hirdetés

Neked kell megvédened a kutyád mindentől? Ha így neveled, nem fog félni az idegenektől

Szénási Szimonetta

2022. december 9 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced nagyon félős? Az alábbi okok állhatnak a háttérben, és így segíthetsz a problémán.

hirdetés

Ha félős a kutyád, annak több oka is lehet, ám szerencsére többféle megoldás létezik arra, hogy négylábúd kevésbé legyen ijedős. Vegyük sorra, mi lehet a gond forrása, és mit tehetsz ellene!

A rettenetes „Idegen”

Egyes jószágok módfelett félnek az idegenektől. Amint felbukkan egy számukra ismeretlen személy, farkukat behúzva bújnak is a gazdájuk lába mögé, menedéket keresve. Ha a te kedvenced is ezen kutyák csoportjába tartozik, annak az alábbi okai lehetnek:

1.) A korai szocializáció hiánya

A kutyák esetében is nagyon fontos, hogy még kölyökként szocializálják őket, és megismerjenek minél többféle dolgot és élethelyzetet. Ha ez elmarad, akkor az az egész életükre kihat. Ha kicsiként sosem találkozott más állatokkal, illetve emberekkel, akkor a későbbiekben a velük való interakció félelmet válthat ki belőle.

2.) Rossz tapasztalat

Ha az állat korábban rossz tapasztalatot szerzett az emberekkel – bántották, elkergették, megfélemlítették, stb. –, akkor nem is csoda, hogy bizalmatlanná vált velük. Különösen igaz ez a menhelyről örökbefogadott kutyákra, akik többnyire sanyarú körülmények közül kerültek az adott helyre, és sokszor sosem derül ki, mi történt velük a múltban.

3.) Genetika

Ahogy az emberek, úgy a kutyák között is vannak habitusbeli különbségek. Emiatt egyes négylábúak személyiségükből adódóan félősebbek, mint társaik.

A félelem jelei

A legtöbb kutya hasonlóan reagál a számukra kellemetlen szituációkban: a farkuk behúzása, a merev testtartás, a lecsapott fülek árulkodó jelzések, ahogy a vicsorgás és a morgás is.

Ugyanis vannak ebek, akik a félelem hatására agresszíven reagálnak, többnyire akkor, ha nem tudnak elmenekülni. A másik ösztönös viselkedés ugyanis az elmenekülés és az elrejtőzés.

Mit tehetsz?

Félős kutyád megszenvedi azokat a helyzeteket, amelyek kiváltják belőle a szorongást, így fontos, hogy megpróbálj segíteni rajta! Először is próbáld kideríteni, mi áll a félelem hátterében.

Ebben lehet, hogy szakemberi segítségre lesz szükséged. Egy megfelelően képzett tréner, de az állatorvosotok is alkalmas lehet a feladatra. Szánd rá az időt és az energiát kedvenced megismerésére, hiszen mindez a jövőtöket könnyíti meg.

Tudnod kell, hogy egyes kutyáknál nem megszüntethető az idegenektől (vagy bármi mástól) való félelem, de annak intenzitása az esetek jelentős részében csökkenthető.

Ami beválhat

1.) Maradj nyugodt!

A kellemetlen helyzetekben a te magatartásod sokat segíthet a kutyán. A nyugalmad átragad kedvencedre is, és fordítva: ha te ideges leszel, azt az eb is megérzi, és csak fokozza az ő feszültségét. A kedves, barátságos hangon való nyugtatgatás is csökkentheti a stressz szintjét a kutyában.

2.) Felkészültség

Ha tudod, hogy olyan helyre mentek, ahol idegenek is lesznek, vagy hozzátok jön látogató, akkor készülj fel a helyzetre. Ha otthon vagytok, akkor biztosíts pajtásodnak „menekülési útvonalat”, és legyen egy nyugodt zug, ahova elvonulhat.

Emellett jelezd a vendégnek, hogy kutyád félős, így nem szereti, ha simogatják, nyúzzák. Ugyanígy az utcán is megmondhatod az embereknek, hogy kedvenced nem szereti, ha idegenek közelednek felé.

Amennyiben pedig azt szeretnéd, ha kutyusod összebarátkozna a látogatótokkal, akkor egy-két finom falat, na és persze a türelem és az óvatos közeledés kombinációja beválhat.

3.) Lépj ki a kellemetlen helyzetből!

Ha azt látod, hogy kutyád egy adott élethelyzetben rosszul érzi magát, és felismered rajta a nyugtalanság jeleit, a legjobb, ha kiszakítod a számára kellemetlen szituációból. Ilyen lehet például, ha séta közben összeakadtok egy másik kutyással, vagy a parkban bukkan fel egy csapat gyerek.

Hosszú távon persze segít, ha szoktatod az új, váratlan helyzetekhez, de ebben jobb, ha szakember segítségét kéred. Ő elmagyarázza, miként tudod fokozatosan kondicionálni az ebet.

4.) Képzés

A szakember bevonásával végzett úgynevezett engedelmességi tréning is sokat javíthat a félős kutya állapotán. Ez hosszabb folyamat. Néha hosszú hónapokig vagy még tovább is eltart, de abszolút megéri a fáradtságot, hiszen kedvenced sokkal kiegyensúlyozottabb lesz általa.

5.) Gyógyszeres megoldás

Egyes, súlyosabb esetek indokolttá tehetik a gyógyszeres terápiát. Erről minden esetben állatorvosnak kell dönteni a megfelelő vizsgálatok után!

állatorvos fél félelem félelem jelei félelemből agresszív kutya félős kutya idegen ember képzés kutya fél kutyapszichológus nevelés szakember szocializáció szocializáció hiánya szorongás szorongó kutya tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink