hirdetés

Karácsony a kutya szemszögéből: így éli meg kedvenced az ünnepet

Kövess Péter

2023. december 24 - Képek: Getty Images Hungary

Millió oka van annak, hogy sokak számára a karácsony az év egyik kedvenc időszaka: az ajándékok, a jellegzetes karácsonyi dalok, az ünnepi dekorációk, vagy a családdal és barátokkal töltött idő – csak hogy néhány példát említsünk. De mit él át ilyenkor egy kutya? Tudatosul benne, hogy nem egy átlagos nap van?

hirdetés

Bár a kutya nyilvánvalóan nem tudja, hogy mi fán terem a karácsony, de észreveszi a változásokat és felismer bizonyos mintákat. Így idővel akár arra is rájöhet, hogy az ünnepi készülődés azt jelenti, hogy hamarosan vendégek (és finom falatok) érkeznek.

Asszociációkat állíthat fel, és azt feltételezheti, hogy bizonyos dolgok a jövőben megismétlődnek.

A kutyát rengeteg inger éri a karácsonyi időszak alatt

Ezt jelenti a kutya számára a karácsony

A kutyák a karácsonyi forgatagot sokféleképpen élhetik meg. Ami az egyik kutyának jó értelemben véve izgalmas, az a másiknak stresszes lehet. Itt van néhány inger, ami nyomot hagyhat a kutyában az ünnep során.

„Mennyi szép ajándék!”

A kutyák hasonlóképpen rajonganak a szépen becsomagolt ajándékokért, mint az emberek, ami azzal függ össze, hogy a népszerű tévhittel ellentétben nem csak fekete-fehérben látnak, így a színes, fényes csomagolóanyagok felkeltik a figyelmüket.

Kíváncsi természetétől vezérelve kedvenced valószínűleg kétségbeesetten szeretné rátenni a mancsát a becsomagolt ajándékokra, hogy megtudja, mit rejtenek.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy próbáld távol tartani tőle az ajándékokat legalább karácsony napjáig. Így elkerülheted az esetleges baleseteket.

Túl nagy kísértést jelenthetnek a színes csomagolóanyagok

„Annyi kaja, de senki nem ad nekem”

A kutyának ugyan gyakran elsőként jut a finom falatokból, a karácsonyi lakomáknál előfordulhat, hogy a háttérből kénytelen figyelni, hogy az asztalnál ülők ünnepi ételeket esznek. Ezekből egyébként jobb, ha nem is kap, mivel sok karácsonyi fogás veszélyes lehet. A húsokban lévő csontok például megsérthetik a gyomor-bél traktusát, a mazsolától és a csokoládétól pedig mérgezést szenvedhet.

„Mindenki olyan elfoglalt”

A kutyának néha csak egy kis fül- vagy hasvakarásra van szüksége a boldogsághoz, de karácsony napján mindig akad valami fontos teendő, mint a vacsora elkészítése, a lakás feldíszítése vagy a vendégek fogadása, ami miatt erre nem jut idő.

Ezért is fontos, hogy figyelmedből kedvencednek is jusson. Amúgy sem árt szemmel tartanod, nehogy olyat egyen, amit nem kéne, vagy megrágja a vezetékeket, ünnepi dekorációkat.

A lehetőségekhez mérten próbáld tartani magad a napi rutinotokhoz, és a megszokott időben vidd sétálni.

Mivel a kutyának fontosak a megszokások, ez segíthet neki abban, hogy nyugodtabban viselje a sok új ingert és izgalmat.

„Csak nem egy új játék?”

A gazdik általában kedvencükre is gondolnak az ajándékozásnál, ezért meglepik valami finomsággal vagy egy új játékkal, ami mindenképp örömteli dolog a kutyák számára.

A kutya is szeret ajándékot kapni

„Mit isznak ennyit?

Ha sok alkoholt iszol az ünnepek alatt, a kutyának feltűnhet, hogy szokatlan a viselkedésed. Ez megzavarhatja kedvencedet, és gondolkodóba ejtheti, hogy hirtelen miért lették olyan „furcsa”.

Még ha fel is öntesz a garatra, mindenképp ügyelj rá, hogy kutyád véletlenül se jusson alkoholhoz, mert az hányást, hasmenést vagy akár hipotermiát is okozhat.

„Mennyi ember!”

Egyes kutyák élvezik a vendégek társaságát, mások viszont éppen ellenkezőleg, terhesnek érzik azt. Ha kedvenced stresszes a sok új ember jelenlététől, érdemes lehet egy csendesebb helyiségben elhelyezned, gondoskodva táplálékról és friss vízről is.

Az izgalom ugrálást vagy durva viselkedést válthat ki, ezért a kölyökkutyákra különösen oda kell figyelni, ha vendégek vannak a közelben.

A vendégsereg jelenléte nem feltétlenül hat jól a kutyára

Íme, néhány dolog, amire a kutya kifejezetten vágyhat a karácsony kapcsán.

  • A hó. Ez a tél kezdetét és az ünnepet szimbolizálja. A legtöbb kutya pedig alig várja, hogy hullani kezdjen, és játszhasson, hempereghessen benne. Az olyan hideg éghajlatra tenyésztett fajták, mint a huskyk, általában jobban élvezik a havat, mint rövidebb szőrű társaik.
  • A figyelem. A társaságkedvelő kutyák imádják azt a sok figyelmet, simogatást és vakarászást, amit a vendégektől kapnak. A karácsonyi időszak így remek lehetőséget kínál számukra a szocializációra.
  • Az ajándékok. Ahogy fentebb már szóba került, a kutyák is szeretnek ajándékot kapni. Így akár egy új játékkal, akár egy kényelmes fekhellyel, akár egy nyakörvvel leped meg őket, szinte biztosan izgatottak lesznek tőle.
  • Minőségi idő a családdal. A karácsony a családról szól, amelyhez a kutya is hozzátartozik, így az ünnepi időszak kiváló alkalom, hogy tovább mélyítsd kapcsolatod kedvenceddel, és amikor elmennek a vendégek, időt szakíts egy kis játékra és kényeztetésre. Biztos lehetsz benne, hogy kedvenced imádni fogja a veled töltött extra időt.

Ha már itt tartunk, miért ragaszkodnak ennyire a kutyák a gazdájukhoz?  Ebben bizony a közösen töltött minőségi idő is hatalmas szerephez jut. A témáról itt írtunk részletesebben.

ingerek karácsony kutya szokások ünnep viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink