hirdetés

Új kutya a családban: hogyan szoktasd össze a macskával és a többi kedvenceddel?

László Enikő

2020. július 11

A kutya összeszoktatása egy másik háziállattal néha nehéz feladatnak tűnik, de semmiképp sem lehetetlen vállalkozás. Segítünk, hogyan lehet zökkenőmentes ez a folyamat.

hirdetés

Az összeszoktatás sikeressége több tényezőtől is függ, de a legfontosabb szempont az, hogy milyen állat kerül szóba. A kutya a kisebb rágcsálókhoz, madarakhoz vadászösztönéből fakadóan nehezebben szokik hozzá. Éppen ezért felügyelet nélkül, nyílt terepen magukra hagyni őket minden esetben veszélyes. Jó hír viszont, hogy a macskákkal könnyebb a helyzet. Habár híresek összecsapásaikról, azonban ez nem lehetetlen, sőt gyakran életre szóló barátságok szövődnek közöttük.

Kutya összeszoktatása macskával

A barátság létrejötte számtalan tényezőtől függ: az állatok életkorától, temperamentumától, vagy például attól, melyikük az új családtag. A legideálisabb helyzet az, ha a kutya és a macska igen fiatal, lényegében még kölyök. Ilyen esetben jóval alkalmazkodóbbak, gyorsabban megszokják egymást mint felnőtt korban. Természetesen idősebb állatoknál is lehetséges az összeszokás, de egyben több időt, türelmet igényelhet.

Miért jönnek ki nehezen?

A két állat közötti ellentét rendszerint azért alakul ki, mert teljesen más módon kommunikálnak. Ha egy kutya csóválja a farkát, az azt jelenti, hogy izgatott, boldog. Ugyanez egy cicánál fenyegetettséget fejez ki. Ebből komoly félreértések adódhatnak mind a két fél részéről. A macskák mimikája igen korlátozott, nem operálnak olyan összetettebb jelzésekkel, mint a kutyák. Csak a gazdának nyávognak, egymás között jellemzően csupán fülük és farkuk mozgatásával kommunikálnak.

A kutya a farkasok falkába verődése, és a több évezredes emberrel való együttélése miatt megtanult különböző gesztusokkal és hangokkal jelzéseket adni a csoport tagjainak és gazdájának. A két faj tehát egészen máshogy kommunikál, nehezen értelmezik a másik mondanivalóját, és ez sok konfliktus alapja. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a kutyákat jóval régebben háziasították, mint a cicákat, ezért  könnyebb a képzésük, valamint a viselkedésüket is képesek erősebben kontrollálni.

A méretbeli különbségek szintén okot adhatnak arra, hogy a macska fenyegetve érezze magát egy nála jóval nagyobb kutyától, aki csupán játszani szeretne vele.

A legfontosabb lépések

A sikeres összeszoktatás alapja, hogy viszonylag semleges terepen történjen. Ha házon belül szeretnénk megoldani, semmiképpen se a már meglévő állat területén, fekhelye közelében kezdjük el a folyamatot, hanem a konyhában, kertben, bárhol, ahol nem érzi azt, hogy a családon belül megszerzett pozícióját fenyegeti az új jövevény.

Ne engedjük, hogy csak úgy egymásnak rontsanak, a legfontosabb, hogy apró lépésekben haladjunk, és csak akkor álljunk neki az összeszoktatásnak, ha nyugodtak és türelmesek vagyunk, elég idő áll rendelkezésre.  A kapkodás, feszültség, sietség tovább ronthat a helyzeten. Egy rossz berögződés, egy kellemetlen emlék sokáig megmarad egy állat emlékezetében. Ügyeljünk rá, hogy a cicának mindig biztosítsuk a megfelelő menekülési útvonalat.

Első lépésként rácson keresztül ismerkedjenek egymással. Így először csak szaglászni tudják egymást, bántani nem. Ha úgy látjuk, hogy jól kijönnek, össze lehet engedni őket. Kezdetben a kutyát érdemes pórázra tenni, így, ha esetleg bántani akarná a macskát, könnyen közbeléphetünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy agresszió nélküli a feltérképezés, adjunk jutalomfalatokat, megerősítő dicséreteket.

Ha elsőre nem jönnének ki jól, próbáljuk meg többször az összeszoktatást, kis lépésekben haladva, a közösen töltött időt apránként növelve, mert idővel biztosan megkedvelik egymást. Előfordulhat az is, hogy tudomást sem vesznek a másikról, de nem viselkednek fenyegetően. Ilyen esetben ne erőltessük a barátságot, legyen elég a békés együttélés.

Abban az esetben, ha az eb nem képes az ösztöneinek parancsolni, és megkergeti a macskát, már nehezebb a dolgunk. Fontos, hogy ismerje és hallgasson az alapvető vezényszavakra, mint az Ül! vagy Marad!, ugyanis míg ez a képessége helyzettől függő, nem stabil, addig az összeszoktatás sem lesz feltétlenül gördülékeny. Bőséges dicséret és jutalomfalat mennyiség után biztosan leszokik a bántó viselkedésről, habár a kertben ólálkodó ismeretlen cicákat továbbra is megkergetheti, a sajátját nem bántja.

Ha eddig a cica volt az úr a háznál

Ha az eb az új jövevény, érdemes akár már az érkezése előtt a macskádat hozzászoktatnod: játssz le számára videóról, cd-ről kutyahangokat. Fontos, hogy az almos tálcája mindig olyan helyen legyen, ahová a kutya nem mehet be, ezzel biztosíthatod a privát szféráját. A cicáknak különösen fontos, hogy elbújhassanak a saját kis helyükre, ügyelj rá, hogy az eb semmiképp se zavarja ebben. A külön etető- és itatótál, fekhely szintén elengedhetetlen.

Összeszoktatás rágcsálóval

Sok kutyában benne van a vadászösztön, főleg, ha az egy terrier vagy kopó. Soha ne kezdd úgy az összeszoktatást, hogy a rágcsáló nincs a ketrecében, hiszen egyetlen óvatlan pillanat tragédiához vezethet. Még a védelmet nyújtó ketrecen keresztül is nagyon megrémülhet egy tengerimalac vagy nyúl. A hörcsögök általában kevésbé érdeklik a kutyusokat, sok esetben észre sem veszik az apróságokat, és nappal amúgy is a forgácsba bebújva alszanak.

Ezzel szemben egy nyúl vagy tengerimalac már nagyobb állat, a kutya mindenképp érezni fogja, hogy ott van. Sok esetben rendkívül izgatottá válik és ez annál rosszabb lesz, minél később mutatjuk meg neki, pontosan mi lapul a ketrecben. Ha leemeled a ketrecet vagy odaengeded hozzá, láthatja, megismerheti a másik állatot, de sok esetben ettől még izgatottabbá válik. Ilyenkor kis szimatminta után próbáld meg elterelni a figyelmét játékokkal, és ha nyugodt magatartást mutat, jutalmazd meg.

Ügyelj rá, hogy következetesen úgy viselkedj, mintha nem lenne semmi különös abban a ketrecben. Fontos, hogy ha a kisállaton a stressz jelei mutatkoznak, semmiképp se hagyd túl sokáig a földön. Miután megkedvelték egymást, akkor se hagyd őket kettesben, mert egy óvatlan pillanatban bármi megtörténhet. A kutya hatalmas állat egy rágcsálóhoz képest, és játékból akaratlanul is fájdalmat, sérülést okozhat neki.

Összeszoktatás madárral

A madárral lényegében hasonló a helyzet, mint a rágcsálóval. Itt is a legfontosabb, hogy fokozatosan, ketrecen keresztül induljon az összeszoktatás.

Tollas barátod a kutya vadászösztöneit erősen felélesztheti, így szabadon repkedni sose hagyd az ebbel egy szobában. Akármennyire is úgy tűnik, jól kijönnek egymással, több példa is igazolja, hogy bármikor megtörténhet a baj.

(Képek: Getty Images Hungary)

hörcsög és kutya macska és kutya madár és kutya oktatás összeszoktatás tengerimalac és kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink