hirdetés

Ezek a teendők, ha kutyád időskori inkontinenciával küzd

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

Cikkünkben a probléma felismeréséhez és kezeléséhez is adunk tippeket.

hirdetés

Az idősebb kutyák esetében gyakori probléma, hogy az állat bevizel. Bár ez a demencia jele is lehet, gyakori, hogy a gazdi számára bosszantó szokás hátterében nem mentális, hanem fizikai okok állnak. Az ebeknél ugyanis nemtől és fajtától függetlenül kialakulhat az időskori inkontinencia, amelynek legszembetűnőbb tünete a szobatisztaság „elfelejtése”.

Az inkontinens kutyákra jellemző, hogy nem figyelhető meg náluk az ürítésnél szokásos póz

Mi az inkontinencia?

Az inkontinencia a hólyag és/vagy a belek feletti kontroll részleges vagy teljes elvesztése. Az ezzel a problémával küzdő kutyák sokszor észre sem veszik, mit tettek, csak amikor már késő. Az inkontinencia tünetei közé tartozik:

  • a vizelet szivárgása alvás közben,
  • alvás közbeni székletürítés,
  • állás vagy járás közben csöpögő vizelet (nem pisipózban),
  • székletürítés állva vagy járás közben (nem kakipózban),
  • vizelet és/vagy széklet szagát érezni a kutyán.
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az inkontinencia diagnosztizálása

Ha azt tapasztalod, hogy a kedvenced elkezdett üríteni a négy fal között, fontos, hogy először állatorvos segítségével kizárj minden olyan egyéb okot, amely ezt okozhatja. Bevizelést, látszólag kontrollálatlan székletürítést ugyanis az alábbiak is eredményezhetnek:

A bevizelés hátterében számos ok állhat, a pontos diagnózis mindig az állatorvos feladata

1.) Húgyúti fertőzések: a bevizelés leggyakoribb egészségügyi oka a húgyúti fertőzés. Ha ez az oka, az állatorvos antibiotikumot fog felírni, hólyagkövek vagy daganat esetén pedig műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

2.) Vesebetegség: a húgyúti fertőzések és egyéb húgyúti problémák vesebetegséghez vezethetnek, különösen idősebb kutyáknál. Ez szintén okozhat nem megfelelő vizeletürítést, bár ez esetben ennek hátterében az áll, hogy a kutya egyszerűen nem bírja már tartani a vizeletét.

3.) Emésztőrendszeri problémák: bizonyos emésztőrendszeri megbetegedések okozhatnak olyan mértékű hasmenést, ami inkontinenciának tűnik. A szokásostól eltérő széklet azonban mindig intő jele annak, hogy valamilyen gyomor- vagy bélproblémával állunk szemben.

4.) Ízületi gyulladás: a komolyabb mozgásszervi gyulladások miatt előfordulhat, hogy a kedvenc nem tudja felvenni az ürítéshez használatos pózt, ezért inkább visszatartja. Majd amikor már nem bírja tovább, ott végzi el a dolgát, ahol épp van.

Idős kedvenced megfelelő gondozása felelős gazdiként fontos feladatod

Az inkontinencia kezelése

Amennyiben az állatorvos egyértelműen azt találta, hogy az eb inkontinens, felelős gazdiként számos teendő vár rád, amelyekkel kedvenced mindennapjait megkönnyítheted.

  • Növeld a séták és pisiszünetek gyakoriságát. Evés, ivás és ébredés után azonnal vidd ki a kutyádat.
  • Használj vízálló huzatot az eb fekhelyén.
  • Helyezz el az otthonotok könnyen elérhető pontjaira pisiszőnyeget, ahol kedvenced probléma nélkül üríthet.
  • Súlyos inkontinencia esetén érdemes lehet a kedvencedet pelenkához szoktatni.
  • A szagok, irritáció és fertőzések elkerülése érdekében gyakran mosd meg a kutya popóját. Higiéniai szempontból a hosszú szőrű kedvencek esetében a fenék körüli szőr lenyírása is javasolt.

Ahogy a kedvenced öregszik, néha nehéz kezelni a korral járó problémákat. A demencia is okozhat kellemetlen perceket, de négylábú barátod megérdemli, hogy mindent megtegyél annak érdekében, hogy a lehető legboldogabban élhesse utolsó éveit. Ebben a cikkünkben etológus mesélt arról, mit tehetsz, ha demens a kutyád.

idős kutya gondozása idős kutya inkontinencia kutya vizelet visszatartás szobatisztaság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!