hirdetés

Mit tegyél, ha elveszett, elcsavargott a kutyád? Így bukkanhatsz leghamarabb a nyomára

László Enikő

2022. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos elég egy óvatlan pillanat, és máris megtörténik a baj. Minden szerető gazdi számára borzasztó érzés, ha kedvencének hűlt helyét sem találja. Ilyenkor hajlamosak vagyunk pánikolni, ezért jobb, ha előre tudod, pontosan hogyan kell cselekedned, ha négylábú társad elveszik.

hirdetés

Az első és legfontosabb dolog, amit tehetsz, a megelőzés. Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy minden 4 hónaposnál idősebb ebet kötelező mikrochippel ellátni. A beültetett transzponder és egy ehhez való leolvasó segítségével meg lehet tudni a kutya nevét, fajtáját, nemét, illetve azt, hogy veszélyesnek nyilvánították-e, továbbá legutolsó veszettség elleni oltásának típusát és dátumát. Tévhit, hogy ez alapján bárki, aki megtalálja elveszett kutyádat, egy chipolvasó segítségével a személyedről szóló információkhoz is hozzájuthat. Ezeket csak a speciális jogosultsággal rendelkező állatorvosok láthatják a rendszerben, így aggodalomra semmi okod. Bár kedvenced tartózkodási helyét sajnos nem tudod bemérni a chip segítségével, egyes benzinkutakon, minden menhelyen és állatorvosnál van leolvasó, így ha valaki megtalálja az állatot, és elviszi ezen helyek valamelyikére, az eb könnyen visszajuthat hozzád. Ha pedig mindig szeretnéd tudni, hol van kutyád, érdemes egy GPS nyakörvet vásárolnod számára, így folyton láthatod helyzetét.

A megelőzés másik fontos lépése kedvenced megfelelő nevelése. Például érdemes megtanítani neki a kapuszabályt és a Marad! parancsot. Így jelentősen csökkented annak esélyét, hogy kirohanjon egy véletlen nyitva hagyott ajtón. De mint tudjuk, véletlenek mindig adódhatnak. Lehet, hogy kedvenced megpillantott egy kóbor macskát vagy egy mókust, és már fejvesztve rohan is utána. Ezért nagyon fontos, hogy a fent említett parancsokat ingergazdag környezetben is gyakoroljátok. Lehet, hogy a négy fal között kedvenced remekül teljesít, de ilyenkor nincs is sok dolog, ami elterelhetné figyelmét. Egy úton átszaladó cica azonban már sokkal csábítóbb lehet számára. És persze azt se feledd, hogy közterületen mindig legyen kutyádon póráz! De mit tehetsz, ha minden óvintézkedés ellenére is nyoma veszik szeretett kedvencednek? Amennyiben azt gyanítod, hogy az állatot ellopták, Dr. Kajó Cecília jogász ebben a cikkünkben mondta el, mi ilyenkor a teendő.

Ne késlekedj!

Minél több idő telik el kedvenced eltűnése után, annál nehezebb lesz nyomára bukkanni. Ezért ilyenkor próbálj meg minél előbb cselekedni, és a lehető legtöbb, kevésbé fontos dolgot későbbre hagyni. Csak igen kevés fontosabb dolgod lehet ilyenkor, mint kedvenced testi épsége. És ne feledd, mielőtt útnak indulnál, lakásodat is alaposan vizsgáld át, hiszen lehet, hogy kutyád csak jól elbújt!

Mindenki tudjon róla!

Szerencsére az internet hatalmas segítség, amikor kedvencednek nyomva veszik. Posztold ki a történteket a lehető legtöbb Facebook-csoportba. Fontos, hogy említsd meg, hol veszett el kedvenced, milyen nemű, hogy hívják és mindenképp csatolj róla egy fényképet is. Ha van, akkor egyedi ismertetőjelére is térj ki a bejegyzésben. Add meg a telefonszámod, mivel keresés közben nem feltétlen tudod majd a kommenteket olvasgatni (de erre is szánj gyakran időt).

Elveszett-talált kutyák csoportjainak tucatjai vannak Facebookon, és érdemes lakóhelyed, lakóközösséged csoportjában is posztolni.

Értesítsd a közeli állatvédőket, menhelyeket, ebrendészeti telepeket, állatorvosokat, hogy keresed kedvenced. Utóbbi chipszám alapján jelezni tudja az adatbázisban az állat eltűnését, így ha más is olvassa le, tudni fogja, hogy keresik. Regisztrálhatod elveszett kedvencedet a Vigyél Haza! Kutyakeresőn is.

Járd be a környéket!

Érdemes plakátokat is nyomtatni, esetleg jutalmat felajánlani a megtalálónak. A szórólapok kiragasztása közben pedig járj nyitott szemmel, hátha felbukkan kedvenced. Kérd meg barátaid, családtagjaid, hogy segítsenek a keresésben. Igyekezz minél több embert mozgósítani, a szomszédaidtól érdeklődj, nem látták-e az állatot.

Mik az esélyeid?

A tractive.com és az ASPCA adatai szerint az elveszett kutyák 93%-a hazakerül, 90%-uk 12 órán belül. 49%-ukat pedig úgy találták meg, hogy a gazdák alaposan átfésülték a környéket. De csupán az ebek 16%-a talált magától haza, így mindenképp cselekedned kell, ha kedvenced eltűnik. Az elveszett négylábúak 15%-a a mikrochipje segítségével kerül meg, 6%-ukra pedig egy menhelyen találnak rá. Egy eltűnt kutya átlagosan több hónapig vagy akár évekig is képes lehet életben maradni, ezért is hallhatunk számos olyan történetet, melyek eltűnésük után évekkel később hazatérő ebekről szólnak.

elveszett kutya elveszett kutya megtalálása gps nyakörv kutyáknak gps nyomkövető kutyáknak mikrochip

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!