hirdetés

Műanyagot evett a kutya: vidd orvoshoz, lehet, hogy műteni kell!

Ferenczi Deborah

2022. április 4

Kisgyermekes családoknál különösen gyakran előfordul, hogy a kutya megeszi a műanyag játékot. Ha ilyen esettel találod szemben magadat, gondolkodás nélkül azonnal fordulj állatorvoshoz, azt is mutatjuk, miért.

hirdetés

Állatkórházak beszámolói alapján mondhatni mindennaposak az olyan jellegű esetek, hogy a kutyák véletlen lenyeltek valamilyen idegen tárgyat. Meglepő módon széles a skála a műanyag zacskótól kezdve a fülhallgatóig tulajdonképpen mindenre volt már példa. Amennyiben a kutyád lenyelt valamit, mindenképpen fordulj orvoshoz, ugyanis a legrosszabb esetben akár bele is halhat egy ilyen jellegű balesetbe.

Milyen problémákat okozhat a műanyag tárgy?

Természetesen nem minden esetben okoz gondot az, ha lenyel a kutyusod valamit. Számos alkalommal valószínűleg észre sem veszed, hogy idegen tárgy került az emésztőrendszerébe, hiszen természetes úton távozik. Abban az esetben viszont, ha kedvenced egy nagyobb tárgyat próbált lenyelni, akkor akár meg is akadhat a torkán. Ebben az esetben azonnal cselekedni kell, és lehetőleg kézzel eltávolítani a félrecsúszott darabot. A másik alternatíva az, amikor ugyan a bejutás nem okozott problémát, viszont a tárgy megreked valahol a nyelőcsőben, gyomorban vagy a belekben.

Milyen tüneteket okozhat egy műanyag tárgy lenyelése?

Jellemző a megnövekedett nyálzás, erős köhögés, többszörös hányás és hasmenés, a hasi érzékenység és fájdalom. Továbbá kísérheti csökkent étvágy, és akár a hasmenéssel szemben szorulás is jelezheti az elakadást. Hangulati jelei is lehetnek, előfordulhat például levertség, bágyadtság és kedvetlenség. Sőt, akár komolyabb viselkedésbeli változások is kísérhetik: harapás, morgás, vagy erős ellenkezés, ha a hasához érsz. Ezek mind arra utalnak, hogy nemcsak komoly fájdalmai vannak a kutyának, de azonnal orvoshoz is kell fordulni, ugyanis veszélyben van az egészség. Amennyiben viszont az félrenyelt tárgy a torkán akadt, akkor az alábbi jelek jelentkeznek:

  •  kapkodva veszi a levegőt
  • a fogínye és a nyelve kékes színűvé válik, hiszen a légzése gátolt
  • megpróbálja felköhögni a félrenyelt tárgyat (a hirtelen jelentkező, erőteljes köhögés a legjellemzőbb tünet)

Mit tegyek, ha fullad a kutyám?

A komoly fulladás esetén az egyetlen módszer, amely segíthet, a Heimlich-fogás. Nagytestű kutya esetén térdelj a kutya mögé és közben karold át a hasát. Ezek után szorítsd ökölbe a kezedet, majd azt fogd át azt másik kezeddel. Kezdet pontosan oda helyezd, ahol a has elkezdődik, de a szegycsont véget ér. Majd határozott mozdulatokkal gyakorolj előre irányuló nyomást, mindezt pedig ismételd meg 3-5 alkalommal egymás után.

Az alábbi, angol nyelvű videóban nagytestű ebnél mutatják meg, pontosan milyen mozdulatra van szükség:

Hogyan lehet kezelni ezt a problémát?

Nyilvánvaló, hogy ha a kutyád fuldoklik a lenyelt tárgytól, akkor azonnal közbe kell lépned az előbbiekben említett módon. Ha nem ez áll fent, akkor a rendelőben röntgen- vagy ultrahangvizsgálatra lesz szükség. Ezáltal megállapítható az orvos számára, hogy pontosan hol is van a tárgy, így kiműtheti. Fontos, hogy a megfelelő időben diagnosztizálják a problémát, ugyanis az idegen testek akár komoly elzáródást és életveszélyt is okozhatnak.

Fontos tudni, hogy a Heimlich-fogás csakis akkor alkalmazható, ha teljesen biztos vagy abban, hogy a kutya idegentest okozta félrenyelés miatt fuldoklik. Ellenkező esetben komoly sérülést okozhatsz neki. Így elsőként mindig azt ellenőrizd, hogy a szájába került-e az, amit el kellett távolítani.

(Képek: Getty Images Hungary)

hánytatás kutya fullad kutya fulladás tünetei kutya hánytatása kutya műanyagot eszik műanyag

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink