hirdetés

A kiskutyák nyolcadik hete: felfedező körút a kertben

Jóvári Krisztina

2021. január 8

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják, milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. Már a nyolcadik hét végére érkeztünk, megmutatjuk tehát, mi történt a legutóbbi beszámolónk óta a kicsikkel.

Doctor Strange repül. /Fotó: Jacks and Bears

A nyolcadik hét eseményei

Az előző heti cikkben részletesen bemutattuk, hogy „kitágult a világ” a kiskutyák számára, ugyanis a szép időnek köszönhetően kiköltözött a kölyökóvoda a teraszra. Ezt nagyon élvezték, a friss levegőn kitombolták magukat, majd teljesen kidőltek a fáradtságtól. Mindenki találkozott a leendő gazdijával, akiket érthető módon levettek a lábukról a kölykök. Új ingerekkel, zajokkal találkoztak a kicsik és jókat játszottak a falkában élő jack russell terrierekkel is. Ez a szocializációs folyamat tovább folytatódott a nyolcadik héten, amikor a kertbe mehettek játszani és a felnőtt berni pásztorokkal is jobban megismerkedtek.

Birkózás berni módra. /Fotó: Jacks and Bears

Indul a kerti parti

Ezen a héten a terasz mellett a kertbe is kijuthattak a kiskutyák. A nagy tér és a szabadság rögtön lenyűgözte őket, játszottak, birkóztak, rohangáltak a fűben. Természetesen a növényzetet alaposan meg kellett vizsgálniuk, így megkóstolták a gyepet és a bokrokat, növényeket is. Az új területen felfedező útra indultak, néha egyénileg, néha pedig kisebb csapatokban két-három kölyök. A kis felfedezők bátran vizsgálták át a terepet és cseppet sem zavarta őket, hogy új talajjal (föld, fű, kövek) és tereptárgyakkal találkoztak.

A kis csapat kiszabadult a kertbe. /Fotó: Jacks and Bears

Ismerkedés a felnőtt bernikkel

A kertben lehetőségük nyílt a kicsiknek találkozni a falkában élő felnőtt bernikkel is. Első pillanattól kezdve érdeklődően és kíváncsian közeledtek a nagyokhoz, majd játékra is hívták őket. A legbátrabbak meg is ugatták a nagy berniket, amit a nagyok meglepetten figyeltek. A fokozatosság miatt először a falkavezérrel, Boscoval találkoztak, aki a legnyugodtabb a felnőttek közül.

Bosco és a kiskutyák ismerkednek. /Fotó: Jacks and Bears

Boscot mágnesként követték a kiskutyák, hiszen újdonság volt nekik a számukra még idegennek tekintett kutya. Ezt követően a többi nagy bernivel is megismerkedtek, akik türelmesen viselkedtek velük. A felnőttek megmutatták a kiskutyáknak az agilityben használt alagút (kúszó) használatát is, így a kis csapat oda-vissza futhatott az új játékban.

Jó móka az alagútban rohanni. /Fotó: Jacks and Bears

Sajátos étkezési szokások

A nyolcadik hétre egy sajátos étkezési szokást is kialakítottak a kiskutyák. Miután elfogyasztják a beáztatott kölyöktápot, az edényeiket kiszedik a tartóból és focizni kezdenek velük. A győztes utána cipeli is a „zsákmányt” és kergetőzésbe fordulhat át a játék. Mindenesetre nem kis zajt csapnak a mutatvánnyal, ám úgy tűnik, nagyon élvezik az edények csörgését.

Ne játssz az étellel … de a tányérral ugye lehet? Foci kiskutya módra: 

8. heti oltás és állatorvosi vizsgálat

Eljött az ideje a második injekciónak is. Ezúttal kombinált oltást kaptak a kiskutyák, ami szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis és parvovírusos bélgyulladás ellen védi őket. Az állatorvos a kicsik biztonsága érdekében ezúttal is házhoz jött, ahogy arról a hatodik heti cikkben írtunk. A vizsgálat során a kicsik szemét, fülét, fogait nézte meg és mindent rendben talált. Megtörtént a féregtelenítés is, amit a második héttől kezdve kéthetente ajánlott elvégezni az alomnál.

(Képek: Jacks and Bears)

alom berni pásztor Jacks and Bears kennel kiskutya kiskutya fejlődése kiskutya nyolcadik hét tenyészet tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink