hirdetés

7 tipikus jelzés, hogy a kutyád fél valamitől: négylábú társaink is lehetnek fóbiásak

Szénási Szimonetta

2022. október 5 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is megijedhetnek, sőt félni is szoktak. Fontos, hogy gazdaként tudd olvasni kedvenced testbeszédét, és felismerd az intő jelzéseket.

hirdetés

Számos jele van, ha a kutya fél valamitől, vagy szorong valami miatt. Tanuld meg felismerni ezeket, hogy mihamarabb meg tudd nyugtatni szőrös barátodat a nehéz pillanatokban.

Stresszes ebek

Számos helyzetben válhatnak feszültté a kutyák. Ilyenkor az ebek stressztüneteket produkálnak. Vegyük sorra, mik lehetnek ezek a jelzések:

 1. fejhez lapuló fülek
 2. ajaknyalogatás
 3. ásítozás
 4. a farok hátsó lábak közé húzása
 5. felborzolódott szőr a tarkón
 6. a test valamennyi izmának megfeszülése; feszült testtartás
 7. a szemkontaktus elkerülése
 8. gyakori vakarózás (ha ez korábban nem volt jellemző, és nincs bőrprobléma a háttérben)

Ha a kutya fél

Meg kell különböztetni a feszültséget a félelemtől. Utóbbinál ugyanis markánsabb jelzéseket adhat az állat, sőt különféle fizikai tüneteket is produkálhat. Tartós félelem esetén pedig már szorongásról vagy fóbiáról beszélhetünk. Nézzük, miből tudhatod, ha jószágod megrettent valamitől:

 1. nyüszít
 2. morog
 3. ugatni kezd
 4. elrejtőzik vagy a gazdája mögé bújik
 5. kitágul a pupillája vagy kilátszik a szemfehérjéje
 6. elkezd csorogni a nyála
 7. maga alá vizel vagy piszkít

A vihar, az autózás és a lépcsőzés is rettegést válthat ki

Sok olyan dolog vagy esemény van, ami a négylábúak többségét rettegéssel tölti el. A leggyakoribbak ezek közül a nagy fény-, illetve hanghatás miatt a vihar és a tűzijáték. Ha tudod, hogy égiháború közeleg, készülj fel hű társad megnyugtatására, és ha indokolt, még kint élő barátodat is engedd be a házba. Így megelőzheted, hogy félelmében megszökjön.

Erre pláne nyomós ok a tűzijáték, ami abszolút nem kutyának való program, így ne vidd magaddal kedvencedet az égi parádéra! Hasonló okból a hangos háztartási gépek is kiválthatnak félelmet, ahogy nagy traumaként élhetik meg az ebek az állatorvosi látogatást és az autózást is. Különösen hangzik, de egyes kutyusok a lépcsőzéstől rezelnek be.

Az idegen személyektől is sok állat fél, de van, amelyik csak a férfiaktól, míg mások a gyerekektől pánikolnak be. Tudnod kell, hogy a kutyáknál gyakran jelentkezik a szeparációs szorongásnak nevezett jelenség is, amikor a gazda távolléte vált ki heves félelmet az állatból. Ugyanakkor beszélnünk kell a négylábúinkat is sújtó depresszióról, ami már egy tartós állapot.

Mit tegyél, ha kutyád fél valamitől?

A szakemberek is eltérő állásponton vannak azt a kérdést illetően, mit kell tenni egy megrettent állattal. Itt ismét hangsúlyozzuk, hogy különbség van az aktuális ijedelem – amit kiválthat egy hirtelen hanghatás, egy ismeretlen személy vagy kutya közeledése, stb. – és a tartós szorongás között!

A mentett kutyáknál gyakori, hogy tartósan félelemben élnek, ami a legtöbbször a szocializáció hiányára, illetve az őket ért különböző tragédiákra vezethető vissza. Súlyosabb esetekben az is előfordulhat, hogy félelmükben agresszívvá válnak.

Enyhébb esetekben próbálkozz magad

Az előbbi esetben, tehát amikor kedvenced csak ijedős, magad is megpróbálhatod orvosolni a problémát. Ennek kulcsa a türelem, hiszen nem fogsz egyik napról a másikra félős kutyádból bátor oroszlánt nevelni! Jó taktika, ha az ijesztő helyzetekben parancsszavakkal megpróbálod elterelni az eb figyelmét. A dicsérő szavak mellett jó szolgálatot tesznek a jutalomfalatok is.

Sok kutya azért kezd el félni bizonyos szituációkban, mert úgy érzi, valami miatt büntetésre számíthat. Ha úgy látod, nálatok is ez a helyzet – például kis barátod rossz fát tett a tűzre, beszökött a hálóba, és az ágyatokban szundikált, majd a lebukás után aggódik, hogy megbünteted –, akkor első dolgod az, hogy megnyugtasd: nem kell szigorú fellépéstől tartania!

Ha komolyabb a baj

Azoknál a kutyáknál, ahol a félelem valamilyen trauma, mondjuk bántalmazás eredménye, már jobb, ha szakemberi segítséget kérsz. Egy jól képzett tréner vagy kutyapszichológus tudni fogja, mi a teendő az adott ebbel.

A legextrémebb esetekben az állatorvos kiegészítésképp gyógyszeres terápiát is javasolhat a lelkileg sérült kutyának. A súlyos szorongás ugyanis ellehetetleníti az állat hétköznapi tevékenységeit, így már egészségkárosító hatása van. Pont úgy, ahogy az embereknél.

agresszió depresszió fél a kutya félelem félelemből agresszív kutya félős kutya kutya és a vihar kutya szeparációs szorongás kutya szorongás ellen kutya vihar félelem szeparációs szorongás legyőzése szorongás viharfóbia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink