hirdetés

A kutyák és az ő szabad akaratuk: ezért adj neki önálló teret és döntéseket

Ferenczi Deborah

2022. január 1

A kutya háziasítása előtt egy szabad, önálló döntések sorozatát hozó állat volt. Meglehetősen nagy szüksége volt és talán van is a megfelelő szabadságra és arra, hogy néhanapján egyedül határozzon az életében.

hirdetés

Sokszor nem gondolnak bele a gazdik abba, hogy a kutyusuknak szüksége van szabadságra és önálló mozgástérre. Egy városi kutya esetében tulajdonképpen minden egyes döntést a gazdája hoz meg, pedig több mint valószínű, hogy az ebek többsége vágyik egy kis önállóságra.

Választási lehetőség

Valójában a városi kutyatartás kultúrája egyáltalán nem teszi lehetővé azt, hogy az állatok rendelkezzenek szabadsággal. A kisebb falvakban, településeken jóval nagyobb tere van az állatnak kiélni az ilyen jellegű vágyait, hiszen a környezetnek köszönhetően jóval szabadabban mozoghat. Alapvetően egy városi kutya korlátozva van. Mindent a gazdája irányít, pedig igenis szükség lenne arra, hogy meglegyenek az eb saját önálló döntései. Jill Beitel, a Courteous Canine tulajdonosa és vezető trénere szerint a kutya képzésének folyamatában elengedhetetlenül fontos választási lehetőségeket adni az állatnak, és teret adni annak, hogy gyakorolhassa a szabad akaratát. Ez nagyon fontos momentuma a fejlődési folyamatoknak

Szabad akarat a képzések során

A legtöbb gazdinak a nevelésről az jut eszébe, hogy meg kell tanítani az ebet parancsokat követni, hogy azoknak a későbbiekben engedelmeskedjen. Számos helyen olvasható, hogy akkor lesz szófogadó a kutya, ha te vagy a falkavezér, és te irányítod őt. Ezt az elméletet nem véletlenül vitatják egyre többen. Ahhoz, hogy a kutyának egészségesen fejlődjön ki a személyisége, szükséges egyfajta egyensúly is. Attól, hogy te bizonyos dolgokban szabad döntést adsz a kutyádnak, nem ő fog uralkodni feletted.

A választás fontossága

Jill Beitel hosszú évek tapasztalatai során arra döbbent rá, hogy a kutya nevelésében nagyon hatékony módszer az, ha megadja a szabad döntés lehetőségét bizonyos helyzetekben. Úgy gondolja, hogy ha nem csupán parancsokat osztogat, hanem intelligens lényként tekint rájuk, azok megértik azt, amit üzen számukra. Így sokkal jobb eredményeket ér el a nevelésben. Lehetővé teszi, hogy némi önállóságot tanuljon az állat, hiszen ezáltal komplexebb gondolkodásra és személyiségfejlődésre számíthatnak esetében.

Miért adj kutyádnak nagyobb szabadságot?

Jill azt hozta fel példának, hogy sokáig nem engedte meg kutyáinak, hogy szaglásszanak egy séta folyamán, mivel mindig a céltudatos, rövid pórázos közlekedés híve volt. Az évek során aztán rádöbbent arra, hogy mennyire fontos élmény ez a kutyák számára, hiszen a felfedezés, a vadászösztön kiélése végeredményében egy sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb ebet eredményez. A döntés szabadsága növeli a bizalmat, csökkenti a stresszt, és magasabb szintre emeli a kutya és ember kapcsolatát.

A mindennapok gyakorlata

Legközelebb próbáld ki, hogy a magad irányította séta helyett a kutyafuttattatóba mentek, ahol szabadon engedheted kedvencedet, aki kedvére futkározhat, szaglászhat. Érdemes olyan kis döntéshelyzeteket teremteni, amikor két játékot teszel elé, hogy azt választja a kettő közül, amelyiket ő szeretné. Akár étel vagy sétaútvonal esetében is lehet az ebnek választási lehetőséget adni. Ezek eredményeképpen a szakértő szerint sokkal kiegyensúlyozottabb és és boldogabb kutyád lesz.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya nevelése kutya választási lehetőség önálló döntések önálló kutya szabad akarat kutya szabad tér szabadság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!