hirdetés

Ilyenkor vidd orvoshoz kutyádat még a karantén idején is: nem játék a harapott seb és a fulladozás

Buzgó Csilla

2021. január 13

A COVID-19 megfékezése végett számos állatorvosi rendelő csapata intézett felhívást a gazdikhoz: csak sürgős helyzetben keressék fel személyesen a rendelést, ellenkező esetben inkább telefonon kérjenek segítséget. De honnan tudhatod, hogy kedvenced tünetei indokolják-e az orvoshoz indulást?

hirdetés

Gyakorlatilag minden kisállatrendelő más szabályokat hozhatott a karantén ideje alatti ellátást illetően. Így mielőtt nekiindulnál, először minden esetben telefonálj oda! Még akkor se hagyd ki ezt a fontos lépést, ha vészhelyzet van, mert így legalább fel tudnak készülni a kis beteg érkezésére, gördülékenyebben megy majd az ellátás.

Ha többen is el tudjátok vinni őt az orvoshoz, lehetőleg olyasvalaki legyen a jelentkező, aki nem tapasztal magán fertőző betegségre utaló tüneteket! Bár számtalanszor hangsúlyozták már a szakemberek, nem lehet elégszer elmondani: a kutyák nem terjesztik az emberre veszélyes koronavírus-fertőzést. Így rájuk maszkot adni teljesen felesleges, pláne, ha kellemetlen szimptómáktól szenvednek.

Nézzük, melyek azok az esetek, amikor lezárás ide vagy oda, mindenképpen menjetek mihamarabb állatorvoshoz!

Fulladozás

Okozhatja idegen test vagy légúti betegség. Természetesen ha az eb még otthon abbahagyja a fulladást, elég csak telefonon segítséget kérni. Ám ha huzamosabb ideig nem kap levegőt, vagy úgy néz ki, valami megakadt a torkán, azonnal induljatok!

Ájulás, roham, összeesés

Nem szükséges, hogy az eb elveszítse az eszméletét, anélkül is elég baljós jel a hirtelen összeesés, vagy az, ha a kutyus annyira enervált, hogy képtelen felállni. Ájulás esetén viszont minden perc számít, tehát ilyenkor se késlekedj!

Véres hányás

Mérgezés (növény, gyógyszer, vegyszer, a kutya számára toxikus ételek), belső sérülés, fekély vagy egyéb rendkívül komoly komplikáció eredményezhet véres hányást, mely azonnali ellátásért kiált.

Vizelési képtelenség

Húgycsőelzáródás, húgyúti fertőzés, hasnyálmirigy-gyulladás, vagy akár tumor is okozhatja ezt a kellemetlen panaszt. Ilyenkor rövid úton ellátásra van szüksége az állatnak, már csak azért is, mert az idő előrehaladtával fájdalmai egyre elviselhetetlenebbek lesznek.

Harapás, törés

Nem csak a harapás útján terjedő betegségek miatt, a szövődmények elkerülése végett is azonnal orvosi ellátásra van szüksége az ebnek, ha valami megharapta. Ugyan laikusként a csonttörést nem lehet minden esetben diagnosztizálni, ha gyanítod, hogy ez történt, induljatok hamar! Akár maradandó károsodást is szenvedhet az állat, ha mozgatja vagy terheli az adott testrészt.

Hasi fájdalom, puffadás

Ha a kutya láthatóan szenved, sír, és hirtelen jelentkezik a hasdagadás, az hashártyagyulladásra, hasűri folyadékgyülemre, hasnyálmirigy-elégtelenségre, vagy az életveszélyes gyomorcsavarodásra utalhat. Mindegyik eset sürgős orvosi ellátást kíván.

Sápadt nyálkahártyák

Vérszegénységre, belső vérzése, erős fájdalomra vagy sokkos állapotra lehet következtetni, ha az állat ínye hirtelen szinte fehér lesz. Ha lehet, gépjárművel vagy hordozóban, és ne kézben szállítsd az ebet a rendelőig, nehogy az esetleges belső sérülés súlyosbodjon!

Áttetsző vagy fehér hüvelyi váladékozás

Sajnos a kutyusok is szenvedhetnek nemi betegségtől. A pyometra nevű gennyes méhgyulladás méhrepedést, illetve toxinok elterjedését okozhatja a testben, tehát készülj fel, hogy valószínűleg operálni kell majd a kedvencedet!

Szemgolyó-előesés

Durva játék, ütődés vagy egyéb trauma hatására főként a kidülledő szemű, kistestű kutyák szemgolyója hajlamos részben kinyomódni a szemgödörből. A kutya nem tudja a szemét becsukni, és ha sürgősen nem kap orvosi ellátást, akár a látását is elveszítheti.

Hirtelen kezdődő véres tüsszögés

Bakteriális fertőzés, idegen test jelenléte, fogprobléma vagy tumor is okozhatja ezt a kellemetlen panaszt. Irány a doki!

Végtag- vagy fejdagadás

Súlyos allergiás reakció állhat a háttérben, esetleg egy kezdődő anafilaxiás sokk, mely halállal is végződhet, ha nem értek oda időben a rendelőbe.

Furcsa szemmozgások

Általában valamilyen vestibularis szindróma velejárója ez a bizarr szimptóma. Lehet azonban veszettség, B1-vitaminhiány, szívprobléma, tumor vagy mérgezés is a kiváltó ok.

Eséssel járó baleset

Ha a kutya leesett valahonnan, esetleg súrolta egy autó, és úgy tűnik, nincs baja, a biztonság kedvéért akkor is el kell vinned őt az orvoshoz. Csak ott tudnak megbizonyosodni arról, hogy kedvenced valóban ép bőrrel, belső sérülések nélkül úszta-e meg a kalandot.

(Getty Images Hungary)

állatorvos kutya koronavírus kutya állatorvos karantén kutya sürgősségi lezárás vészhelyzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink