hirdetés

Idős kutyád furcsán viselkedik? Így készülj fel az aggkori demenciára

Szénási Szimonetta

2022. november 26 - Képek: Getty Images Hungary

Bármennyire is rossz ezzel szembesülni, kedvenced is öregszik. Az időskor pedig számos változást hoz, akár a demenciát is.

hirdetés

A kutyák, ahogy az emberek, életszakaszaiknak megfelelően változnak. Szépkorba lépve számos olyan dolgot tapasztalhatsz kedvenceden, amelyek aggodalomra adnak okot, emellett neurológiai problémára utalhatnak. Az egyik ilyen az időskori demencia. Az alábbiakban ennek tüneteit, illetve a kialakult helyzet megfelelő kezelését vesszük sorra.

Mi az a demencia?

Az idős kutyák agyában rengeteg változás megy végbe. Az embereket sújtó Alzheimer-kórhoz hasonlóan a négylábúak szenilitása – vagy a köznyelvben kevésbé szépen megfogalmazott „elbutulása” – elsősorban a memóriát, a tanulási, illetve a felfogóképességet érinti.

A demencia tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amely számos tünetet foglal magában. Ezek az alábbiak:

  • zavartság
  • tájékozódási zavar
  • szorongás
  • megváltozott alvási szokások
  • változás az állat habitusában (csökkent lelkesedés, agresszió, közöny, stb.)

A demencia okai

A kutyák demenciájának végleges okát még nem állapította meg a tudomány, de az agyban két olyan folyamatot ismertek fel, amely a betegséghez vezethet.

A dopamin kimerülése: a kutyák kognitív diszfunkciója összefüggésbe hozható a dopamin nevű neurotranszmitter kimerülésével, bár a kimerülés okát nem azonosították.

Fehérjefelhalmozódás: egy másik lehetséges ok a fehérjék felhalmozódása (hasonlóan az Alzheimer-kórhoz), ami megzavarja az idegimpulzusokat.

Balesetek a lakásban

A szenilitás következtében gyakori, hogy az eb nem ismeri ki magát a saját otthonában. Emiatt gyakran balesetet szenved. Például nekimegy a bútoroknak, a kutyaajtó rossz oldalán próbál bemenni, vagy össze-vissza kódorog a házban. de az is előfordulhat, hogy csak bámul a semmibe.

Ez a zavartság hatással van az állat mindennapjaira. Például idővel azt is elfelejtheti, hol van az etetőtálja, vagy nem találja a hazavezető utat a séták során. Tipikus, hogy a demens kutyák ismét bepiszkítanak.

A tünetek idővel rosszabbodnak

A fentebb felsorolt tünetek többnyire fokozatosan alakulnak ki, ám stressz hatására gyakran hirtelen jelentkeznek. Emellett a demencia tünetei kutyák esetében is progresszívak, azaz idővel rosszabbodnak.

A kistestű kutyák veszélyeztetettebbek

Az eddigi tapasztalatok szerint a kistestű kutyákat jobban fenyegeti az időskori szenilitás, mint a nagyobb fajtákat.

Fordulj orvoshoz!

Fontos, hogy a tüneteket külön-külön, illetve bármilyen kombinációban tapasztalva minden esetben vidd állatorvoshoz kedvencedet, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzésével el tudja eldönteni, mi áll a háttérben. A demencián kívül lehet öregkori látás- vagy hallásromlás, illetve -vesztés, valamint fertőzések, gyulladások és daganatok is.

A demencia diagnosztizálása

Ha kutyád a demencia jeleit mutatja, az állatorvos először általános vizsgálatokat fog végezni. Megnézi a kórelőzményt, vér- és vizeletvizsgálatot ír elő, majd az eredmények függvényében további vizsgálatokra küldheti kedvencedet, például röntgenre, CT-re vagy MRI-re.

A demencia kezelése

Tudnod kell, hogy a demenciára nincs gyógymód. Léteznek azonban olyan lehetőségek, például gyógyszerek, amelyek könnyebbé tehetik a beteg életét.

Emellett egy új napi rutin felállítása, a megfelelő mennyiségű mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés is segíthet az állaton. A mentális stimuláció, magyarán a feladatozás is jótékony hatással lehet kedvencedre. A lakásotok biztonságossá tételével pedig megóvhatod őt az esetleges balesetektől.

Hangsúlyozzuk, hogy bár a diagnózis ijesztő, rengeteg koros kutya él boldog, teljes életet a demencia ellenére.

állatorvos betegség betegségek demencia étkezés fertőzés hallás idős kutya idős kutya hallása idős kutya inkontinencia inkontinencia kutya mentális egészség látás mentális stimuláció mozgás napi rutin öreg kutya öregedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink