hirdetés

Gofree, Európa első glutén-jelző kutyája: mit csinál pontosan?

László Enikő

2021. február 17

Gofree egy hazánkban egyedülálló négylábú, ugyanis ő az első segítőkutya, aki képes kiszagolni, ha egy adott étel glutént tartalmaz. Ezzel pedig hatalmas segítséget nyújt egy cöliákiás kislány számára.

hirdetés

Köztudott, hogy a kutyák szaglása elképesztően kifinomult, sokkal jobb, mint azt mi el tudnánk képzelni. A kutatók szerint körülbelül százezerszer érzékenyebb szaglószervvel rendelkeznek, mint az emberek. Egy ilyen orr pedig csodákra képes és számos területen hasznosítható. Gondoljunk csak a méregkereső, kábítószer-kereső, tűzszerész, a különböző rohamjelző vagy mentőkutyákra. Szinte bármit képesek megtalálni, aminek csak szaga van, ezt jól bizonyítják a NAV keresőkutyái is. Így nem meglepő, hogy az élelmiszerek összetevőit is külön-külön megérzik. De mit csinál pontosan egy glutén-jelző kutya?

Gofree gazdájával és kiképzőjével. /Fotó: Sziklai Bengyel Nóra

A hazai úttörő

Amerikában bevett gyakorlat a segítőkutyák alkalmazása számos területen. Hazánkban csak mostanában kezdenek elterjedni, pedig igen nagy szükség lenne rájuk. Azonban az ebek kiképzése idő- és pénzigényes folyamat. Május óta Gofree, Európa első glutén-jelző kutyája szolgálatba állt, és egy Emma nevű kislány mindennapjait könnyíti meg. Nem csak különleges képességével, hanem mentálisan is támogatja őt, hiszen az életre szóló diéta rengeteg frusztrációval jár.

Gofree és a jövő reménysége, Relé. /Fotó: Fejér Imola

Miért van rá szükség?

Emma egy 11 éves cöliákiás kislány. Ez egy autoimmun betegség, ami lisztérzékenységet jelent. Akinél ez fennáll, nem ehet semmit, ami glutént tartalmaz, mert az emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. A glutén pedig rengeteg táplálékban megtalálható. Gabonafélékben, árpában, búzában, rozsban. Gondoljunk csak bele, mennyi minden készül ezekből az összetevőkből. Olykor a gluténmentesnek gondolt termékek, például gyógyszerek, fűszerek is tartalmazhatják a betegek számára ártalmas összetevőt. A cöliákia egész életen át tart, nincs rá gyógymód, csak szigorú diétával maradhat a beteg tünetmentes.

Mi számít gluténmentesnek?

Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.

Gofree, a glutén-jelző kutya

Gofree-t csupán néhány hónapos korában leadták a Pilis-Budai Kutyamentőkhöz, mert megunták. Emma édesanyja, Sziklai Bengyel Nóra önkéntes oktatóként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Kislánya számára szeretett volna kiképezni egy segítőkutyát, aki kiszagolja a glutént, ezzel pedig megkönnyíti életét. Alapos utánajárást követően felvette a kapcsolatot egy amerikai szervezettel, ahol ilyen ebeket képeztek ki. Európában korábban nem volt erre példa. Nóra szeretett volna egy mentett kutyák kiképezni a feladatra, Gofree pedig alkalmas jelentkezőnek tűnt. Rendkívül jól motiválható, jó idegrendszerrel rendelkező kiskutya. Így hát a négy hónapos eb megkezdhette kiképzését, immáron szerető családdal a háta mögött.

Gofree gyakorol. /Fotó: Sziklai Bengyel Nóra

Gofree sikeresen vette az akadályokat, ebben pedig külföldi kiképzők is segítségére voltak. A kiskutya motivációjának és ügyességének köszönhetően mára már hivatásos glutén-jelző kutyává cseperedett. A legkisebb mennyiségben glutént tartalmazó élelmiszerekből is képes kiszagolni az összetevőt. Ha ilyet talál, pacsival jelez. Az Egyesület több glutén-jelző kutya kiképzését is megkezdte, így más négylábúak is Gofree nyomdokaiba léphetnek.

(Képek: Sziklai Bengyel Nóra, Fejér Imola – NEO Magyar Segítőkutya Egyesület)

glutén-jelző kutya Gofree híres kutyák kutya szaglása segítőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!