hirdetés

Buddy, a vakvezető németjuhász, aki utat tört a jövőbeni segítőkutyáknak: emlékét szobor őrzi

Szénási Szimonetta

2023. január 31 - Képek: YouTube

Morris Frank és segítőkutyája, Buddy fáradhatatlan munkájukkal és speciális iskolájukkal örök időkre megváltoztatták a vakok helyzetét.

hirdetés

A New Jersey állambeli Morristownban egy embert és egy németjuhászt ábrázoló szobor áll. A mű Morris Frank és segítője, Buddy emlékét őrzi, akiknek köszönhetően megalakult az Egyesült Államok első vakvezető kutyákat képző iskolája.

Morris Frank és vakvezető kutyája, Buddy. /Kép: YouTube

Családi balesetek sorozata

Morris Frank 1908. március 23-án született Nashvilleben. Gyermekkorában egyik legnagyobb támasza volt vak édesanyjának, és a sors különös alakulása folytán ő maga is elvesztette a látását. Jobb szemére hatévesen vakult meg, mikor lovaglás közben az arcába csapódott egy faág, míg bal szeme világától 16 esztendősen, egy barátjával vívott bokszmeccsen kellett búcsút vennie. További meglepő egybeesés a család történetében, hogy édesanyja is két különböző időpontban vesztette el a látását. Egyik szemére legidősebb fia születésekor vakult meg, míg a másikra tizenöt évvel később, egy lovasbaleset során.

Morrison Frank édesanyja is vak volt. Mindketten rendhagyó módon vesztették el a látásukat, két-két különböző balesetben./Kép: YouTube

A sorsfordító újságcikk

Frank élete fiatal férfiként, egészen pontosan 1927. november 5-én nem várt fordulatot vett. Aznap jelent meg a The Saturday Evening Post nevű lapban egy újságcikk Dorothy Harrison Eustistól, egy Svájcban élő amerikai kutyakiképzőtől. A The Seeing Eye, azaz A látó szem című írás egészen pontosan Eustis beszámolója volt azokkal a veterán katonákkal végzett munkájáról, akik az első világháborúban vesztették el a látásukat, és azidőtájt hozzá jártak segítőkutyás foglalkozásokra. Frank ennek hallattán levelet írt Eustisnak, ezzel pedig megváltoztatta az amerikai történelmet.

Frank életét ez az újságcikk változtatta meg./Kép: YouTube

Svájci utazás

Frank ugyanis nemcsak a Eustis vezetésével működő iskoláról kért információkat, hanem magáról az oktatók képzéséről is. Mint írta, szerette volna átültetni a gyakorlatot a saját hazájába is.

Eustis nem váratta Franket sokáig a válasszal, 1928. február 9-én telefonált neki és meghívta Svájcba, a Fortunate Fields nevű iskolába, hogy először is megtalálják a tökéletes segítőtársat a fiatalembernek.

Hogy visszakapjam a függetlenségemet, a pokolba is elmennék!

– érkezett a sokatmondó válasz Franktől. Így ismerkedett meg személyesen a kutyakiképző és a vak férfi.

Kissből Buddy

A Fortune Fieldsnél Frank partnere egy Kiss nevű német juhászkutya lett, akit azonnal át is keresztelt Buddyra. A négylábú képzését az iskola egyik önkéntes oktatója, Elliot „Jack” Humphrey végezte, aki segített a párosnak az összeszokásban. A rengeteg közös munkának hála Frank haza már egy tökéletes segítőkutyával térhetett.

A média figyelmének középpontjában

Frank és Buddy 1928. június 11-én érkeztek meg New Yorkba, ahol kisvártatva a média figyelmének középpontjába kerültek. A figyelemfelkeltés tudatos volt, hiszen a férfi szerette volna minél többeknek megmutatni, mekkora segítségére van egy vak embernek egy jól képzett eb. Buddynak hála ő immár is biztonsággal közlekedhetett a nagyváros utcáin, ami előtte elképzelhetetlen lett volna.

A sajtóval kiment a West Streetre, egy különösen veszélyes vízparti utcára, és a Broadway esti forgatagába is belevetette magát kutyájával, mindezt azért, hogy megmutassa: négylábújával teljes biztonságban van.

Dorothy Harrison Eustis, akinek Frank Buddyt köszönhette./Kép: YouTube

Eustisnak írt távirata rövid volt, de ismét sokatmondó. Az üzenet mindössze ennyi volt: „Siker”.

Morris Frank és Buddy életének főbb eseményeit gyűjti össze az alábbi angol nyelvű videó:

Rengeteg embernek adta vissza az életet

A következő, szobrot érdemlő lépés Frank életében a nagy álom megvalósítása, azaz egy iskola létrehozása volt. Kitartásának és következetességének hála 1929. január 29-én szülővárosában megnyitotta kapuit az első amerikai vakvezető-kutyákat képző intézménye, ami a cikk nyomán a The Seeing Eye nevet kapta.

Kisvártatva, 1931-ben a New Jersey állambeli Whippanyban is megnyitotta kapuit egy hasonló intézmény, ami 1965-ben Morristownba költözött.

Népszerűsítő turné és elnöki találkozók

1928 és 1956 között Frank az iskola alelnökeként beutazta az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy minél több helyre eljusson a lehetőség híre, valamint segítse a vak emberek egyenlő hozzáférését segítő törvényeknek a megvalósulását. 1930-ban találkozott az akkori amerikai elnökkel, Herbert Hooverrel, míg 1949-ben Harry Trumannal. Ezen felül csak 1954 és ’56 között több mint 300 szemésszel egyeztetett. Mindezek megerősítik, micsoda fáradhatatlan és elhivatott ember volt.

Buddy mindörökké

Frank első kutyája 1938- május 23-án hunyt el, ám szerető gazdája ezt követően is valamennyi segítőjét Buddy névre keresztelte a tiszteletére.

Harc a jogokért

Frank a tájékoztatás mellett folyamatosan küzdött azért, hogy a vakvezető kutyák szabad bejárást kapjanak különböző intézményekbe, illetve tömegközlekedési eszközökre.

Ennek is nagy szerepe volt abban, hogy 1935-re az Egyesült Államok valamennyi vasútvonalán engedélyezték a vakvezető kutyák utazását, 1939-re pedig a szállodák többsége is engedélyezte a négylábú segítőtársak jelenlétét intézményeikben. 1956-ra pedig valamennyi nyilvános tér elérhetővé vált a vak személyek és kutyáik számára.

Franknek sikerült kiharcolni, hogy a segítőkutyák is együtt utazhassanak a látássérültekkel./Kép: YouTube

Visszavonulás és végső búcsú

Frank 1956-ban, 48 évesen visszavonult az iskolában végzett tevékenységektől, és Morristownban saját biztosítói irodát alapított. 1980. november 22-én hunyt el otthonában.

Elismert életút

Frank áldozatos munkájáért számos kitüntetésben részesült. 2005-ben róla és Buddyról készült szobrot lepleztek le Morristownban, míg 2008-ban emléktáblát kapott Nashvilleben. 2010-ben posztumusz bekerült a Hírességek Csarnokába is.

Morris Frank és Buddy szobra Morristownban./Kép: YouTube

Örök emlékek

Munkássága részeként 1957-ben szerzőtársával, Blake Clarkkal könyvet adtak ki a Buddyval töltött időről First Lady of The Seeing Eye (A látó szem First Ladyje, azaz első hölgye) címmel. Élettörténetét Walt Disney 1984-ben filmre vitte (Love Leads the Way: A True Story; magyarul: A szeretet mindenek előtt; főszerepben Timothy Bottoms).

William Mooney egyszemélyes showjában szintén Frank életét ismerhetik meg a nézők (a mű címe With a Dog’s Eyes.), Kate Klimo gyerekkönyv-sorozatában pedig a sorban második számú Buddy is szerepel.

film kutyás emlék kutyás film kutyás könyv kutyás történelem segítőkutya szobor kutyás szobor történelem vakvezető kutya vakvezető kutya kiképzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink