hirdetés

4 kutyakiképzési módszer, amivel kedvenced gyorsan tanul: a klikkerezéstől a Tükör Módszerig

Buzgó Csilla

2020. október 14

A kutya nevelése komplex folyamat, mely során mindenképpen figyelembe kell venni az állat fajtáját, életkorát, egyéniségét és múltját is.

hirdetés

Mióta az ember és a kutya barátságot kötöttek, a kiképzők és gazdik számtalan módszerrel kísérleteztek az ebek engedelmességének megtartása és fokozása céljából. A ma már avittnak bélyegzett, néhol erőszakos metódusok helyét szerencsére átvették az állatok jólétét és tiszteletét előtérbe helyező rendszerek. Már partnernek tekintjük a kutyákat, nem munkaeszközként gondolunk rájuk, és sokkal barátságosabb módon neveljük őket. Mutatjuk a négy legnépszerűbb módszert!

Pozitív megerősítés

Ennek a módszernek a szószólója Victoria Stilwell, A póráz két végén című tévéműsorból ismert kiképző, illetve az Obama család kutyáinak oktatója, Dawn Sylvia-Stasiewicz is. Az alapelmélet végtelenül egyszerű: csak a kívánatos viselkedést jutalmazod, a negatív viselkedésmintákat figyelmen kívül hagyod, vagy a jutalom megvonásával jelzed a kutyusnak, hogy nem vagy elégedett.

Az agresszív büntetés helyett az éppen rosszban sántikáló ebnek megmutatod a jó választást (például hogy rohangálás helyett menjen vissza hozzád séta közben), és ezt honorálod. Ezt a módszert kiválóan kiegészíti a klikkertréning.

Klikkerezés

A klikker egy dupla csattanós hangot kiadó, műanyagból és/vagy fémből készült kis eszköz, mellyel szabályozhatod a kutya viselkedését. Használatának alapjaira először is meg kell tanítani az ebet. Első alkalommal csak kattints vele néhányat, hogy az állat hozzászokjon a hanghoz! Ezután minden klikkelést követően adj neki egy jutalomfalatot! A cél, hogy megtanulja: ez a hang pozitív élményt von maga után.

Tegyük fel, szeretnéd megtanítani a kutyust feküdni. Amikor az ülő pozícióból először ereszkedik mélyebbre, esetleg azonnal le is fekszik, klikkelsz egyet és jutalmazol. Így a kutya tudni fogja, hogy pontosan mely mozzanatát ismered el, miért kapja a dicséretet.

Tükör Módszer

A módszer atyja Korom Gábor kiképző, aki saját sportkutyás tapasztalatai fényében úgy vélte, a kutyás társadalomnak szüksége van egy holisztikus szemléletmóddal működő oktatási rendszerre. Így születhetett meg a Tükör Módszer a Népszigeti Kutyaiskolán. Lényege, hogy a kutya alapvető testi-szellemi-érzelmi szükségleteinek maradéktalan kielégítése mellett az ön-és kutyaismeret, valamint a következetes tréning is jelen legyen a nevelés során.

A gazdinak meg kell ismernie a kutya ösztönös viselkedését: mit miért csinál, mi motiválja, hogyan kommunikál. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a klikkertréningre és a falkaéletben lefektetett szabályok alkalmazására is. A módszer neve egyébként arra utal, hogy egy eb mindig gazdája tükörképe, megmutatja, hogy az illető mennyire uralja saját gondolatait, cselekedeteit, milyen hatékonysággal tudja kutyusából kihozni a benne rejlő lehetőségeket.

Falkaelmélet

Ezt a módszert Cesar Millan, a csodálatos kutyadoki tette világszerte ismertté. Két alappillére a kutyák falkában elfoglalt helyének egyértelműsítése, illetve az ebek számára érthető kommunikáció alkalmazása. Millan nagy hangsúlyt fektet a gazdák oktatására: úgy véli, ha az ember kisugárzása nyugodt és magabiztos, az már kiváló alap a nevelés megkezdéséhez.

Kiemelten fontos a testbeszéd, a kutya esetleges mentális problémái mögött rejlő okok felfedése és a gazdi falkavezérré válása. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy indokolatlan és agresszív dominanciával kell fegyelmezni az állatot. A vezető dolga elsősorban az, hogy biztonságérzetet és világos szabályrendszert biztosítson az eb számára, ahogy a vadonban egy igazi alfa tenné.

(Képek: Getty Images Hungary)

falkaelmélet kiképzés klikker használata kutya nevelése pozitív megerősítés kutya Tükör Módszer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink