hirdetés

A kutyák 40%-át érinti ez az alattomos állapot: így késleltetheted

Hangai Lilla

2024. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

Számos alkalommal halljuk mi is a gazdiktól, hogy a kutyus lelassult, sokszor zavarodott, ok nélkül ugat, egyre gyakrabban történnek WC-balesetek, vagy hirtelen elfelejtett olyan parancsszavakat, amelyek eddig ismert és hallgatott rájuk.

hirdetés

Ezek a tünetek gyakran egyetlen dologhoz köthetők, amelyek számos családban előfordulnak. Magyarországon a becslések szerint 250-300 ezer embert érint a demencia; és ebbe nem számoltuk bele a betegekről gondoskodó hozzátartozókat. A szenior kutyák 40%-a szenved a demencia nevű állapot tüneteitől, ami egy hatalmas szám.

A demencia tüneteinek megjelenését a kutyák esetében is késleltethetjük. Lényeges, hogy hogyan, és hogy mivel etetjük kedvenceinket

A kutyák esetében is késleltethető a demencia

A közhiedelemmel ellentétben a demencia nem egy betegség neve, hanem inkább egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magában, amelyek hátterében több betegség is állhat együttesen. A legtöbben úgy gondolnak rá, mint a szellemi leépülés, az öregség természetes velejárójára, azonban ma már bebizonyosodott, hogy igen magas életkorban is lehet a gondolkodás friss. A demenciát tehát egyértelműen olyan betegségek okozzák, amelyek időskorban gyakoribbak, azonban nem kikerülhetetlenek. A legújabb kutatások szerint van mód arra, hogy késleltessük a demencia jeleinek előrehaladását a kutyáknál is.

Az etetés is befolyásolja, hogy a kutyákat eléri-e idősebb korban a demencia

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú az elhízás elkerülésének érdekében is. Érdekes módon a napi egyszeri etetés szintén pozitív hatást fejt ki. Ám mégsem ezen van a legnagyobb hangsúly a témában. A hogyannál is fontosabb a mivel, ha az etetést nézzük. Az MCT (közepes szénláncú triglicerid) olajokkal, DHA-ban gazdag ómega-3 halolajokkal, C-, B- és E-vitaminokkal, valamint antioxidánsokkal kiegészítve a kutya étrendjét segíthetünk csökkenteni a szervezet gyulladást, és javíthatjuk az agy egészségét is.

Azonban mielőtt elkezdenéd különböző, vény nélkül kapható étrend-kiegészítőkkel etetni kutyádat, mindenképpen kérd ki az állatorvos tanácsát! Ő ismeri kutyádat és az egészségi állapotát is, így könnyebben meg tudja határozni, hogy miből is mennyit kell adnod neki, hogy javíts a jelenlegi étrendjén.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Ha már megjelentek a tünetek

Ha már megjelentek a demencia tünetei, minden arról kell, hogy szóljon, hogyan teheted hűséges barátod életét könnyebbé.

  • Az etető- és itatótálját tartsd ugyanazon a helyen.
  • Mindig ugyanazokban az időpontokban menjetek sétálni.
  • Ha néhány órára elmész otthonról, hagyd bekapcsolva a rádiót és a tévét.
  • Fektess ugyanakkora figyelmet az edzésre, mozgásra, sportokra. Ami hasznos a testnek, az előnyös az elmének is. Minél több vér áramlik át az agyon, annál jobb!
  • És végül pedig, de talán a legfontosabb, hogy légy türelmes, és éreztesd kedvenceddel minden pillanatban, hogy a szereted és becsülöd őt.

Ide kattintva 6 olyan tippet gyűjtöttünk össze, melyek alkalmazásával jobbá és szebbé teheted idősödő kutyád életét.

demencia demenciás kutya idős kutya kognitív képességek öreg kutya szenior kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!