hirdetés

Valóban létezett Frakk, a macskák réme: Bálint Ágnes állatkísérletekre szánt vizslájának története

László Enikő

2020. december 23

Szinte nincs olyan magyar ember, aki ne látott volna legalább egy részt a Frakk, a macskák réme című rajzfilmből. Azt viszont kevesen tudják, kiről mintázta Bálint Ágnes a híres magyar vizslát.

hirdetés

Idén 48 éve, 1972. december 23-án került először képernyőre a Frakk, a macskák réme című mesesorozat. Az első rész a Cicavízió nevű tévéműsorban kapott helyet, és rögtön elnyerte a közönség tetszését. A történetet bizonyára mindenki ismeri, de röviden összefoglaljunk annak, aki mégsem.

Lukrécia, Frakk és Szerénke.

A történet

A mese Károly bácsiról és feleségéről, Irma néniről szól, akik nyugdíjas napjaikat töltik két lusta macskával, Szerénkével és Lukréciával. Károly bácsi nem szívleli a cicákat, mert nem egerésznek, csupán henyélnek egész nap, számára haszontalanok. Az utolsó csepp a pohárban, amikor Lukrécia elfoglalja szeretett karosszékét. Szerencséjére éppen akkor jelentkezik egy régi osztálytársa, aki külföldre költözése miatt nem tud tovább gondoskodni Frakkról, a magyar vizsláról. Károly bácsi hazaviszi az ebet, hogy megregulázza a lustálkodó macskákat. A furfangos cicák folyton borsot törnek a kutya orra alá, de őt sem kell félteni, ha ravaszságról van szó.

Frakk, a szomszéd kutya

A papírkivágásos technikával készült rajzfilm forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Korábban olyan klasszikus mesesorozatokon dolgozott, mint a Kukori és Kotkoda, Mekk mester, Kockásfülű nyúl, Mi újság a Futrinka utcában? vagy a Pom pom meséi.

Frakk történetét két kutya is ihlette. Az egyiket szintén Frakknak hívták és édesanyja mesélt róla Ágnesnek. A magyar vizsla a szomszédban lakott, és folyton átjárt a család kertjébe rosszalkodni.

Irma néni és Frakk.

A mentett vizsla

A történetet egy másik vizsla is inspirálta, ő talán nagyobb hatással is volt az írónőre. Ágnes veje, Dr. Sárvári András az orvosi egyetemen találkozott először az ebbel. Egy sintértelepről került oda, hogy különböző kísérleteket végezzenek el rajta. Az ilyen kutyáknak mondani sem kell, szörnyű sorsa van és gyakran kínok között veszítik el életüket, hosszas szenvedés után. András annyira megkedvelte kórház udvarán lévő vizslát, hogy megvásárolta a sintérektől, és hazavitte.

A bonyodalom akkor kezdődött, mikor a férfi kutyájával az írónő családjához költözött. A házban azonban két macska is lakott, akiket nem igazán szívlelt az újdonsült falkatag. A kutya rendszeresen megkergette a cicákat, ami remek ihletet adott az írónőnek.

Frakk és Károly bácsi.

A sorozat cselekménye a tipikus kutya-macska kapcsolatot mutatja be, rendkívül humorosan és kedvesen. Persze a két faj sosem jön ki túl jól egymással és mindig a másik bosszantásán jár az eszük, de előfordul az is, hogy összefognak. Irma nénit sokszor vádolja férje, hogy elkényezteti Szerénkét és Lukréciát. Ennek ellenére Károly bácsi sem tudja sokszor megállni, hogy ne tegyen szeretett kutyája, Frakk kedvére. A mesesorozat lassan ötven éves, de sikere a mai napig töretlen. Bármelyik gyermek számára garantáltan örök élményt nyújt.

(Képek: YouTube)

Bálint Ágnes Frakk magyar vizsla mese rajzfilm

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink