hirdetés

11 jel, amiből biztosan tudod, hogy hiányzol a kutyának

Kövess Péter

2024. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

Ha így viselkedik a kutyád, amikor elmész, vagy amikor hazaérsz, szinte biztosra veheted, hogy tényleg hiányzol neki.

hirdetés

Sok eb rosszul viseli a gazdi hiányát, ami különféle módokon nyilvánulhat meg. Annak, hogy hiányzol a kutyának, lehetnek egyértelmű és kevésbé egyértelmű jelei is. Ezért is fontos, hogy megértsd kedvenced viselkedését, hiszen így lehetőséged nyílik segíteni neki.

A kutyád a maga módján jelét adja annak, ha hiányzol neki

Így viselkedik a kutya, ha hiányzol neki

A kutyákat rengeteg pozitív asszociáció köti gazdijukhoz. De hiányukat nem úgy élik meg, ahogy az emberek. Ahelyett, hogy vágynának utánuk, inkább csak észreveszik a hiányukat, majd visszatérésükkor a boldogság jeleit mutatják. Íme, 11 jel, ami arra utal, hogy a kutyád is így érez.

1. Izgatottan fogad

A kutyáknál a zoomies néven ismert energiakitörés a visszatérés örömének és az elfojtott energiák felszabadulásának a jele is lehet. Namita DigheShetty kutyaviselkedési szakértő szerint a kutyák azonnal reagálnak arra, amikor meglátják az általuk szeretett személyt.

Ez kicsit olyan, mint egy barát, aki nem keres túl gyakran, de minden alkalommal, amikor újra találkoztok, ugyanott folytatjátok.

2. Játékot hoz neked, vagy megnyalja az arcod

Ez a két megnyilvánulás izgatottságra utal, amit a visszatérésed vált ki. Hasonló jelentése lehet annak is, ha a kutyád felugrál rád. A szakértő megjegyezte, azok a kutyák, akik inkább játékot visznek gazdijuknak, gyakran azért teszik, mert megtanították nekik, hogy ne ugráljanak fel rá és ne nyalják össze.

A kutyád izgatott lehet a viszontlátás öröme miatt, amikor összenyalja az arcod

3. Érezni akarja a szagod

Egy 2015-es tanulmány során a kutatók MRI segítségével vizsgálták, hogyan reagál a kutya, amikor megérzi egy ismerős ember szagát. Így sikerült megfigyelniük, hogy ilyenkor a jutalmakhoz és a pozitív asszociációkhoz kapcsolódó területek aktiválódnak az agyában.

Ez arra motiválhatja kedvencedet, hogy amikor nem vagy otthon, keressen valamit, amin érzi a szagodat.

4. Figyeli az ajtót

Az ajtó mellett várakozó kutya emberi szemmel szomorú képet fest, de a kutyavilágban egészen más a helyzet. Egyes, türelmesebb kutyák jutalomnak tekintik a gazdi hazatérést, míg mások inkább csak finom falatokban reménykednek. Annak ellenére, hogy nem ugyanúgy érzékelik az időt, ha fix nap rutinod van, nagyjából tudják, mikor érsz haza. Ebből a cikkünkből az is kiderül, mi árulja el kedvencednek, hogy már itt az ideje az érkezésednek.

Ez elég egyértelmű jel

5. Fel-alá járkál és kapirgál

Az ásítás, a kapirgálás, a szájnyalogatás és a remegés stresszre utal. „Ha kutyád ilyen jeleket mutat, amikor elmész, azt üzenheti vele, hogy rosszul érinti” – mondja Brie Blakeman kutyaviselkedési szakértő.

6. Keresi a testi kontaktust

A kutyák a testi kontaktuson keresztül próbálják felhívni magukra a figyelmet, vagy azzal egyszerűen csak vigaszt keresnek. Ha kedvenced megpróbál felmászni rád, lehet, hogy neki az ölelés a szeretetnyelve. Ez esetben mindig szánj időt egy ölelésre, amikor elindulsz vagy hazaérsz, hogy megmutasd, mennyire fontos neked.

Egy tanulmány kimutatta, hogy egyes kutyák nyugodtabbak voltak, amikor gazdijuk megsimogatta őket, mielőtt elhagyta a lakást.

7. Mindenhova követ

„Tekintettel arra, hogy mit tudunk a kutyákról, mint társas lényekről, jogos azt feltételezni, hogy ha egyedül maradnak, vagy elszigetelődnek, szeretnének újra találkozni kedvenc embereikkel” – mondja Jenny Efimova kutyakiképző.

Ha tehát hazaérsz, kedvenced valószínűleg tudni akarja, mi tervezel. Étel jön, séta, vagy játék? A kutyád azért követhet, hogy kiderítse.

Kedvenced nem véletlenül szegődik a nyomodba, amikor hazaérsz

8. Nem eszik

Ha egy kutya nem eszik, amíg a család távol van, az annak a kifejeződése is lehet, hogy megviseli őt szeretteinek hiánya. Hasonló reakciókat válthatnak ki a családban bekövetkező változások is (mint a halál, a válás és a költözés).

9. Szökni próbál

Ha kutya a távollétedben szökni próbál, elképzelhető, hogy csak vigaszt keres (vagy téged). Amennyiben ez többször is előfordul, érdemes lehet gondoskodnod valamilyen távfelügyeleti megoldásról (és persze lezárnod minden kijutási pontot).

10. Nyafog, mielőtt elmész

A sok nyafogással vagy a sírással a kutya vélhetően azt akarja elérni, hogy visszatérj (vagy ne menj el). Ha azonban megteszed ezt, azzal csak megerősíted a viselkedését. Ilyen esetben akár szeparációs szorongásról is szó lehet, amit megfelelően kell kezelni.

A kutya tekintete néha minden szónál beszédesebb

11. Egész nap alszik

Az alvás nagyon pihentető tevékenység a kutyák számára. Egyesek azt hiszik, hogy összefügg az unalommal vagy a szomorúsággal, de ha kedvenced így cselekszik, valószínűbb, hogy csak boldogan várja, hogy hazaérj.

Így segíts a kutyádnak, hogy ne érezze egyedül magát

Ha távozásod előtt gondoskodsz kutyád igényeiről, az már önmagában is segíthet neki, hogy egy kicsit jobban érezze magát. Ennek a következők a lépései:

  • vidd el sétálni
  • tölts vele kettesben időt
  • etesd meg és hagyj neki ételt
  • játssz vele és adj mentális stimulációt
  • fáradsz le

Ettől csökkenhet az unalom, a destruktív viselkedés és a szorongás érzése. Sokat számíthat a tudatos tervezés és a napi rutin tartása is, ami felkészítheti a kutyát az egyedül töltött időre.

Még akkor is, ha otthonról dolgozol, meg kell tanítanod a kutyádnak, hogyan legyen egyedül. Ezt érdemes fokozatosan, több lépésben megtenni, úgy hogy mindig egy kicsivel többet hagyod magára.

Ha a kutyád mégis pusztító magatartást tanúsítana, fontos, hogy ne büntetéssel próbáld elvenni tőle a kedvét. Arról, hogy ilyen esetben mi a teendő, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

 

gazdi hiányzik jelek kutya kutya egyedül van otthon távollét viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!