hirdetés

Így fejlődnek a kiskutyák a harmadik hétben: már ugatnak a kis szuperhősök

Jóvári Krisztina

2020. december 11 - Képek: Jacks and Bears Kennel

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. Már a harmadik hét is eltelt, megmutatjuk tehát, hol tartanak a fejlődésben a kicsik.

18 napos kölykök

Milyen események történtek a harmadik héten?

Az előző cikkben a második hetet foglaltuk össze, ahol kinyílt a kicsik szeme és füle, elkezdtek lábra állni, megismerkedtek a tejpótló tápszerrel és megtörtént az első féregtelenítés is. A harmadik hét elejére már sokkal intenzívebben reagálnak a helységbe belépő emberekre, a tenyésztőjüket pedig határozottan megismerik.

Doctor Strange a mérlegen. /Fotó: Jacks and Bears

Mivel a súlyuk nagy ütemben nő, több táplálékot is igényelnek. A harmadik hét során minden kis szuperhős elérte a két kilogrammos súlyt, ami a születési súlyuk több mint háromszorosa. A kiegészítő tápszert  már napi többszöri alkalommal kapják és hatalmas lelkesedéssel fogyasztják.

Vacsoraidő a kis szuperhősöknél

Egyre „beszédesebb” a kis csapat

A harmadik héten már egyre többféle hangot adnak ki a kiskutyák. Magas hangon jelzik, ha éhesek vagy éppen melegük van. A testhőmérséklet szabályozásuk már fejlettebb, így lejjebb is lehet venni az elletőhelység hőmérsékletét olyan fajtáknál, amelyek ezt igénylik. A kis szuperhősöknek nagy a bundájuk, így náluk a szoba hőmérsékletének csökkentése indokolt volt. A különböző „elégedetlenséget” vagy „felháborodást” jelző hangok mellett már néha-néha ugatni is kezdenek a kicsik. Ez már a játék és a figyelemfelhívás része, valamint így próbálgatják a hangjukat.

Szinkron ásítás. /Fotó: Jacks and Bears

Indul a játék

A fejlődés része a játék elsajátítása is, ami elindult a harmadik héten. Még nem teljesen stabil a járásuk, így könnyen felborítják egymást. Elkezdenek mancsolni és a játékaikat harapdálni, valamint felfedezni a környezetet. A megfelelő körülmények közt nevelt kölykök érdeklődőek, az elletőládába kerülő új dolgokat kíváncsian figyelik.

Rena kipróbálja az új játékot. /Fotó: Jacks and Bears

Mindenképpen csak olyan kutyajátékot szabad a kiskutyáknak adni, amit nem tudnak lenyelni és nem szakad le belőlük kisebb-nagyobb rész. A plüssöket különösen szeretni szokták ebben a korban, hozzábújnak vagy alszanak rajta.

Délutáni szieszta a plüss kutyán. /Fotó: Jacks and Bears

Kapcsolat az anyakutyával

A harmadik héten már képesek a kölykök az anyjuk segítsége nélkül vizeletet és székletet üríteni. Az anyakutya számára már több időt lehet biztosítani az elletőládán kívül, azonban utcára nem ajánlott még vinni. Fontos számára a napi többszöri (3-4 alkalom) etetés, hogy megfelelő mennyiségű teje legyen és lehetőleg megőrizze a jó kondícióját.

Flash igazán fotogén

A kicsik karmai eléggé élesek már a harmadik hétre, így könnyedén véresre karmolják az anyjukat evés közben. Ennek elkerülése érdekében vissza lehet vágni kicsit a karmukat, amihez először célszerű állatorvos segítségét kérni. Ezáltal az anyakutyának könnyebb az etetés, nem okoznak neki akkora fájdalmat.

(Képek: Jacks and Bears)

alom berni pásztorkutya Jacks and Bears kennel kiskutya kiskutya fejlődése kiskutya harmadik hete tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink