hirdetés

Cesar Millan: “Fontos a kisugárzás, ha jó kutyanevelő akarsz lenni!”

Buzgó Csilla

2020. szeptember 9

Ismerős a mondat, mely szerint “nem azzal van a gond, amit mondasz, hanem ahogy mondod?”. Egy kutya erre azt felelhetné: “Persze, erről szól az életem!”.

hirdetés

Érdekes kapcsolatom volt immár megboldogult yorkshire terrieremmel. Ugyan a nevelés terén a Csányi Vilmos-féle szabadelvű irányzatot alkalmaztam (értsd: hagytam, hogy a kutya személyisége akadályoztatás nélkül érvényesülhessen, más szóval a fegyelmezés szinte minden formáját hanyagoltam), kiskutyám sosem használta ki jóindulatomat.

Olyan elvont értelemmel rendelkezett, mint sok ember. Amikor a családdal beszélgettünk, mindig arra a személyre nézett, aki épp felszólalt, értelmesen követte a történet alakulását. Ha véletlenül nem érezte, mit illik és mit nem, elég volt foghegyről odasziszegnem neki: “Pikszikém, erre semmi szükség.”, és a zavaró viselkedés abbamaradt. Érezte, mit akarok tőle anélkül, hogy feladatba kellett foglalnom a parancsot, vagy ki kellett volna mondanom egy bizonyos vezényszót.

Szándék x Érzelem = Kisugárzás

Ez Cesar Millan, a világ leghíresebb kutyakiképzőjének képlete a sikeres idomításhoz. A szándéknak biztosnak, stabilnak, az érzelmi állapotnak nyugodtnak és magabiztosnak kell lennie a megfelelő kisugárzás kibocsátásához.

Az ebek ugyanis természetüknél fogva inkább a testbeszédre, a hanghordozásra és az általános aurára érzékenyek. Természetesen vezényszavakat is el tudnak sajátítani, sőt, létezett olyan kutya, aki több, mint ezer szót képes volt felismerni, a nevelés során fontosabb az, amit belülről sugárzol, mint bármilyen verbális parancs.

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Az ebek hajlamosak úgy viszonyulni gazdájukhoz, mint a víz ahhoz az edényhez, amelybe beletöltik: felveszik a “formáját”. Tehát ha az ember ideges, feszült, az eb is a nyugtalanság jeleit mutathatja. A legveszélyesebb önmagadra és környezetedre nézve azonban a bizonytalan, határozatlan attitűd. Ebben az esetben még a nem alfa típusú kutyák is hajlamosak átvenni a vezető szerepét, mert nem érzik magukat biztonságban egy olyan gazda mellett, aki nem tud vezetőként viselkedni.

Egy falkában mindig szükség van vezérre, s ha a ti csapatotokban ez nem te vagy, az eb úgy érzi, kénytelen átvenni ő az irányítást, hogy rendszert vigyen az életetekbe.

Kezdjük az alapoknál!

Tegyük fel, séta közben észleled, hogy kutyád nem úgy viselkedik, ahogy te azt elvárnád. Figyeld meg a testbeszédedet!

– Állj egyenesen, emelt fővel, hátrahúzott vállakkal, domború mellkassal! A kezeidet vedd ki a zsebedből, lazítsd el a karjaidat! Végy egy mély lélegzetet! Ha megteheted, hunyd be a szemed, és koncentrálj a hangokra, az illatokra. Amikor úgy érzed, teljesen megnyugodtál, folytassátok a sétát! A kutyád viselkedése el fogja árulni, hogy sikerült-e elérned az ideális állapotot.

– írja Cesar Millan egyik cikkében.

Azt is hozzáfűzte, hogy ha első alkalommal nem jársz sikerrel, vagy csak apró változást tapasztalsz, nem szabad feladni. Rendszeres gyakorlással a személyiséged részévé válik ez az attitűd, ennek köszönhetően pedig a kutyádon is változásokat tapasztalsz majd.

(Képek: Getty Images Hungary)

Cesar Millan Cesar Millan magyarul kutya viselkedési tanácsadó kutyasuttogó viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink