hirdetés

Magyarországon segít Európa egyetlen glutén-jelző kutyája: GoFree teljesen megváltoztatta a 13 éves Emma életét

László Enikő, 2022. április 27 - Forrás: NEO Magyar Segítőkutya Egyesület /Képek: NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, Mikus Kata, Járdány Bence

A 13 éves Emma súlyosan gluténérzékeny: azonnal rosszul lesz, ha nem tartja szigorú diétáját, amely sok felnőttön is kifogna. Ezért anyukája a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület segítségével kiképzett számára egy kutyát. Nem is akármilyet – GoFree Európa első glutén-jelző segítőkutyájaként jelzi számára, ha a fogyasztandó ételben akár minimális glutén is található.

hirdetés

A gluténérzékenységre sokan legyintenek, és divathóbortnak, nem létező problémának bélyegzik. Ám ha valaki véletlenül gluténtartalmú ételt eszik, pedig nem szabadna, ott súlyos és látványos rosszullétek is kialakulhatnak, akár gyerekeknél is. Így él a 13 éves Emma is, aki súlyos cöliákiában szenved, vagyis a szervezete a bizonyos gabonákban megtalálható glutén minimális mennyiségét sem tolerálja. Ha egy étel 1 kg-ja kevesebb, mint 20 mg glutént tartalmaz, az már gluténmentesnek minősül – de a kislány már ilyen kis adagra is súlyos rosszulléttel reagál.

Fotó: Mikus Kata

Egy anyuka zseniális ötlete: a glutén-jelző kutya

Mit tehet egy gluténérzékeny gyerek aggódó anyukája – azon túl, hogy minden veszélyes ételt száműz otthonról, de még a környékről is? Emma anyukájának, Nórának egészen korszakalkotó ötlete támadt. A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkénteseként régóta foglalkozik segítőkutyákkal, akik fogyatékossággal élő emberek hű társai, és tulajdonképpen helyettük látnak, hallanak és mozognak. Sőt: Emma testvére autizmussal él, és neki is van segítőkutyája. Így felmerült Nórában, hogy ezek között a különleges képességű négylábúak között talán akad olyan, aki épp az ő kislányán tudna segíteni.

Az ötletet tettek követték: kiderült, hogy Amerikában valóban léteznek glutén-jelző kutyák, akik a legkisebb mennyiségben is képesek kiszagolni az ételekben megbújó alattomos összetevőt. Mivel azonban Európában még sosem volt ilyen kutya, Nóra kiválasztott egy menhelyen élő kutyát, GoFree-t, majd a NEO és egy külföldi kiképző segítségével kiképezte ő maga glutén-jelzőnek a kislánya mellé.

GoFree figyelmeztet a veszélyre

GoFree Európa első glutén-jelző kutyája, aki valóban teljes biztonsággal jelzi a glutén jelenlétét az ételekben. A kiképzés során megtanulta, hogy a mancsával érintse meg a szennyezett ételt tartalmazó üveget, így Emma vendégségben ma már mindig tudja, mit ehet és mit nem.

Gofree pacsit ad a lyukacsos tetejű élelmiszertartóra, ha glutént szimatol.

Megéri a hosszadalmas kiképzés

Hazánkban is egyre nagyobb az igény hasonló négylábú segítőtársakra, legyen szó hallássérülteket, mozgássérülteket segítő, vakvezető, rohamjelző vagy éppen terápiás kutyákról. Egy segítőkutya kiképzése azonban nemcsak időigényes, de komoly anyagi ráfordítást is igényel, a költségeket támogatásokból és a befolyó személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból fedezi az egyesület. „A kiképzés átlagosan 1,5-2 évig tart, 300 órányi képzés mellett 700 napnyi nevelőszülői ellátást kap egy-egy segítőkutya jelölt. A képzés mellett költséget jelent a speciális, minőségi táp, az állatorvosi költségek is, ezeket mind mi fedezzük – de megéri, hiszen megfizethetetlen érzés látni, amikor újabb kerekesszékes vagy más fogyatékossággal élő ember lel segítő társára egy általunk képzett kutyában. Az adó 1% felajánlások minden évben komoly támogatást jelentenek munkánkhoz.” – mondta el Mányik Richárd, az egyesület elnöke.

NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet (NEO MSKKE) egy hallás-, látás-, mozgássérült-segítőkutya gazdákból álló, nagy álmokkal teli kis baráti társaság alapította 2011-ben. Ma már 50 önkéntes segíti aktívan az Egyesület működését. Munkatársaik nagy része érintett, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember (pl. habilitációs kutyakiképző, gyógypedagógus- szociológus, pszichológus).

A NEO MSKKE egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Profiljukba többféle segítőkutya-típus tartozik:

  • hallássérült-segítő (hangjelző) kutya,
  • mozgássérült-segítő kutya,
  • rohamjelző kutya (pl. diabéteszben érintett vagy epilepsziás személyek számára),
  • személyi segítő (pl. látássérült-segítő, autistasegítő) kutya,
  • terápiás kutya.

A NEO MSKKE másik küldetése a széleskörű társadalmi szemléletformálás segítőkutyák bevonásával: az interaktív programjaik célja nemcsak a fogyatékos személyek mindennapjainak megismertetésével az integráció és esélyegyenlőség előmozdítása, hanem a nem fogyatékos gyermekek és felnőttek szociális készségének fejlesztése (pl. segítőkészség, empátia, együttműködő készség), továbbá személyiség- és közösségfejlesztés. Eközben a felelős állattartásra is próbálják ráirányítani a figyelmet.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon