hirdetés

15 tipp, hogy kedvenced ne érezze rabnak magát: így add meg kutyádnak a szabadság érzését

Hangai Lilla

2023. március 21 - Képek: Getty Images Hungary

Rajongunk értük és szeretjük őket, ám előfordulhat, hogy a legnagyobb jóindulatunk ellenére is a modern ember berendezkedése lehetetlenné vagy legalábbis nehézkessé teszi, hogy a kutya megtapasztalja a szabadság érzését. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az ember a kutyát a háziasítása után fogságban tartja.

hirdetés

John Webster szerzőt, tudóst, állatorvost, filozófust és a Bristoli Egyetem professzorát Franklin Roosevelt, az 1941-ben az Egyesült Államok Kongresszusához intézett beszéde ihlette meg. Roosevelt négy alapvető szabadságjogot vázolt fel: a szólásszabadságot, az istentisztelet szabadságát, a hiánytól való szabadságot és a félelemtől való szabadságot. Ezen sarokpontok alapján dolgozott ki Webster egy átfogó, irányadó keretet az élőlények gondozásával kapcsolatban. Rendkívül értékes dolgot tanulhatsz meg, mutatjuk máris!

A kiindulópont

Az előbb említett 4 szabadságjog ihlette azt a listát, melyet érdemes szem előtt tartani, ha azt akarjuk, hogy a kedvencünk is megtapasztalhassa a szabadság érzését:

Maga Webster emlékeztet arra, hogy ez az 5 alappillér csak pillanatképet ad, nem nyújt teljes képet az állat jóllétéről. Azonban remek kiindulópont lehet azok számára, akik bizonytalanok, mire is van pontosan szüksége az ebnek. Sőt, akkor is kiváló iránymutatást nyújt, ha arra gyanakszunk, hogy a környezetünkben valaki nem bánik jól kedvencével.

Ám valószínűleg te is észrevetted, hogy a lista felvet számos kérdést. Például azt, hogy mit értünk „normális” viselkedés alatt, vagy, hogy az eb mentális egészségére hogyan figyelhetünk oda a szemmel látható fizikális mellett.

A lista utolsó két tétele mennyire igaz saját kedvencedre?

Az első három tétel a listán a gondozás alapelveit foglalja magába. Könnyen érthető és a legtöbbek számára teljesen nyilvánvaló dolgokról van szó. A megfelelő étellel, védett és meleg pihenőhellyel valamint rendszeres orvosi vizitekkel és ellátással biztonságban tudhatjuk kedvencünket fizikális értelemben.

Az utolsó két tétel azonban okozhat némi fejtörést. Ha jobban belegondolunk, a modern életkörülmények sokban akadályozhatják ezeknek a beteljesedését. Például a kutyák gyakran félnek a tűzijátéktól, a hangos zenétől, a zajos gépektől, melyekkel gyakran szemben találják magukat egy átlagos otthonban.

Vagy például azok az ebek, amelyeknek napjuk nagy részét egy kennelben vagy ketrecben kell eltölteniük, mert míg a gazdi a munkahelyén van, csak így tudja megakadályozni, hogy romboló viselkedést tanúsítsanak. Nos, ezek a kutyusok idejük nagy részét elszigetelten töltik, ahol kevés lehetőségük van arra, hogy felfedezzenek és használják az érzékszerveiket. De ugyanez igaz a menhelyi ebekre is.

Ez egy rendkívül összetett és nehéz kérdés, nem célunk pálcát törni senki feje fölött. Azonban a tapasztalataink szerint néha annyira egyértelműnek tekintünk bizonyos dolgokat, hogy elfelejtjük, hogy az ebeknek vagy más embereknek egészen más „megélése” lehet ezekkel kapcsolatban. Ha már arra elég volt ez a rövid írás, hogy más szemmel nézz négylábú barátod jelenlegi életére, sikeresnek mondhatjuk a próbálkozást.

Ha nyitott vagy az új nézőpontra

Van azonban néhány dolog, amit biztosan értékelni fog kedvenced és igazodik Webster listájához is. Ha eddig még nem próbáltad ki a következőket, mindenképpen tégy velük egy próbát:

állatvédelem egészséges kutya fázik a kutya felelős kutyatartás játék a kutyával kutya fájdalom kutya megtapasztalja a szabadságot kutya mentális egészség kutya nevelése kutyatartás szabad akarat kutya szabadság szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink