hirdetés

Kutya inkontinencia: nem mindig elég a gyógyszer a gyógyuláshoz

Buzgó Csilla

2020. október 18

Nem minden esetben jár fájdalommal ez a betegség, de a kutya életminőségének javítása érdekében elengedhetetlen az orvosi gyógykezelés.

hirdetés

Az inkontinencia – akár az emberek esetében – a kutyáknál sem a kölyökkori szobatisztaság zavarait jelenti, hanem azt a kóros állapotot, amikor a felnőtt állat képtelen szabályozni vizeletürítését. Gyakran észre sem veszi, hogy mi történik, csak később próbálja nyalakvással eltüntetni a kellemetlen, irritáló nyomokat.

Ez a betegség fokozottan veszélyezteti az ivartalanított nőstény kutyákat, kiváltképp a nagyméretű ebeket. Kialakulását okozhatja egyetlen betegség, vagy több egészségügyi probléma összeadódása. Általában az alábbi okokra vezethető vissza az inkontinencia kutyák esetében:

  • gyenge záróizom
  • elhízás
  • húgyúti fertőzés
  • húgykő
  • gyógyszerek mellékhatásai
  • hormonális eltérések
  • gerincsérülés
  • születési rendellenességek
  • idegrendszeri zavarok
  • mentális gátlások

Tünetek

A betegség nem minden formája jár olyan fájdalommal, amit a kutya nyüszítéssel vagy erőlködéssel jelez, tehát fontos az apró jelek időben történő felismerése.

Vizeletcseppek jelenléte

A kutya fekhelyén és a lágyékán is észrevehetőek a megszáradt vagy friss vizeletnyomok, melyek irritálják az állat bőrét. Ez állandó nyalogatásra készteti őt, a kivörösödött bőrfelszín pedig elfertőződhet és begyulladhat.

Visszatérő húgyúti fertőzések

Ha az inkontinenciát húgykő okozza, előfordul, hogy a húgycső részleges elzáródása miatt a kutya nem tudja rendesen kiüríteni a hólyagját. A pangó vizelet kedvez a toxinok és a baktériumok elszaporodásának, ez pedig fertőzéshez vezet.

Fájdalmas vizeletürítés

A gyulladás vagy a húgykő okozta irritáció iszonyatos kínokat okozhat szegény állatnak vizelés közben. A végtermékben gyakorta látható vér vagy váladék. Ebben az esetben amilyen gyorsan csak lehet, vidd orvoshoz a kutyát, mert egyrészt szenved, másrészt a fertőzés tovább terjedhet a veséire.

Duzzadt alhas

Amennyiben a vizelettartási panaszokat az elzáródás miatt létrejövő szivárgás okozza, a húgyhólyag gyakran annyira megtelik, hogy már szemmel láthatóan, tapinthatóan kidomborodik. A gyors ellátás ebben az esetben azért is fontos, mert sosem tudhatod, mikor záródik el teljesen a húgycső, életveszélyes állapotot okozva.

Hogyan lehet gyógyítani az inkontinenciát?

A fertőzés vagy ideggyulladás okozta húgyúti rendellenességeket gyógyszeres kezeléssel sikerrel irtják ki az állat szervezetéből, viszont húgykövesség esetében nem elég az egyszeri ellátás. A kiújulás megelőzése érdekében a gazdinak is szorosan együtt kell működnie az állatorvossal, és be kell tartania a kutya táplálására, itatására, mozgatására vonatkozó szigorú szabályokat.

A záróizom gyengeségét szintén gyógyszerekkel próbálják meg helyrehozni az állatorvosok, bár már pozitív eredményeket mutat a kollagéninjekcióval történő kezelés is. Sikertelenség esetén az operáció lehet a végső megoldás.

Anatómiai rendellenességek vagy előrehaladott állapotban lévő húgykövesség esetén szintén szükség lehet műtéti beavatkozásra.

Ritkán, de előfordul, hogy az inkontinenciát nem lehet teljesen megszüntetni. Ilyenkor a speciális pelenka viselése és a napi szinten kivitelezett gondos mosdatás, ápolás adhatja vissza kutyád életminőségét.

(Képek: Getty Images Hungary)

idős kutya inkontinencia kutya inkoncitencia gyógyítása kutya inkontinencia kutya inkontinencia gyógyszer kutya vizelet visszatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink