hirdetés

A kutyák még a vizet is kiszimatolják: ezek az ebek jelzik, hol történt csőtörés

László Enikő

2021. október 26

Az Egyesült Királyságban egy speciális kiképzésben részt vett kutyás egység segédkezik a környezetvédelemben, miközben a közműszolgáltatóknak segít a víztakarékosságban.

hirdetés

Ha valaki egy dolgozó kutyára gondol, általában egy rendőrkutya, esetleg mentő, robbanóanyag-kiszimatoló eb jut az eszébe. De egy csapat bebizonyította, hogy a kutyák jelentős hatással lehetnek a környezetvédelmi szektorra is. A szaglásuk legalább 10000-szer jobb, mint a miénk, ezt a tehetségüket pedig a környezetvédelemben is hasznosíthatják. Mégpedig azzal, hogy vizet szagolnak ki.

Kutyák, akik a vizet is kiszimatolják

„Ez zseniális”– mondja Luke Jones, a CAPE SPC társigazgatója. A férfi Ross Stephensonnal együtt alapította a céget 2016-ban, miután a brit hadseregben szolgált kutyavezetőként Afganisztánban és Irakban. „Sokan azt gondolják, hogy a kutyák csak a rendőrséggel vagy a katonasággal dolgoznak, és csak drogot vagy robbanóanyagot képesek kiszagolni, de sokkal több olyan lehetőség van, amelyekre az ebek használhatók” – mondta Jones. A két férfi vállalkozása azon kevesek egyike a világon, akik kutyákat képeznek és használnak egy hatalmas probléma kiszimatolására: a szivárgó földalatti vízcsövekre. „Úgy gondoljuk magunkra, mint amolyan úttörőkre. Kidolgoztunk egy szolgáltatást, és a kutyák végzik a munkát” – mondja Luke.

Világszerte több millió kilométernyi föld alatti cső van a közműcégek tulajdonában, amelyek ivóvizet szállítanak a tisztítótelepektől az otthonokig és a vállalkozásokig. Néha a csövek szivárognak vagy eltörnek az élettartam, a korrózió vagy a talaj befagyása miatt. De mivel a csövek el vannak temetve, nem könnyű pontosan nyomon követni, honnan szökik a víz.

Kemény munka

A beszállítók a vizet klórral kezelik, hogy elpusztítsák a kórokozókat. A kutyákat megtanítják, hogy jelezzenek, amikor megérzik a vegyszer szagát. Mivel az gyorsan elpárolog, ezért az ebeknek alaposnak és precíznek kell lenniük. „Valószínűleg ez az egyik legnehezebb feladat, amire kutyát ki lehet képezni” – mondja Luke. „Folyamatosan dolgoznod kell, gyakorolnod és figyelned kell őket, mert az illat folyamatosan változik, de nagyon jól csinálják.”

Víztakarékos kutyák

A vállalat vízérzékelő csapata hat kutyából áll, közülük kettő mentett négylábú. Luke elmondása szerint minden kutyájukban van spániel vér, akár labradorral, akár más fajtákkal keverve. Azonban nem feltétlen ragaszkodnak egy-egy fajtához. Számukra csak az a lényeg, hogy kitartó és elkötelezett ebek legyenek.

A kutyák munkája rendkívül fontos a víz mint értékes erőforrás megtakarítása miatt. „Azt hiszem, a világ nagy része nem veszi észre, hogy a vízhiány egyes helyeken mennyire ijesztő” – mondja Luke.

A katonaságban Luke és Ross is a kutyákra bízták az életüket, most pedig rájuk bízzák a jövőjüket. A kutyák nem hagyták őket cserben. „Megtettük, amit elterveztünk. Ezt elértük. A kutyák ma már naponta dolgoznak és folyamatosan találunk szivárgást” – mondja Luke. „Az, hogy tudunk valamit tenni egy állattal, ami segíti a környezetet, számunkra a legjobb munka.”

(Képek: Getty Images Hungary)

csőrepedés csőtörés környezetvédelem kutya kiszagolja kutya szaglása kutya víz vízérzékelő kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!