

Ugyanígy előírás, hogy közterületen, természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen kizárólag pórázon sétáltathatók az ebek (kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat.) Aki kutyáját póráz nélkül sétáltatja vagy kóborolni hagyja, kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül.

Ez alól kivételt jelentenek a kutyafuttatók, ahol a kutya szabadon engedhető. Pórázon tartott kutya esetében is ügyelni kell azonban arra, hogy az se más állatot, se embert ne tudjon megharapni. Továbbá pórázon vezetni is csak olyan személynek lehet a kutyát, aki képes irányítani, vezetni és féken tartani a jószágot.

Buksi és Csöpi „kalandjának” másik kiemelendő konklúziója, hogy a szemtanúk nem hagyták cserben a kutyákat, hanem telefont ragadtak, fényképet készítettek, amit aztán megosztottak a közösségi médiában. Ahogy a kommentekből kiderül, így tett a gazda is, hiszen az egyik hozzászólásban írják, hogy ezeket a kutyákat keresik. Részint ennek, részint az autósoknak, más felől egy hatalmas adag szerencsének köszönhetően Buksi és Csöpi ép bőrrel úszták meg a csavargást.

Mit tegyél hasonló helyzetben?

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, egy futárnak hála két kutya életét is sikerült megmenteniük az állatvédőknek Ráckevén. Az állatok gazdája meghalt, ők pedig magukra maradtak étlen-szomjan. A csomagfutár a körülmények láttán jelzett a helyi állatvédő szervezetnek, és képeket is mellékelt. Ennek köszönhetően a szervezet munkatársai azonnal léptek, értesítve a jegyzőt, így hivatalos úton tudtak intézkedni. A három eb közül egy már nem élt, mire a segítség megérkezett, ám a másik két jószágot meg tudták menteni.

Ha te kerülsz hasonló helyzetbe, és kóborló, balesetet szenvedett vagy rossz körülmények között tengődő állatot látsz, ne menj el mellette szó nélkül! Vedd fel a kapcsolatot valamelyik helyi vagy országos állatvédő alapítvánnyal, a helyi jegyzővel, vagy akár a rendőrséget is értesítheted.

Az Országos Állatvédőrség honlapján az alábbi felhívás olvasható:

Amennyiben állatkínzást tapasztalt, kérjük pontos címmel és az állat tartási helyén/ az állatról készült fotóval együtt tegyen bejelentést valós e-mail címről és telefonszámmal. Gondatlan tartás esetén kérjük forduljon a település jegyzőjéhez bizalommal, mert ő az első számú állatvédelmi hatóság és a szabálysértési eljárások lefolytatására neki van jogköre. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a valótlan bejelentések jogi következményeket vonnak maguk után! Köszönjük!

ITT tehetsz bejelentést az Állatvédőrségnek.

A Facebookon pedig országosan rengeteg civil szervezet és alapítvány megtalálható, azonnal hívható telefonszámmal, akiktől szintén lehet segítséget kérni.

állatvédelem állatvédők elveszett kutya elveszett kutya megtalálása kóbor állat kóbor kutya kutya gázolás kutya szökése ellen szökés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink