hirdetés

Így taníthatod meg gyorsan a kutyaajtó használatát kedvencednek: praktikus dolog, de balesetveszélyes

Szénási Szimonetta

2022. október 2 - Képek: Getty Images hungary

Kertes házban nagyon praktikusnak tűnhet a kutyaajtó. Az eb szabadon ki-bejárhat, önállóan végezheti kis és nagy dolgát, vagy futhat egy kört a friss levegőn. Azonban vannak veszélyei is a szabadságnak!

hirdetés

Az alábbi hat lépéssel könnyedén megtaníthatod négylábú társadnak a kutyaajtó használatát. Emellett sorra vesszük azokat a veszélyforrásokat, amelyeket ez a praktikus holmi rejt.

Fontos a megfelelő méret

A „nulladik” lépés a megfelelő méretű kutyaajtó kiválasztása. A lényeg, hogy kedvenced kényelmesen járhasson ki- be rajta. Ugyanis a túl kicsi kutyabejáró akár veszélyes is lehet: jószágod beszorulhat a keretbe.

Kicsit bonyolítja a dolgot, ha több különböző méretű kutyád van. Ilyen esetben a legnagyobb ebhez igazítsd a bejáratot.

Így tanítsd meg a kutyaajtó használatát

1.) Mutasd meg neki!

Először mutasd meg kedvencednek az alkalmatosságot. A kezeddel mozgasd meg kifelé-befelé, közben pedig folyamatosan dicsérd az ebet. Így látni fogja, hogy egyrészt nem kell tartania az ajtótól, másrészt kellemes élményt fog hozzá kapcsolni a dicsérő szavak miatt.

2.) Mindenért jár a dicséret

Kutyádnak az ajtóval való minden interakciójáért jutalom jár! Ha csak szaglássza, az orrával böködi, vagy a mancsával kaparássza, dicsérd meg. Akár jutalomfalat is járhat a bátorságáért.

3.) Az első átkelés

Ha négylábúd már nem idegenkedik a kutyaajtótól, eljött az ideje az első rendeltetésszerű használatnak, azaz ideje átmennie rajta. Ehhez nyisd fel a csapóajtót, tartsd meg, vagy rögzítsd, majd lépj ki az ajtó túlsó oldalára, és kezd csalogatni kedvencedet. Biztasd egészen addig, míg át nem merészkedik a bejárón.

4.) Közlekedés ki-be

Ha a kutya ily módon már ki-be járkál a számára kialakított bejáraton, ideje megtanítani neki, hogyan lökje be önállóan a csapóajtót. Először még hagyd részben nyitva, hogy ne legyen túl nehéz a feladat!

Eztán mutasd meg neki a kezeddel, mit vársz tőle, majd ismét dicsérettel, jutalomfalattal vagy a kedvenc játékával várj rá az ajtó túloldalán.

5.) Egyre önállóbban

A következő lépés az ajtó még lejjebb való engedése. Azért még mindig maradjon egy kis rés, hogy kutyádnak nagyobb erőt kelljen kifejtenie a ki- vagy bejutáshoz.

6.) Teljes szabadság

A tanítás utolsó lépése a kutyaajtó rendeltetésszerű használata. Csukd be az ajtót, és hagyd, hogy jószágod egymaga nyomja be a fedelet, ha szeretne átmenni a privát bejáratán.

Fontos, hogy egészen addig ne hagyd felügyelet nélkül a kutyádat, míg az meg nem tanulta teljes magabiztossággal használni az ajtaját. Így elkerülheted, hogy menet közben valamitől megriadva elakadjon, rosszabb esetben megsérüljön.

Óvintézkedések kutyád biztonságáért

Beszélnünk kell arról is, milyen veszélyeket rejt a nem rendeltetésszerűen használt kutyaajtó! Egyrészt a már említett beszorulás, és az abból adódó sérülés miatt fontos a megfelelő méretű bejáró, valamint az, hogy ne siettesd a tanulási folyamatot. Hagyj elég időt kedvencednek, hogy megszokja az új holmit, és megfelelően elsajátítsa a használatát.

Emellett még a kutyaajtó beszerelése előtt győződj meg arról, hogy a kert valóban biztonságos a kutyád számára! Ne legyen sérülés a kerítésen, ne tudja átugrani a kutya, ahogy aláásni se, nehogy szökés legyen a szabad kijárás vége!

Ha az eb kijut az utcára, könnyen elkóborolhat, elütheti egy autó, vagy más bántódása eshet. Továbbá a megfelelően biztosított udvar az az arra tévedő kóbor állatoktól és a járókelőktől is védi.

Meleg időben friss vízről és árnyékos helyről is gondoskodni kell, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az eb nem megy vissza a házba. Ha ilyenkor nincs mit innia, vagy nem tud elbújni a napsugárzás elől, kiszáradhat és hőgutát is kaphat, ami életveszélyes.

Ha pedig házon belül szereltetsz fel kutyaajtót, ügyelj arra, hogy minden elérhető helyiség kutyabiztos legyen.

biztonság a kertben jutalomfalat kert kutya a kertben kutya tanítása kutyaajtó kutyabiztos kert otthoni veszélyek pozitív megerősítés kutya tanítás tanulás kutyával veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink