hirdetés

Ez történik kutyáddal, amikor megöleled: lehet, hogy a frászt hozod rá

Pető Blanka

2022. április 9 - Forrás: Getty Images Hungary

Április 10-e a kutya ölelésének világnapja. Ám nem csak ennyi. Ez a nap az ebekről szól, és arról, hogy megmutassuk nekik, mennyire szeretjük őket. Nem minden kutya szeret ölelkezni, ezért érdemes más programokat is beütemezni. Egy kiadós séta, játék és este a kedvenc vacsora ugyanúgy örömteli lehet.

hirdetés

Április 10-e az Öleld meg a kutyádat-nap. Tárd ki a szíved és a karod! Mivel is lehetne jobban kimutatni kedvencünknek a törődésünket, mint egy jó nagy öleléssel? Ezzel a nonverbális gesztussal nem csak az emberekkel, de még az állatokkal is tudathatod, mennyire szereted őket. 

Ez egy különleges nap!

Az évnek ezen a napján kifejezheted kutyádnak, mennyire törődsz vele, és mennyire értékeled azt a sok szeretetet, amit nap mint nap ad neked. Bár az elnevezés ölelésre biztat, többet is tehetünk ennél. Legyen ma a kutya a középpontban! Nézd körbe a házat az ő szemével. Milyen állapotban vannak a játékai? Ha netán valamelyik sérült, ez egy jó alkalom újra cserélni, megvédve őt az esetleges lenyelt műanyagdaraboktól. Ugyanez vonatkozik a tálkáira és fekhelyére is. Az életterének közös újra-felfedezését még ő is élvezni fogja.

Játssz vele egy kicsit többet, vidd el sétálni. A tavasz beköszöntével ez biztosan jól fog esni mindkettőtöknek. Beszélhetsz is a kutyához. Bár szavainkat nem mindig érti, a hangsúlyokat igen. Simogasd sokat, és ha ő sem bánja, ölelgesd meg jó alaposan.

 

Az ölelés hatása 

Kutatások bizonyították, hogy az ölelés pozitív hatással van az egészségünkre és közérzetünkre. Mikor betegek vagyunk, az öleléssel kifejezett támogatás segíthet enyhíteni a tüneteket, de egészségesen is mindenképpen hasznos. Ilyenkor oxitocin szabadul fel, amelyet gyakran “öleléshormonnak” is neveznek a tudósok. A hormon az elfogadó – nem csak emberi – kapcsolatok egészségvédő hatásának a közvetítője, gyulladást és fájdalmat csillapít, képes tartósan csökkenteni a szorongást és a stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásait. Növeli a jókedvünket, megerősíti az összetartozás és biztonság érzését, és általa érezzük, hogy szeretve vagyunk. 

Nem minden kutya ölelős típus

Fontos azért leszögezni, hogy mielőtt karjaidba zárnád kutyádat, óvatosan közelíts felé, és olvass a jelekből. Sok kutya egyáltalán nem szereti, ha megölelik, mert csapdában érzi tőle magát. Elveszed a mozgásterét, nem kap lehetőséget arra, hogy arrébb mehessen, ha szeretne, így akár még agresszíven is reagálhat rá. Ebből a szempontból is fontos a neveltetés. Ha nem idegen neki a helyzet, valószínűleg jól viseli majd, viszont ha most jut először eszedbe ilyen módon kifejezni a szeretetedet, lehet meglepődik, és nem azt a reakciót kapod, amit várnál. Ha elhúzza a fejét, kerüli a szemkontaktust, húzza a száját, vagy esetleg morog is, ezek elég egyértelmű jelek arra, hogy inkább nem így ünnepelné ezt a jeles napot. Helyette inkább menjetek ki a szabadba egy kiadós sétára, vagy kedveskedhetsz neki a kedvenc csemegéjével is. 

kutya ölelése kutya szeretet kutya testbeszéde kutyás napok ölelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink