hirdetés

Tudod, melyik híres filmes kutyát nevezték el Frank Sinatráról?

Hangai Lilla

2022. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

Modern kultúránkban már nemcsak a szépirodalomban vagy a festményeken, esetleg naplóbejegyzésekben emlékezünk meg legjobb barátainkról, hanem a sorozatokban és a filmekben is. Nemrégiben elgondolkodtunk rajta, milyen keveset is tudunk ezekről a karakterekről.

hirdetés

Elmerültünk hát az internet legmélyebb bugyraiban, hogy felkutassuk a legizgisebb információkat a popkultúra ikonikus szereplőiről.

1. Brian Griffin

A Family Guy című sorozat vagy imádatot vagy gyűlöletet vált ki valakiből, nincs középút. Bevalljuk, mi az előbbiek táborát gyarapítjuk, de emiatt kérünk, ne ítélj el! Legkedvesebb karakterünk – milyen meglepő – a Griffin család kutyája, Brian.

Kisebb sokként ért bennünket, miszerint Bri egy labrador retriever, aki emberi években, a sorozat fennállása óta, azaz már 23 éve 56 éves. Abba aztán jobb nem belegondolni, miért tudunk azonosulni egy munkanélküli, idült alkoholista, jazzimádó, Prius-tulajdonos bukott íróval, aki mindeközben imádja az apportírozást és fél a porszívótól. Gyanús, hogy ahhoz, hogy ezt feldolgozzuk, terápiára lenne szükségünk.

2. Foxi Maxi

Eredeti nevén Huckleberry Hound, aki bár kék – ha hihetünk a pletykáknak –, az amerikai mosómedvekopóról lett mintázva. Magyarországi hatalmas sikerét a rendkívül jól sikerült szinkronnak köszönhette, ami állítólag jobb volt, mint az eredeti. Ezzel bizony mi is egyetértünk. Ráadásul nemcsak a gyerekek szerették ezt a szellemes komédiasorozatot, de a felnőttek között is sok rajongója akadt.

A hangokat olyan színművészek szolgáltatták, mint Csákányi László, Szuhay Balázs és Váradi Hédi, a szövegért pedig a „rímhányó”, Romhányi József felelt. Most aztán egész napra a fejünkbe ragadt az: Ó, te drága Klementina…

3. Snoopy

Snoopy, a beagle – igen, jól olvastad – szóval Snoopy először képregény formában tűnt fel, csak később lett belőle televíziós sorozat. Inspirációként az alkotó, Charles M. Schulz gyerekkori legjobb barátja szolgált.

Imádjuk őt, mert olyan emberi. Kissé ironikus ez a kijelentés, igaz? Sebaj! Könnyű hozzá kapcsolódni, mert egy hűséges, jómodorú, élénk fantáziával rendelkező ebről van szó, aki néha azonban tud önző, torkos és lusta is lenni. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2015-ben saját csillagot kapott a hollywood-i hírességek sétányán.

4. Frakk

El sem tudnánk képzelni egy ilyen listát Frakk, a macskák réme nélkül. Károly bácsi rövid szőrű magyar vizslája ki nem állhatja Irma néni két cicáját, Szerénkét és Lukréciát.

Frakk Karakterét az írónő Bálint Ágnes, veje négylábújáról mintázta. A vő, Dr. Sárvári András egy kórház udvarán látta meg a kutyust, akit egy kísérlethez szállítottak oda; annyira megsajnálta, hogy megvette az állatot a sintértől 100 forintért. Nevét szintén egy létező blökitől kapta, méghozzá az írónő szomszédjának kedvence viselte eredetileg ezt a markáns, a magyar fül számára oly kedves megszólítást.

Frakk és Károly bácsi.

5. Ubul

Az eredeti változatban Odie; Garfield életének legfeketébb napján hozta őt haza John. Aztán persze Garfield is megszereti ezt a szegényes értelmi képességekkel rendelkező és folyton nyáladzó betolakodót, akit később már barátjának is tekint.

Amikor a sárga csíkos lasagne-evő utánanéz az egyik epizódban Ubul fajtájának egy könyvben, az csak „fajtiszta bohócként” jellemzi. Nem olyan szívesen, de komolyra fordítva a szót, Jim Davies, az alkotó, Ubult beagle-ként képzelte el, habár a filmekben egy tacskó játssza a szerepet.

6. Scooby-Doo

A rendkívül népszerű sorozat- és filmsztár Scooby-Doo, egy rettentően ijedős dán dog, akit eredetileg Too Much-nak (Túl Sok) hívtak volna, aki bongón játszik. De ekkor lépett közben Frank Sinatra, még ha nem is tudatosan.

Fred Silverman, az alkotó, LA-be tartott repülőn, és nem tudott aludni, mert éppen akkor utasította el a CBS az ajánlatát egy sorozatról, melyben tinédzserek és egy kutya nyomoznának különböző rejtélyek után. Az üres időszakot kihasználva próbálta felturbózni picit az ötletet, hogy mégiscsak átmenjen a rostán. Ekkor a legenda szerint a landolás közben Sinatra elkiáltotta magát, hogy: „Scooby-doo-be-doo!”

Az, hogy Scooby hasonlít is, meg nem is egy német dogra, az tudatos döntés eredménye. Iwao Takamoto japán művész alkotta meg az első vázlatokat, és megváltoztatott néhány kifejezetten jellegzetes részletet a kutyán. Az egyenes hát és lábak, valamint a kis áll helyett Scooby tartása görbe, lábai reszketegek és csontosak, állkapcsa pedig Ron Perlmanével vetekszik.

beagle film filmek kutyákról foxi maxi Frakk híres kutya híres kutyák kutya hírességek kutyák rajzfilmekben kutyás filmek magyarul kutyás kultúra kutyás sorozatok labrador labrador retriever magyar vizsla német dog rajzfilm rövidszőrű magyar vizsla scooby doo Snoopy sorozat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink