hirdetés

Így lehet a türelmetlen kutyából kezes bárány: ez a 3 módszer gyorsan változást hoz

Ferenczi Deborah

2022. május 18 - Képek: Getty Images Hungary

Rohanó világunkban előfordul, hogy nem jut idő arra, hogy elegendőt foglalkozz a kutya szükségleteivel. Ő erre - főleg fiatalon - türelmetlen, erőszakos viselkedéssel reagálhat.

hirdetés

Abban az esetben, ha a kutyád nem hagy békén, ugat, nyöszörög, esetleg folyamatosan próbálja magára felhívni a figyelmet, az annyit takar, hogy akár erőszakkal is eléri, hogy rá összpontosíts.

Hogyan viselkedik egy türelmetlen kutya?

A kutyák határozottan okos állatok, akik pontosan tisztában vannak azzal, hogy miként tudják a gazdi figyelmét magukra felhívni. Előfordulhat például, hogy ha nem figyelsz rá egy kicsit, akkor nem hagy békén, vagy éppen nem képes megvárni, hogy odaadd az ételét, már majd leharapja a kezed. Gyakran olyan izgatott, hogy ráugrik másokra, esetleg akaratlanul erőszakosan kunyerál tőlük. Ilyen esetekben elengedhetetlenül fontos a kutya megfelelő szocializációja. Meg kell tanítanod neki, hogy türelmes legyen és megtartsa a nyugalmát még kritikusabb helyzetekben is.

A kutya türelemre való tanítása

Ez magában foglalhat tevékenységeket és feladatokat egyaránt. A tanuláshoz fontos, hogy olyan cselekvéssel gyakoroljatok, amit az eb szeret végezni. Szintén elengedhetetlen, hogy legyen nálad elegendő jutalomfalat a megfelelő motiváció kialakításához. Az alábbiakban háromféle taktikát sorolunk fel annak érdekében, hogy türelemre tudd szoktatni kutyusodat.

1. A „Figyelj rám!” módszer

 • Első lépés – A figyelem felkeltése: a figyelem megtartására kell, hogy kerüljön a hangsúly, tehát sétálj a kutyáddal, majd hirtelen szólítsd a nevén.
 • Második lépés – A fókusz megtartása: Abban az esetben, ha a kutya már rád fókuszál, hagyd abba a sétát, és ne mozdulj. Várd meg, amíg a kutyád megáll, vagy leül melléd.
 • Harmadik lépés – Figyelj rám: Tarts a kutya elé egy jutalomfalatot, majd mondd neki a – figyelj rám – parancsot.
 • Negyedik lépés – A jutalom: Ha a kutyád rád néz, akkor dicsérd meg és adj neki egy jutalomfalatot.
 • Ötödik lépés – Ismétlés: Ismételd meg ezeket a lépéseket különböző helyzetekben, a „Figyelj rám!” parancs gyakorlásával. Amikor a kutyád megáll, és helyesen cselekszik, adj neki egy finomságot.
 • Hatodik lépés – A türelem gyakorlása: Amikor az állat túlságosan izgatott vagy türelmetlen, akkor is gyakoroljátok a fent felsoroltakat.

2.  A ,,Várj!” módszer

 • Első lépés – Séta: Sétáltasd pórázon a kutyusodat, ezt megteheted az otthonodban vagy tulajdonképpen bárhol, ahol van erre lehetőség.
 • Második lépés – Állj meg: A séta során hirtelen állj meg és nézz a kutyádra.
 • Harmadik lépés – Várj : Tartsd a tenyeredet a kutyád felé, és mondd ki a „Várj!” parancsot.
 • Negyedik lépés – Jutalom: Abban az esetben, ha a kutya megáll, adj neki jutalomfalatot, amennyiben viszont ezt nem teszi meg, ismételd, amíg megáll.
 • Ötödik lépés – Ismétlés: Ismételd meg ezeket a lépéseket különböző helyzetekben, a „Figyelj rám!” parancs gyakorlásával. Amikor a kutyád megáll, és rád figyel, adj neki finomságot.
 • Hatodik lépés – A türelem gyakorlása: Folytassad a „Várj!” parancs gyakorlását a közös séták során. Kezdd el használni a mindennapi helyzetekben, például amikor enni akar, beül a kocsiba vagy kimegy a szabadba, hogy ne legyen túl izgatott és ne reagáljon kellemetlen módon.

Étel segítségével történő gyakorlás

 • Első lépés – Étel felajánlása: Tegyél a kutyád etetőtáljába néhány finomságot, de ne tedd le azonnal.
 • Második lépés – Tedd az állat elé: Lassan tedd le a tálat az állat elé, és várd meg, amíg reagál erre.
 • Harmadik lépés – Az eb reakciója: Abban az esetben, ha a kutyád türelmetlenül a tál elé rohan, húzd vissza a tálat, és lépj egy lépéssel távolabb tőle.
 • Negyedik lépés – Türelemre való tanítás: Mondd a kutyádnak, hogy „Türelem!”, és próbáld meg újra letenni a tálat.
 • Ötödik lépés – Ismétlés: Ismételd meg a fenti lépéseket, amíg kutyád türelmes nem lesz, és helyesen nem viselkedik. Ehhez sok gyakorlásra és türelmes bátorításra lesz szükség.
 • Hatodik lépés – A jutalom: Miután kutyád türelmesen megvárta, amíg a tálat a helyére helyezed, hagyd, hogy megegye a finomságokat.
 • Hetedik lépés – A türelem gyakorlása: Folytasd a „Türelem!” parancs gyakorlását, és használd ezeket a lépéseket máskor is, amikor kutyád türelmetlen.

Összegzésképpen nagyon fontos ezek mellett a módszerek mellett azt is megállapítani, hogy pontosan mi az állat türelmetlenségének az indoka. Rossz esetben akár valamilyen jellegű betegségből, szorongásból, esetleg szeparációs problémákból is kialakulhat. Ezt mindenképpen meg kell oldani, mielőtt gyakorlással és vezényszavakkal kísérleteznél.

így nevelj türelmetlen kutyát kutya nevelése kutya oktatása oktatás türelmetlen kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!