hirdetés

Elég lefotózni egy elveszett kutya orrát, és azonnal kiderül, ki a gazdája: a chipet is kiválthatja az új fejlesztés

Ferenczi Deborah

2022. április 5

Tudtad, hogy minden egyes kutya orra olyan egyedi, hogy akár az alapján azonosítani is lehetne őket, hasonlóan az emberek ujjlenyomatához? Az alábbiakban ennek jártunk utána.

hirdetés

Közelről megvizsgálható, hogy milyen apró, kifinomult vonalakból áll az ebek orra. Egy kínai startup felfigyelt erre a jelenségre, és kifejlesztett egy speciális rendszert annak érdekében, hogy a kutyákat az orruk alapján lehessen azonosítani. Ezzel is növelve az esélyét annak, hogy az elveszett kutyusok minél hamarabb visszakerüljenek a gazdijukhoz.

A kutyák orra olyan egyedi, hogy meg lehet különböztetni őket ez alapján.

Az egyedi orrlenyomat

Az erre specializálódott kutatások alapján a tudósok megállapították, hogy minden egyes kutya orrának barázdái, görbülete, illetve mintázata teljesen páratlan és specifikus. Így akár pusztán az orrlenyomat alapján is lehetne azonosítani teljes pontossággal az ebeket. Terveik szerint a chipes rendszert elhagyva forradalmasítanák a kutyák mielőbbi beazonosítását egy applikációs módszer segítségével. Lényege, hogy az állat orrlenyomata beolvasásával tudják azonnal azonosítani az ebet azok a civilek, akik letöltötték telefonjukra az adott alkalmazást. A program az orrfotó mérhetetlenül pontos analizálása után készít egy komplett profilt a kutya számára, mely felkerül a teljes adatbázisba. Ennek a segítségével könnyedén azonosítható minden olyan járókelő számára, akinek le van töltve mobiljára az adott applikáció.

Kínai szakemberek létrehoztak egy olyan applikációt, mely képes beazonosítani a már beregisztrált kutyákat, az orrlenyomatuk alapján.

Működik-e az orrlenyomat alapján működő azonosítás?

A cég úgy tartja, hogy az app mintegy 95%-os pontossággal képes beazonosítani a kutyák személyazonosságát. A szakemberek szerint az is elképzelhető, hogy ez a jövőben háttérbe szorítja a chip használatát. Mellesleg nem ez lenne az első módszer, amely valamilyen formában az arcfelismerésre összpontosítana. Az Utahi Egyetemen kifejlesztettek egy olyan gépi algoritmust, a Finding Rover-t, mely összegyűjti az eltűnt kutyákról szóló fotókat, majd összeveti a képeket a talált kutyákat tartalmazó adatbázis képinformációival. Az alkalmazás segítségével már 15 ezer állatot sikerült visszajuttatni a gazdijához.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya orra kutya szaglása kutyachip kutyaorr orrlenyomat szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink