hirdetés

Ez a tévhit okozza sok idős kutya életminőségének romlását

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 3 - Képek: Az Én Kutyám

Az, hogy egy kedvenc szenior korba lépett, még nem jelenti, hogy a pihenésen kívül másra nem alkalmas.

hirdetés

Bár tény, hogy az idősebb kutyák gondozása bizonyos dolgokban eltér egy kölyök vagy egy fiatal felnőtt állat ellátásától, az eb életének számos területe valójában nem változik – legalábbis sokáig nem. Ennek ellenére sok gazdi gondolja úgy – teljesen tévesen! –, hogy egy szenior kedvenc már alkalmatlan a fiatalabb korban megszokott tevékenységekre.

Eszik, iszik, alszik

Az idősebb kutyák sok fizikai változáson mennek keresztül, mire elérik a 8-10 éves kort. Ez annak köszönhető, hogy az emberekhez képest a kutyák sokkal gyorsabban öregszenek, és gazdiszemmel hamar elérik a nyugdíjas kort. Sok kutyatulajdonos pedig úgy véli, hogy amint egy kutya szenior, a tartása lényegében megegyezik egy elfekvővel. Elég kielégíteni az állat alapvető létszükségleteit, és mást az eb nem igényel.

Ám a valóság merőben más: egy idősebb kedvencnek is ugyanakkora szüksége van a rendszeres testmozgásra és szellemi stimulációra. Sőt, ahogy korábban már irtunk róla, az időskori demencia elleni egyik legnagyobb fegyver is az állat agyának folyamatos tornáztatása.

Egy USA-ban végzett felmérés során 2000 gazdit kérdeztek arról, vajon szerintük kell-e, lehet-e új trükköket tanítani egy idős állatnak. A válaszadók közel fele, 43% gondolta úgy, hogy nem. 37%-uk pedig arról sem tájékozódott megfelelően, hogy az étrenden mikor és hogyan kell változtatni, tehát nagyon komoly hiányosságokra derült fény a felelős állattartás terén.

Egy másik tanulmány a szellemi stimuláció hiánya mellett arra is rámutatott, hogy sok gazdi a megfelelő mennyiségű testmozgással sincs tisztában. A megkérdezettek negyede szerint egy idős ebnek elegendő napi 30 perc séta. Természetesen, ha az állatnak olyan egészségügyi problémái vannak, amelyek gátolják őt a mozgásban, akkor ehhez igazítva kell a napi mozgást biztosítani. Azonban ha a kutya egészséges, főleg egy nagy mozgásigényű kedvenc esetében a szenior korba lépés nem szabad, hogy ilyen mértékben befolyásolja az állat mindennapjait.

Ezt tedd és ne tedd

Minden állat másként változik, ahogy halad előre a korral. Azt, hogy az idősödés hogyan és mekkora mértékben befolyásolja a kutya fizikai és mentális állapotát, számos tényezőtől függ. A fajta, az állat előélete, a táplálásának minősége mind olyan szempontok, amelyek hatással vannak az állat jóllétére.

Az alábbi listában általánosságban gyűjtöttük össze azokat a dolgokat, amelyekre fontos odafigyelni egy idősebb kedvenc esetében.

Tedd:
Figyelj a kutya állapotában bekövetkező változásokra – legyen szó fizikai vagy mentális anomáliákról. Főleg szenior állatok esetében az, hogy egy betegséget időben észrevegyünk, akár életmentő is lehet. 8 éves kor fölött az évenkénti állatorvosi ellenőrzéseket is javasolt évi két alkalomra sűríteni. A rutin ellenőrzések alkalmával az állatorvos is rábukkanhat olyan egészségügyi problémákra, amelyeket laikus szemmel nem biztos, hogy meglátunk.

Ne tedd:
Ne légy önző! Annak ellenére, hogy a felelős állattartással kapcsolatban egyre több információ érhető el, sajnos sokan még mindig úgy vélik, hogy a kutyának mindenben igazodnia kell a gazdájához. Ez egy bizonyos mértékig valóban így van, hiszen az eb tanítása során rengeteg olyasmit kell az állatnak elsajátítania, amely a gazdi specifikus elvárása. Egy idős állattól azonban nem várhatjuk el, hogy az élete minden területén alkalmazkodjon hozzánk. Hiába imádunk túrázni, ha a kedvencünk a tízes éveiben járva már nem bírja úgy a tempót. Igazítsd a mindennapokat az állat megváltozott életritmusához, és igyekezz minimalizálni az életüket érintő hirtelen változásokat.

Tedd:
Amennyire a kutya egészségi állapota engedi, tartsd őt aktívan. Legyen szó mentális vagy fizikai stimulációról, egy idős kutya életminőségére is jó hatással van, ha napi szinten tornáztatja a testét és az agyát is. Nagyon bonyolult vagy rendkívüli erőnlétet kívánó gyakorlatok teljesítését természetesen már nem várhatjuk el az állattól. Egyszerűbb trükkök és fizikailag kevésbé fárasztó feladatokat azonban bátran adhatunk neki.

Ne tedd:
Előfordulhat, hogy egy idős kutya már sok testi és lelki problémával kell, hogy megküzdjön. A lehető legrosszabb, amit egy gazdi ilyen esetben tehet az, ha elutasítja az állatot. Sajnos sok eb többek között azért kerül be vagy vissza a menhelyre, mert a gazdája nem akarja vagy nem tudja egy beteg kutya ellátásának anyagi és időbeli terheit viselni. Egy állat befogadása azonban egy életre szól – csak akkor szabad belevágni, ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy élete végéig gondozni fogjuk.

Tedd:
Az idősebb állatok mindennapjainak megszínesítésében sokat segíthet, ha bakancslistát készítesz a kedvencednek. Válassz olyan programokat, amiket a kutyád is igazán szeret, és amely során te is jól érzed magad. Ezek az élvezetes kutya-gazdi programok mindkettőtök számára csodás emlékek lesznek.

idős kutya idős kutya gondozása szenior kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!