hirdetés

Öltözni is segíti kutyája a ritka betegségben szenvedő nőt: Albertnek hála teljes életet élhet

Szénási Szimonetta

2023. február 20 - Képek: YouTube

A 25 éves Jemima Banks egy igen ritka, örökletes betegséggel született, ami miatt az olyan hétköznapi feladatok, mint az öltözködés vagy egy ajtó kinyitása is nagy fájdalommal járnak. Négylábú segítőjének köszönhetően azonban a fiatal nő megküzd a kihívásokkal.

hirdetés

Az Ehlers–Danlos-szindróma, vagy röviden EDS ötezer emberből egyet érint világszerte. A kór a kötőszöveti rendellenességek közé tartozik, és a kollagén vagy a kollagénnel kapcsolatban álló fehérjék felépítésének, előállításának, feldolgozásának zavarából adódik. A kollagén segít megelőzni a kötőszövetek deformitását, valamint a szövetek fizikai erejében játszik fontos szerepet. Az ESD-ben érintettek kötőszövetei túlzottan rugalmasak és mobilisak lesznek. Emiatt a mindennapi tevékenységek elvégzése is kihívást jelent a számukra, ráadásul ezek nagy fájdalommal is járnak. Az állapotukat nehezíti, hogy külső szemmel semmi nyoma nincs a szindrómának, így sokan nem is feltételezik, hogy az adott személynek bármi baja lenne.  A 25 esztendős Jemima Banks a betegség miatt korábban a négy fal közé, és állandó felügyeletre szorult a szülei személyében, mígnem megérkezett az életébe Albert, méghozzá négy lábon.

„Teljesen megváltoztatta az életemet”

Albert ugyanis egy segítőkutya, aki képes az élet minden területén gazdája társa lenni. Még az öltözködésben is ügyesen közreműködik – ugyanis korábban Jamimának az is óriási nehézséget jelentett, sőt gyakran el is ájult közben a fájdalomtól.

Az eb megjelenése azonban 180 fokos fordulatot hozott az életében, a legjobb értelemben véve:

Albert teljesen megváltoztatta az életemet! Segít nekem olyan dolgokban, mint a pulóverek, a kardigánok és a zoknik levétele, hogy közben ne rántsam ki egyetlen ízületemet sem. Fantasztikus, hogy ennyi önállóságot ad nekem. Így ugyanolyan vagyok, mint bárki más a munkahelyemen, és a munkámat is el tudom végezni

– mutat rá a helyzet nagyszerűségére a nő.

Önállóság és szakmai karrier

Jamima a kutyának hála nemcsak odahaza boldogul remekül, de a karrierjét is építheti. A jogi szférában dolgozik, és rengeteg ambíciója van, amelyek Albertnek köszönhetően már egyáltalán nem tűnnek megvalósíthatatlannak.

– Most, hogy megvan Albert, rengeteg ajtó nyílt meg előttem – fogalmazott.

Emma Dennis, Jemima munkahelyének, a Gowling WLG nevű vállalatnak sokszínűségért és befogadásért felelős vezetője nagyon támogató a helyzettel kapcsolatban:

A segítőkutyás politika bevezetése nem került semmibe a cégnek, de látványos, hogy ez a számunkra kis változtatás mennyit jelent Jemima számára, aki most már személyesen is jelen lehet az irodában, és immár ő az egyik jogi gyakornokunk. Csodálatos ezt látni!

A segítőkutyák megváltoztatják az emberek életét

Albert a Dogs For Goodnevű jótékonysági szervezet jóvoltából került Jemimához, akik segítőkutyákat képeznek ki, ezzel segítve az autistáknak, a testi fogyatékossággal vagy demenciával élőknek önállóbbá válni.

Maddy Phelps, a jótékonysági szervezet munkatársa úgy fogalmazott, hogy kutyáik olyan segítőtársak, akik csodálatos kapcsolatokat alakítanak ki és tesznek lehetővé, amelyek megváltoztatják az emberek életét.

autista-segítő kutyák kutya és ember kutya és ember kapcsolata segítőkutya segítség személyi segítőkutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink