hirdetés

Miért fontos, hogy hagyd kutyádat szaglászni? Így hat az érzékszerveire a szimatolás

Ferenczi Deborah

2021. december 19

A legtöbb kutya séta közben folytonosan szaglászik, esetleg elidőzik egy-egy területen. Annak ellenére, hogy számodra egy idő után idegesítő lehet, ha folyamatosan meg kell állni, mégis fontos, hogy hagyd kutyádat ebben kiteljesedni. Ha nem engeded szaglászni, az számára olyan, mint neked csukott szemmel sétálni.

hirdetés

A orr az eb számára legalább annyira fontos érzékszerv, mint esetedben a látás. A kutyák elsősorban nem a vizualitásukra támaszkodnak, inkább a szaglásukra hagyatkoznak.

Miért fontos a kutyának a szaglászás?

Orruk és a szaglóreceptoraik a legfejlettebb érzékszerveik. A körülöttük lévő világban ez alapján tudnak eligazodni, és megfelelően tájékozódni. Nem csupán milliószorosan érzik a szagokat, azt is pontosan meg tudják állapítani, hogy az adott illat honnan ered, ha nyomkövetesről van szó, akkor merre tart, vagy éppen mikor járt arra, aki azt az adott szagmintát hátrahagyta. Az ebek orra egy tudományos csoda. Az embereké nagyjából 6 millió szaglóreceptort tartalmaz, melyek segítségével több ezer illatot vagyunk képesek megkülönböztetni. A kutyák orrában az adott a receptorból körülbelül 300 millió van. Az agy azon része, amely az illatok elemzésére, illetve kategorizálására szolgál, negyvenszer akkora, mint a miénk.

A szaglászás által érzékelik a világot

Fontos megértened, hogy egyáltalán nem teszel jót azzal, ha sétáló kutyádat elrángatod, amikor szaglászni szeretne. Amikor kedvenced elmegy egy bokor mellett, nemcsak annak illatát érzi, hanem az összes benne lakó élőlényét. Így a szagokból képes információkat begyűjteni, olyanokat is, amelyek szemmel nem láthatóak. Ezt a képességüket jól ismerjük, hiszen így érzik meg azt, hogy mikor van rossz kedvünk, vagy mikor növekszik bennünk rákos daganat. A szimatolás ráadásul nem csupán az eb érzékszerveit veszi igénybe, jelentős mértékben stimulálja mentálisan is, így egy megfelelő sétával le is tudod fárasztani.

Milyen fizikai hatásai vannak, ha hagyod szaglászni a kutyádat?

Elsősorban csökkenti a stressz-szintjét, lenyugtatja, elfoglalja, sőt még a szívverését is stabilizálja. Amennyiben feszült a kutyád, kifejezetten jó módszer lehet számára a szaglászás, sokkal kiegyensúlyozottabb lehet egy ilyen sétát követően. Az ünnepi időszak felfordulása közepette jó módszer lehet, ha kicsit több időt szántok a sétára, és türelmesen megvárod, míg kedvenced begyűjti a számára fontos információkat.

(Képek: Getty Images Hungary)

érzékszerv kutya orra kutya szaglása kutyasétáltatás szaglás szaglászik szimat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink