hirdetés

Így szoktasd hozzá kutyádat az ijesztő zajokhoz: a nyári mennydörgéstől a hangos petárdázásig

László Enikő

2022. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos sok kutya retteg a hangos durrogásoktól, a tűzijáték, mennydörgés vagy akár csak az eső hangjától is. Így a zajhoz szoktatást minél előbb el kell kezdeni, és nem a Szilveszter előtti napokig várni vele, amikor a hangok a legintenzívebbek, a tűzijátékok miatt.

hirdetés

Fél a kutyád a tűzijátéktól, zivatartól, mennydörgéstől és egyéb hangos zajoktól? Ez azért történik, mert hallása sokkal érzékenyebb, mint az emberé. Jóval távolabbi hangokat is meghallanak, mint mi, és olyan frekvenciákat is érzékelnek, amelyeket az emberek képtelenek. Éppen ezért azok a zajok, amelyek egyszerűen nekünk csak hangosnak tűnnek, rendkívül zavaróak lehetnek az ebeknek. A megijedő kutya remegéssel, zihálással, bujkálással, bevizeléssel és meneküléssel reagálhat. Egy kis képzéssel és kondicionálással segíthetsz megnyugtatni kedvencedet, és azt is elérheted, hogy idővel figyelmen kívül hagyja a hanghatásokat.

Fokozatosan szoktasd hozzá különböző zajokhoz

A kulcs kedvenced hangos zajokkal szembeni érzéketlenítéséhez az, hogy fokozatosan tedd ki a hanghatásoknak, és hagyd, hogy a kutya kényelmesen érezze magát. Fiatal ebek rövid, ellenőrzött látogatásokra vihetők nyüzsgő, zajosabb helyekre. Fokozatosan növeld az időtartamot és a gyakoriságot az állat kényelmének megfelelően. Ez egy egyszerű módja annak, hogy az ebet hozzászoktasd a hangos zajokhoz. Ha azonban kedvenced stressz jeleit mutatja, például remegést, zihálást vagy általános izgatott viselkedést, csökkentsd az ingerszintet, amíg el nem engedi magát.

Használj deszenzitizációs hangokat az internet segítségével

Kutyáknak való deszenzitizációs hangokat és lejátszási listákat találhatsz az interneten, mint például ez vagy esetleg ez. Ezeknek a számoknak sajátos zajai vannak, például tűzijáték, mennydörgés és különféle durranások. Kezdd a számok alacsony hangerővel történő lejátszásával, körülbelül napi 10 percig. Idővel fokozatosan növeld a hangerőt a kutya toleranciájának megfelelően. Folytasd ezt néhány hétig és hónapig. Ez nagyban segít csökkenteni a kutya zajfélelmét.

Pozitív asszociáció

A kutyák hangos zajokhoz való hozzászoktatása bizonyos figyelemelterelő technikák alkalmazását is magában foglalja. Zajérzéketlenítő számok lejátszása közben pozitív zavaró tényezőket vezethetsz be, amelyek elősegítik kutyád reakcióinak szabályozását. Foglald el az ebet kedvenc játékával vagy finomságaival. Ez segít neki pozitív asszociációt kialakítani a zajjal.

Mit tegyél, és mit ne?

  • Ne tedd ki erőszakosan hangos zajoknak kutyádat, ha fél. A deszenzitizáció fokozatos folyamat, amely hetektől hónapokig tarthat.
  • Ne büntesd meg azért, mert izgatottá vagy stresszessé válik – ez súlyosbíthatja a problémát.
  • A Szilveszter a legtöbb kutya számára stresszes időszak. Fontold meg, hogy egy csendesebb helyen vakációzva töltöd az ünnepet kedvenceddel. Ha ezt nem tudod megtenni, olvasd el az alábbi tippjeinket a súlyos zajfóbia kezelésére.
  • Maradj nyugodt minden alkalommal, amikor kedvenced retteg.
  • Fordulj állatorvoshoz, ha a probléma nagyon súlyos és befolyásolja kutyád életminőségét.

Erős zajfóbiában szenvedő kutyáknak

Egyes kutyáknál súlyos zajfóbia alakulhat ki traumatikus élmények vagy akár életkorral összefüggő érzékenység miatt. Ilyen esetekben további intézkedéseket kell tenned, hogy azonnali enyhülést érj el, mielőtt elkezdenéd a tréninget. Mutatjuk, mit kell tenned, ha kutyád fél a tűzijátéktól, a zivataroktól és a szokásos hangos zajoktól.

Biztosíts számára egy nyugodt helyet

Amikor kutyád fél a hangos zajoktól, például tűzijátéktól, zivatartól, akkor ösztönösen el akar bújni. Adj biztonságos helyet neki, ahová visszavonulhat, ha fél. Ez lehet egy védett kennel, egy hely a gardróbban, az ágy alatt vagy a ház bármely más helyiségében, amely csendes és megnyugtató, lehetőleg halvány világítással. Minden alkalommal, amikor kutyád szorongást mutat, nyugodtan vezesd el arra a helyre. Maradj ott kedvenceddel, és folytasd a szokásos teendőidet.

Hangszigetelés

Hangszigeteld ajtóid és ablakaid, hogy csökkentsd a zaj mértékét. Amennyiben ez nem lehetséges, húzd le a rolót vagy a függönyt, mivel a villámlás látványa is félelmet kiváltó ok lehet.

Nyugi-csomó és egyéb alternatívák

Különféle technikákkal kísérletezhetsz, hogy megnyugtasd szorongó kutyádat. Egyes ebek jól reagálnak a szorongás elleni nyugi-csomókra vagy viharkabátokra.

Az alábbi videóban láthatod, hogyan tedd fel a nyugi-csomót:

Kipróbálhatsz ezekből csináld magad változatot, vagy beszerezhetsz egy kereskedelmi terméket is. Használhatsz nyugtató hatású természetes spray-ket is. A kifejezetten kutyák számára készült nyugtató lejátszási listák szintén segíthetnek kedvencednek ellazulni. Az alternatív gyógymódok, például a homeopátia és a gyógynövényes kezelések is beválhatnak. Súlyos esetekben azonban konzultálj állatorvossal a kutyád számára használható speciális gyógyszert illetően.

A jobb hatás érdekében használd a fent felsorolt ​​módszerek és a deszenzibilizáló tréning kombinációját. Egy kutyás viselkedéskutató további tippeket tud adni kedvenced hangos zajokkal szembeni érzéketlenségéhez. Türelemmel és idővel fokozatosan hozzászoktathatod őt a hangos zajokhoz.

fél a kutya félelem kutya és a vihar kutya fél kutya fél zajoktól nyugicsomó petárda tűzijáték zajfóbia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink