hirdetés

Viharjelző ebek: ezért fél a kutya, ha megdörren az ég

Bodri Melissza

2021. június 6

A mennydörgés és a villámlás nagyon sok kutyát megrémít, és ilyenkor különösen nehéz bánni a kedvencekkel. Vajon mit lehet tenni, hogy megkönnyítsd az állat helyzetét?

hirdetés

Morajlik az ég, villámok cikáznak az égen, az eb pedig reszket és nyüszít a félelemtől. A vihartól nagyon sok négylábú fóbiásan fél, és ilyenkor egyesek valósággal kezelhetetlenné válhatnak. A gazdi számára is reménytelennek tűnhet a dolog, hiszen a rettegő jószágot nagyon nehéz megnyugtatni, és ha felügyelet nélkül marad, akár kárt is tehet magában vagy a környezetében.

Mi okozza?

A különböző hanghatások, a hirtelen villanások, a légnyomás megváltozása, a feltámadó szél, a heves esőzés nagy mértékű szorongást és rettegést válthat ki az állatból. Egyes kutyák kifejezetten érzékenyek a zajra, így a mennydörgés különösen ijesztő lehet számukra. A félelem oka lehet még kölyökkori trauma, de a vihar generálta pánik ösztönösen is kialakulhat. Ne feledd, a kutyák érzékei különösen kifinomultak, így ők sokkal intenzívebben érzékelik a légköri változásokat.

Megoldások

Az alábbi praktikák segíthetnek könnyíteni a helyzeten. Ha úgy találod, hogy az állat annyira fél, hogy szinte már kezelhetetlen, akkor érdemes tanácsot kérni egy szakértőtől.

Viselkedj nyugodtan

Nagyon fontos, hogy ha közeleg a vihar, és az állat nyugtalanul kezd viselkedni, akkor ne veszítsd el a hidegvéred. Maradj megfontolt és higgadt, ne emeld fel a hangod, és ne dorgáld meg magatartása miatt a négylábút, mert azzal nem segítesz rajta. Beszélj hozzá lehetőleg halkan és csendesen. Ha teheted, folytasd a napi rutint, mert az nyugtatólag hat a kutyára, ha látja, hogy te sem vagy ideges.

Biztonságos környezet

Lehetőleg maradj az eb közelében, és ne hagyd magára. Célszerű elkülöníteni számára egy zárt, csendes zugot, ahol nem érezheti fenyegetve magát. Akár egy puha takaróval bélelt kutyaketrec is hasznos lehet. Ha a kutyád az udvaron él, javasolt az állatot beltéren (lakásban, vagy ha az nem megoldható, akkor garázsban, egyéb fedett helyiségben) tartani addig, amíg el nem ül a vihar. Ha mód van rá, akkor érdemes hangszigeteléssel is ellátni kedvenced tartózkodási helyét, hogy biztosan ne zavarják a kültéri hanghatások. Ügyelj rá, hogy az ajtók, ablakok legyenek bezárva, hogy ne tudjon megszökni – ugyanis sok kutya ilyenkor kényszeresen menekülőre fogja.

A szobában elhelyezhető ketrec biztonságot nyújt az ebnek.

Deszenzitizáció alkalmazása

Érdemes a deszenzitizáció módszerét alkalmazni, mely az érzékenység megszüntetését jelenti. Ez úgy értendő, hogy próbáld meg érzéketlenné tenni az állatot a vihar hangjaira. Ezt úgy lehet a legkönnyebben elérni, ha ezeket a zajokat, például a mennydörgést, morajlást lejátszod egy felvételről a jelenlétében (lehetőleg akkor, amikor csendes az idő). Manapság ezek a hanganyagok könnyen elérhetők a világhálón, így a tréning akár egy telefonnal is kivitelezhető. Fontos, hogy fokozatosan szokjon hozzá a hangokhoz, és ha nyugodtan viseli, akkor dicsérd meg. Érdemes akkor is lejátszani ezeket, ha jó dolgok történnek az ebbel, például séta vagy vacsora előtt. Így a hangot akár pozitív cselekvésekkel is társíthatja. Ha jól viseli, lehet emelni a hangerőt. Ha azt tapasztalod, hogy az eb már elsőre megijed a felvételtől, akkor ne erőltesd a dolgot, ilyenkor érdemes más módszer után nézni.

Figyelem elterelése

Az is jó megoldás lehet, ha próbálod elterelni az állat figyelmét a vihar idején. Kapcsold be a televíziót, hallgass nyugtató zenét, a lényeg, hogy ne az égzengés legyen fókuszban. Ha kell, találj ki közös játékot az égszakadás idejére, amiről tudod, hogy képes lekötni a kutyát. Az is jó megoldás lehet, ha feladatokat adsz neki vagy különböző parancsokat kell végrehajtania. Ha látja, hogy figyelsz rá, akkor kevésbé fog törődni a kinti szélviharral.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem fóbia időjárás kutya és a vihar kutya ugatja a vihart kutya vihar félelem kutyanevelés mennydörgés szorongás viharfóbia viselkedés zaj

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink