hirdetés

Miért fél a kutya a porszívótól? Így nem lesz rémálom többé a takarítás

Hangai Lilla

2022. október 14 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyébként rettenthetetlen kutyád is ijedt kölyökké változik, amint meglátja a porszívót? Meglepően sok ebből vált ki fóbiát ez a hagyományos takarítóeszköz, ami így nagyon megnehezítheti egy háztartás mindennapjait; főleg, mert egy négylábú mellett sokkal több szükség van ennek az eszköznek a használatára.

hirdetés

A porszívózás elég fárasztó feladat lehet anélkül is, hogy egyidejűleg egy ideges, ugató, rohangáló kutyát kellene kezelni. Azonban pánikra semmi ok, egy gyakori fóbiáról van szó, ami a legtöbb esetben remekül kezelhető. Ha megérted, honnan ered a blöki félelme, az már fél siker, bár azt valószínűleg sosem tudjuk meg, mi zajlik a fejükben igazán. Segítségünkkel enyhítheted kutyád aggodalmát és a lakás is tiszta lesz. Vágjunk is bele!

Néhány általános ok, amiért kutyád félhet a porszívótól

Az ismeret hiánya: Ez az első számú ok, amiért a legtöbb kutya fél a porszívótól. Te is tartasz azoktól a dolgoktól, amiket nem értesz, vagy amiknek nem látod át a működését. Hangos, nagy, fenyegető, és úgy néz ki, mintha készen állna a támadásra. Ha kedvencednek nem volt lehetősége fokozatosan megismerkedni a porszívóval, nem furcsa, ha ellenérzéseket táplál ellene.

Rossz tapasztalat: Ha az első alkalmakkor valami miatt nemcsak nemtetszést váltott ki belőlük, de meg is ijedtek tőle, az szintén fóbiát eredményezhet.

A kutya egyéni temperamentuma: Minden ebnek saját, egyedi vérmérséklete van, és bizony vannak köztük olyanok, akik félénkebbek, ijedősebbek, mint mások.

Terelőösztön: Lehetséges, hogy ami te félelemnek látsz – ugatás, a porszívó üldözése –, az valójában a terelőösztön érvényesítése. Ennek kezeléséről bővebben itt írtunk.

Jelek, amik félelemre utalnak

Ha kedvenced viselkedésében az alábbiakat látod megnyilvánulni, akkor valószínűleg fél a porszívótól. Ezeknek a mintáknak lehetnek enyhébb és erőteljesebb megnyilvánulásaik is; a félelem mértékétől és a kutya személyiségétől függően.

  • Bútorok alá bújik
  • Nyáladzik
  • Bevizel
  • Idegesen lépked, nem tud megnyugodni
  • Ugat, nyüszít, csahol
  • Megrág dolgokat
  • Menekül a porszívó elől

Így tudod kezelni a már kialakult fóbiát

Szerencsére van néhány módszer a kutyus érzéketlenítésére. A fóbia súlyosságától függően érdemes fokozatosan kitenni őt a gépezet használatának, miközben dicsérettel és jutalomfalatokkal erősíted benne a pozitív érzéseket.

Először csak hagyd elöl a porszívót egy olyan helyen, ahol a kutya is rendszeresen tartózkodik. Hadd lássa, hadd legyen egy légtérben vele. Aztán megpróbálhatsz egy jutalomfalatot a porszívóra helyezni, hogy még barátságosabbá tedd az eszközt. Ha ez is simán megy már, és elfogadja a porszívón tálalt finomságot, megpróbálhatod bekapcsolni. A legtöbb eszközön van több fokozat, általában az alacsonyabb szívóerő kisebb zajhatással is jár. Kezdd ezzel, és jussatok el fokozatosan a nagyobb zajjal járó fokozatokig. Ha komolyabb az ellenállás, ne erőltesd, tegyél egy próbát holnap is.

Ez a folyamat időigényes lehet, de hidd el, megtérül. A lényeg, hogy légy nagyon türelmes, a tréning közben ne szidd meg és ne büntesd kedvencedet semmiképpen sem, hiszen éppen pozitív élményekkel akarod körülvenni ezt a tapasztalatot. Neki sem egyszerű ez a helyzet, hidd el! Ha hetekkel később is úgy érzed, hogy semmi eredménye a próbálkozásnak, mindenképpen érdemes konzultálni egy állatorvossal. Előfordulhat, hogy a kialakult szorongást csak az ő segítségével tudjátok majd kezelni.

állatorvos állatorvos kutya dicséret dicsérő szavak fél a kutya félelem félelem jelei félelemből agresszív kutya félelmében bepisil a kutya félős kutya jó gazdi jutalomfalat kutya elbújik kutya fél kutya fél a porszívótól kutya fél zajoktól kutya stresszes kutya személyisége kutya személyiségtípusok kutya ugatás miért pozitív megerősítés kutya stressz jelei stresszes a kutya szorongó kutya tréning tréning jutalomfalattal türelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink