hirdetés

Nem ritka, hogy kutyusokat alkalmaznak segítő feladatokra, ám úgy tűnik, hogy 6 hónapos kitartó munkával sikerült kiképezni az első blökit, aki a hordók minőségellenőrzését végzi Skóciában, egy minőségi ital lepárlójában.

hirdetés

Egy újabb eset, ahol bebizonyosodik, hogy a kutyák orra az emberek számára egy olyan lehetőséget rejt, amit érdemes megbecsülnünk és a szó lehető legjobb értelmében ki is használnunk. Mutatjuk máris, hogy hogyan sikerült Roccót kiképezni és mit tehet egy kutya az minőségéért.

Ezért múlik rajta a termék minősége

A minőségellenőr munkájától függ, hogy az aktuális termék, melyet a megrendelők vagy a vásárlók készhez kapnak, képviselje a gyártó által elvárt minőségi standardot. Emiatt talán kissé meghökkentő lehet, hogy a neves főzde ezt a felelősségteljes és összetett feladatot egy mindössze egyéves négylábúra bízta.

Rocco, a kis boykin spániel 6 hónapos képzésen vett részt, amit elképesztő szaglására alapoztak. A négylábúak orra ugyanis akár százezerszer jobb lehet, mint a miénk. Egyes kutatások szerint szinte látják a szagokat, olyan intenzív képet képesek alkotni az agyukban egy-egy szimatminta után.

Roccót a képzés során megtanították arra, hogy jelezzen, amikor olyan szagokat érez a hordón, amely nem odavaló. Ez azért kifejezetten fontos, mert az ital színét és aromáját is a tölgyhordótól kapja, amelyben legkevesebb 3 éven át érlelődik. Ebből azonnal látható, hogy egyáltalán nem mindegy, miben nyeri el végleges formáját az ital.

A whisky ízét nagyrészt a tölgyfából készült hordó adja.

Érdekesség, hogy a skót ital érlelése tölgyhordókban a 19-20. században vette kezdetét, addig érlelés nélkül fogyasztották az áttetsző nedűt. Innen eredeztetik az elnevezését is, mely valószínűleg a skót „uisge beatha”, az „élet vize” kifejezésből ered.

A lepárlókban régre visszanyúló hagyomány macskákat alkalmazni. Ezeknek a különleges egerészeknek a történetéről itt és itt írtunk.

Ezért olyan elképesztően hatékony

Egy kutyus ebben a munkában azért verhetetlen, mert nagyon kis idő alatt nagyon nagy területet képes átvizsgálni a fáradhatatlan, nedves kis orrával. Ennek köszönhetően pedig a lepárló globális márkaigazgatója, Chris Wooff máris a mesteremberek közé sorolta a négylábút. A kutyust a főzde mellett szállásolták el közvetlenül, és a minőségellenőrzésen kívül a telephely irányítását is rábízták!

Rocco és a főzde projektmenedzsere mutatják be hogyan dolgoznak együtt:

Így zajlott a kiképzés

Nem véletlenül választottak boykin spánielt a feladatra. Vadászkutyának tenyésztették ki hajdanán, így a szaglása különösen érzékeny. Barátságos, kedves, energikus és könnyen tanítható eb, akivel bárki megtalálja a közös hangot és egyszerűen lehetetlen nem szeretni.

Rocco kiképzőjének így „csak” annyi dolga volt, hogy megismertesse őt a tölgyben található specifikus szagmintákkal, amelyeket jeleznie kell. Munkája elvégzése után a kis spánielnek más dolga sem volt, mint megbizonyosodni arról, hogy a lepárló területén minden a tervek szerint megy és mosolyt csalni a kollégák arcára. Az értesüléseink szerint mindhárom területen kifogástalanul teljesített.

Sajnos Rocco tavaly júniusban gyomorcsavarodást kapott, amelyen már az operáció sem tudott segíteni. Azonban olyannyira jó kollégának bizonyult, hogy mesterségét a cég mindenképpen tovább szerette volna hagyományozni. A lepárlóban Kevin és Toby léptek Rocco mancsnyomába.

alkohol boykin spániel kutya alkohol kutya kiszagolja kutya orra kutya szaglása Skócia szagazonosító kutyák szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink