hirdetés

4 trükk, ami segít szorongó kutyádnak stresszes helyzetekben: a szakértő tanácsai

László Enikő

2020. december 12 - Forrás: Marty Becker, Mikkel Becker, Lisa Radosta, Wailani Sung

Manapság sajnos egyre több kutya stresszes, szorongó vagy félős. Cikkünkben mutatunk négy, szakértő által javasolt trükköt, ami segíthet kedvencednek a számára kellemetlen helyzetek átvészelésében.

hirdetés

Felmérések szerint a kutyák körülbelül 20%-a küzd szorongással. Napjainkban sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk félős, stresszes kedvencekkel. Egy felelős gazda feladata az is, hogy csökkentse kutyájában a szorongást, hiszen ez egészségére és mindennapi életetekre is hatással van. Marty Becker állatorvos könyve három társszerző közreműködésével íródott. A viselkedéskutatók, kiképzők olyan gazdáknak adnak hasznos tanácsokat, akik kutyája stresszes, félős, különböző fóbiákkal (például zaj- vagy viharfóbia), szorongással küzd.

Az alábbi részletben négy hasznos trükköt mutatunk meg, amit jó, ha ismer félős kutyád:

Haladó tréning

„A trükkök nem csupán szórakoztatóak, hanem rendkívül hasznosak is lehetnek. Ha a kutyád képes egy adott feladat vagy trükk végrehajtására összpontosítani, az segít, hogy könnyebben megnyugodjon egy olyan helyzetben, amely felizgatja vagy felzaklatja, és nemkívánatos reakciók (ugatás, ugrálás) helyett kívánatos viselkedéssel reagáljon (például azzal, hogy nyugton marad).

Néhány egyszerű „trükk” megtanításával elősegítheted egyes valós élethelyzetek sikeres kezelését. Ha a kutyád például szeret gyerekeket, kerékpárosokat vagy más állatokat hajkurászni, hajtass végre vele egy sor feladatot („ÜI!”, „Hempereg!”, „Forog!” stb.). Ezzel elterelheted a figyelmét, amíg a „préda” látótávolságon kívülre kerül. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lazíthatod el kedvencedet a stresszes helyzetekben, vagy bírhatod rá, hogy félelem nélkül együttműködjön, amikor állatorvoshoz, kutyakozmetikushoz vagy más olyan helyre viszed, ahol tűrnie kell, hogy idegenek nyúlnak hozzá.

Helyedre!

Ahogy korábban már említettük, sok helyzetben hasznos lehet kutyádnak, hogy utasításra egy adott helyre (a fekhelyére, ketrecébe vagy a gyékényére) menjen. Ehhez először dobálj jutalomfalatokat a gyékényére vagy annak közelébe, hogy felkeltsd kedvenced érdeklődését. Ha ráteszi az egyik lábát, dicsérd meg vagy klikkelj, és dobj neki egy újabb jutalomfalatot. Ezt ismételd többször is. Miután sikerült a gyékényre csábítanod, utasítsd, hogy feküdjön le (ha ismeri a „Fekszik!” vezényszót), vagy várj, amíg magától megteszi. Ekkor dicsérd meg vagy klikkelj, és adj neki jutalomfalatot. Ha már megbízhatóan a helyére tudod így csábítani, kapcsolj hozzá egy vezényszót, például azt, hogy „Gyékény”. Időnként jutalmazd meg, amikor a helyén pihen, de úgy, hogy ne tudja kiszámítani, mikor kap jutalmat. Különféle figyelemelterelő játékok segítségével fokozatosan növeld a gyékényen töltött időt.

Halottnak tettetés

Ez egyszerű és szórakoztató módja annak, hogy megnyugtass egy szorongó kutyát. Ha a kutyád izgatott, nyugtalan, vagy csak pihenőre van szüksége, kérd meg, hogy tettesse magát halottnak. A legtöbb kutya nem szereti, ha az oldalára fordítják, de jobban tűri, ha tapasztalatból tudja, hogy bőkezű jutalmat kap érte.

Az első lépés a fekvő helyzet elérése. Tarts egy jutalomfalatot a kutya orra elé, és azzal irányítsd a fejét a farka felé. Miután hátrafordította a fejét, lassan mozgasd a jutalomfalatot a háta közepe fölé. Jutalmazz minden olyan mozdulatot, amelynél a kutya válla a földet érinti. Ha a válla már a földön pihen, a jutalomfalat segítségével érd el, hogy felemelje és előreszegezze az orrát. A trükk betanítása közben ne fukarkodj a finomságokkal, az apró részsikerekért bőkezűen osztogatott jutalmak fenntartják az eb érdeklődését, így kevésbé valószínű, hogy felpattan a helyéről.

Most a jutalomfalat segítségével irányítsd a fejét előre. A pofája ekkor valószínűleg a talajjal párhuzamosan fog állni. Jutalmazd meg a kutyát, amiért egy helyben maradt, az oldalán fekve és a pofáját a földön pihentetve. Első alkalommal lehet, hogy a jutalomfalatokkal teli kezedet egészen az orrához kell tartanod, de lassanként vidd a kezed egyre messzebb, miközben továbbra is díjazod, ha a kutya a helyén marad. Ha kedvenced felpattan, csalogasd vissza a kívánt testhelyzetbe, és kezdd elölről.

Miután a kutyád megértette, mit akarsz tőle, fokozatosan iktasd ki a csalit. Irányítsd kedvencedet üres kézzel a megfelelő helyzetbe, de továbbra is jutalmazd meg, ha engedelmeskedik. Végül kapcsolj a trükkhöz egy vezényszót, mondjuk, azt, hogy „Játssz halottat!” vagy „Bumm!”

Annak érdekében, hogy a kutyád hozzászokjon, hogy ebben a testhelyzetben vizsgálgatják, érintsd meg egy pillanatra, és jutalmazd meg, ha nyugton marad. Fokozatosan növeld az időtartamot, amíg kedvencednek halottat kell játszania, és folyamatosan jutalmazz. Ha kedvenced már megbízhatóan engedelmeskedik a vezényszónak, a lehető leghamarabb iktasd ki a csalit, de az erőfeszítést továbbra is jutalmazd. Ne feledd, hogy a kutya csak addig csinál valamit, amíg jutalmat kap érte. (…)

Irányítás kézjelekkel (célkövetés)

Számos helyzetben jó hasznát veheted, ha a kutyád megtanulja követni a kezedet vagy egy másik célpontot. Például, ha a vendégeket folyton úgy üdvözli, hogy felugrál rájuk, megtaníthatod neki, hogy ehelyett érintse az orrát a vendég kezéhez. Kézi irányítással emellett egyszerűen leparancsolhatod a kutyádat egy bútorról, ráállíthatod a mérlegre az állatorvosnál, vagy elterelheted a figyelmét az ebédedről és más tárgyakról, amelyekhez nem szabad hozzányúlnia. A célkövetés és a célpont megérintésének elsajátítása abban is segít, hogy a kutya kevésbé féljen a sztetoszkóptól, a körömcsipesztől és hasonló tárgyaktól.

A kézjelek megtanításához először tartsd két ujjadat vagy a nyitott tenyeredet (öt-tíz centi távolságban, kissé oldalt) a kutyád orra elé. Fakanalat vagy botot is használhatsz, mondjuk, egy madár ülőrúdját. Ha a kutya a kezedre néz, vagy csak a célpont felé pillant, klikkelj, és adj neki jutalomfalatot. A céltárgy végére tehetsz valamilyen lágy finomságot, például mogyoróvajat vagy krémsajtot is, hogy fokozd kedvenced érdeklődését, de ezt csak az első alkalommal vesd be. Ismételd annyiszor, ahányszor szükséges.

Ha a kutyád megérinti a kezedet az orrával, abban a pillanatban klikkelj és jutalmazz. Minden sikeres próbálkozás után tüntesd el a célpontot a kutya szeme elől (például dugd a hátad mögé), majd mutasd meg neki újra. Ha úgy tűnik, mintha észre sem venné, próbálkozz másik helyen. A cél az, hogy a kutya mindig elinduljon a célpont felé, és hozzáérintse az orrát.

Ha botot vagy fakanalat használsz, azt is megteheted, hogy a tárgyat a földre fekteted, és jutalomfalatokat szórsz köré, hogy felkeltsd kedvenced érdeklődését. Nyugtázz és jutalmazz minden olyan mozdulatot, amelyet a kutyád a célpont felé tesz, illetve ha megérinti a tárgyat az orrával, a szájával vagy a pofájával.

Ha már készségesen hozzáérinti az orrát a kezedhez vagy a céltárgyhoz, kapcsolj a művelethez egy vezényszót (például: „Tapi!”). Az asszociáció megteremtéséhez közvetlenül az előtt vagy éppen abban a pillanatban kell kimondanod a vezényszót, amikor a kutyád elindul a célpont felé. Amikor elkezd hallgatni a vezényszóra, fokozatosan vidd tőle messzebbre a tenyeredet, és azzal jelezd, hová szeretnéd, hogy menjen. Kis gyakorlással elérheted, hogy a kutyád ne csak néhány centit tegyen meg, hogy megérintse a célpontot, hanem akkor is kövesse, ha az több lépésre van tőle. Végül azt is meg fogja tanulni, ha rá kell állnia valamire vagy le kell jönnie onnan, hogy elérje a célpontot. (…)

Pacsi

Ez a trükk szórakoztató módon növeli a kutya önbizalmát, és segít neki nyugodtan tűrni a körömvágást vagy az állatorvosi vizsgálatot.

A kutyád ülhet vagy állhat is, miközben ezt megtanulja. Fogj egy csábító jutalomfalatot vagy játékot, amellyel ráveheted, hogy előrenyújtsa a mancsát. A legapróbb mancsmozdulatért is dicsérd meg vagy klikkelj, és díjazd kedvencedet egy jutalomfalattal. Ezt ismételd, amíg teljesen fel nem emeli a mancsát a földről, és meg nem érinti a kezed. Ha szükséges, tartsd magasabbra a játékot vagy jutalomfalatot.

Miután a kutyád megértette, hogy a mancsmozdulatot jutalmazod, egyre kevésbé mozgasd a játékot vagy jutalomfalatot, amíg már a látványa is elég lesz ahhoz, hogy az eb érte nyúljon, majd fokozatosan takard el a kezeddel, hogy a mancsa ne a tárgyat, hanem a kezedet érintse. Végül kezdd el csak azt jutalmazni, amikor a kezedbe teszi a mancsát.

Ha ez már megbízhatóan működik, vond ki a játékot vagy jutalomfalatot az egyenletből, és egyszerűen csak nyújtsd ki a csukott tenyeredet. Miután a kutyád a csukott kéz megérintését is ügyesen elsajátította, lassan nyisd ki a tenyeredet, amíg az érintésből szabályos pacsi nem lesz. Most már hozzákapcsolhatsz egy vezényszót is, például azt, hogy „Pacsit!” vagy „Kezet rá!”. A vezényszót akkor kell kimondanod, amikor kinyújtod a kezed, tehát mielőtt a kutya felemelné a mancsát.”

Ha még több trükkre és hasznos praktikára vagy kíváncsi, ami segít kedvencednek a feszültség leküzdésében, ez az ajánló neked szól:

Marty Becker, Mikkel Becker, Lisa Radosta, Wailani Sung: Stresszoldás kutyáknak – Szabadítsd meg a kedvencedet a szorongásoktól, a félelmektől és a fóbiáktól!

Minden kutyatartó találkozott már azzal a jelenséggel, amikor kedvencén eluralkodtak a stressz, a szorongás vagy a félelem tünetei. Márpedig mindez nem csupán érzelmi szempontból pusztító, hanem veszélyes is lehet, sőt akár testileg is káros az állatokra nézve: alááshatja egészségüket, megrövidítheti az életüket.

Amerika „első számú állatorvosa”, dr. Marty Becker és kollégái állítják: nem szükségszerű, hogy a háziállatok féljenek a mennydörgéstől és más zajoktól, mint például a tűzijáték durrogása vagy a riasztó vijjogása, sőt a kutyák szeparációs szorongása is könnyen legyőzhető.

Egységes programjuk segítségével a gazdik megtudhatják, mit tehetnek annak érdekében, hogy kutyáik legyőzzék a félelmeiket, és boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos életet éljenek.

 

A személyes történetekkel illusztrált és részletes megoldási javaslatokat kínáló kötet nem csupán állatorvosok és kutyakiképző szakemberek számára hasznos kézikönyv, de hétköznapi állattartók számára is nélkülözhetetlen olvasmány.

 

Kiadó: Jaffa
Ár: 4 490,- forint
A könyvet itt rendelheted meg.

(Képek: Getty Images Hungary, Jaffa)

félelem könyv könyvajánló nevelés stressz stresszoldás szorongás trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink