hirdetés

A te kutyád optimista vagy pesszimista? Döntései elárulják!

Buzgó Csilla

2021. július 21

Ahogy az embereket, úgy a kutyákat is besorolhatjuk személyiségtípusuknál fogva: inkább az élet vidám oldalát nézi kedvenced, vagy Fülesként búslakodik egy szép napon is?

hirdetés

Persze a kérdés nem ilyen egyszerű. A személyiségtípusok, akárcsak az embereknél, a kutyáknál is összetettek, azaz inkább egy spektrumként érdemes gondolni rájuk. Nagyon kevés a tökéletesen derűlátó és a száz százalékosan ünneprontó típus, a pszichológusok szerint a legtöbben valahol középtájon helyezkednek el.

A hozzáállást ráadásul nagyban befolyásolják bizonyos tényezők, mint például a nevelési háttér, ezzel együtt a múltbéli tapasztalatok, a genetika, illetve az aktuális környezeti körülmények.

Hogy derül ki, hogy az eb optimista vagy pesszimista?

A Sydney-i Egyetem Állatorvostudományi Kara a kutyusok választásai alapján következtetett egyik vagy másik személyiségtípusra. Először megtanították a tesztalanyokat arra, hogy egy bizonyos magasságú, búgó hang lejátszása jutalmat – esetükben tejet – von maga után, míg a másik vizet. Ehhez természetesen arra volt szükség, hogy az adott eb magas értékű élvezeti cikként gondoljon a tejre. Emiatt sok állat ki is esett a vizsgálatból, mert értelemszerűen nem mindegyik kedvenc desszertje volt ez az ital.

A négylábúak feladata az volt, hogy amikor búgó hangot hallanak, nyomjanak meg egy gombot, melyet követően vagy tejet kapnak, vagy vizet. Egy idő után megtanulták elkülöníteni a két hangmagasságot, és csak akkor nyomták meg a gombot, ha a tejhez kötődő dallamot hallották.

Ekkor következett az igazán izgalmas rész: egy olyan tónust játszottak le nekik, ami a kettő között helyezkedett el. Az optimista kutyák megnyomták a gombot, a pesszimisták nem. Tehát a bizakodó ebek arra számítottak, hogy a kissé ismerős dallam számukra pozitív élményeket tartogat, míg a pesszimisták inkább nem ittak előre a medve bőrére.

Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei

Ahogy az embereknél sem úgy kell elképzelni egy pesszimista, gyakorta inkább realistának nevezhető egyént, hogy egész nap a szobában gubbaszt, és semminek sem tud örülni, úgy a kutyák esetében sem helytálló ez a kép. Dr. Melissa Starling, a kutatás vezetője elmondta, hogy a két tábor közötti legnagyobb különbség a kockázatvállalás terén mutatkozik meg. Egy pesszimista eb inkább nyugodt, megfontolt, és nehezebben megy bele a rizikós helyzetekbe. Épp ezért került ki olyan sok a segítőkutyák, pl. vakvezetők közül. Az optimista kutyák ezzel szemben állandóan keresik a bizonyítási lehetőségeket, a megerősítést, és szeretik átlépni a saját határaikat. Kereső- és mentőebekre inkább ez a típus jellemző.

Dr. Starling előrebocsátotta, hogy a nevelés során nagyszerűen ki lehet egyensúlyozni az esetleges szélsőségeket. Egy pesszimista állatnak sokkal több megerősítés, dicséret, bátorítás szükséges, mint az optimistának, aki már alapvetően elég vakmerő. Utóbbi típusnak inkább az kell, hogy érthető és világos szabályrendszerben éljen, mert így mindig tudni fogja, mit várnak el tőlük, mire fókuszálja rengeteg energiáját.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya boldogság kutya depresszió jelei kutya személyiség teszt kutya személyiségtípusok optimista kutya pesszimista kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink