Kutyád ebben a korban a legsebezhetőbb, így nem mindegy, hogyan gondoskodsz a táplálásáról

Az Én Kutyám

2023. június 6 - Képek: Royal Canin

A kölyökkor egy csodás életszakasz, tele változással és nagy felfedezéssel. Ahhoz, hogy kedvenced megfelelően fejlődjön, és mindig legyen energiája az új kalandokhoz, kiemelten fontos, hogy megfelelően állítsd össze az étrendjét. Az alábbiakban sorra vesszük, mikre ügyelj a táplálás során.

Amellett, hogy egy kölyökkutya érkezése hatalmas boldogság a gazdi életében, szintén akkora felelősség is. Egy nagy kaland veszi kezdetét tele játékkal, vidám pillanatokkal és vicces momentumokkal, amik mind-mind megerősítik a közted és új kedvenced közti köteléket. Ám felelős állattartóként a te dolgod, hogy ehhez a rengeteg aktivitáshoz, valamint kiskutyád megfelelő fejlődéséhez biztosíts valamennyi szükséges „üzemanyagot”. Így a kölyökkutya etetése kiemelten fontos.

A kölyökkutyák megfelelő táplálása biztosítja a kicsik egészséges fejlődését.

A kezdeti fázisok

A kölyökkutya növekedési fázisainak ismerete segít felismerni azokat a kihívásokat, amelyekkel gazdiként szembe kell nézned, és a tudásnak hála kezelni is tudod azokat.

Születésüktől 21 napos korukig tekinthetjük újszülöttnek a kicsiket. Növekedésüknek ebben az első szakaszában idejük nagy részét evéssel és alvással töltik. A kölyökkutyák szeme és füle fokozatosan kezd csak „működni”, vagyis kezdetben a fontos érzékszerveik egy részét nem igazán tudják használni, de háromhetes korukra ez egyre inkább javulni fog.

Ezt követi az elválasztás időszaka. A kölyökkutyák ilyenkor kezdenek el játszani a testvéreikkel. Majd ennek a szakasznak a vége felé elkezdenek hangokkal és testbeszéddel, például farokcsóválással is kommunikálni egymással.

Az igazi kölyökkor 8 hetes koruk után kezdődik el. Ekkor is alapvető fontosságú a rendszeresség, a szocializáció és a nevelés, mert ezek segítségével válhat a kölyökkutya magabiztos, jó magaviseletű felnőtté, aminek elengedhetetlen eleme a koruknak megfelelő tápanyagok biztosítása.

A megfelelő táplálás az állat egészségének alapköve minden életszakaszban. A kölyökkor azonban annyiban speciális, hogy ebben az időszakban a kis jószágok elképesztő ütemű fejlődésen mennek keresztül. Szó szerint napról napra nőnek és erősödnek, amihez a szervezetüknek szüksége van elegendő tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra. Emellett a világ felfedezése állandóan mozgásban tartja őket, ami szintén sok energiát felemészt. Mindezek miatt lesz kiemelt fontosságú a minőségi táplálás.

Változások

Melyek azok a változások, amelyek ebben a szakaszban végbe mennek bennük? Az egyik fontos változás a látás kialakulása. A kölyökkutyák szeme ugyanis kéthetes korukig csukva van. A hallásuk is csak nyolchetes korukra fejlődik ki. Az idősebb kutyák akár két és félszer magasabb hangokat is meghallanak, mint amit az emberek.

Eközben az első hat hónapban a fejletlen immunrendszerüknek kell megvédenie őket a kórokozók millióitól. Az első évben a csontoknak négyszer olyan erőssé kell válniuk, mint a beton, ami egyúttal rendkívüli növekedéssel is jár, hiszen a kölyökkutya testsúlya általában naponta 5–10%-kal gyarapodik az első két hét folyamán. Ez szintén jól jelzi, milyen hatalmas ütemű fejlődéshez kell biztosítanunk a megfelelő hátteret.

A kiskutyák gyorsütemű fejlődéséhez megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag kell.

Az anyatej után: átállás a starter tápokra

A kölykök táplálásában az első nagy mérföldkő az anyatejről való átállás. Ennek fokozatosan kell történnie, hogy ne terhelje a kutya emésztőrendszerét! Először csak visszanedvesített, kása állagú Starter száraz eledellel ajánlott kínálni a piciket, ami azért is előnyös, mert az anyakutya is azt fogyasztja, így kölykei szívesen belekóstolnak. Ideális esetben a kiskutyák nyolchetes korukig az anyjuk mellett maradnak, és csak ezt követően kezdődik meg a fokozatos átállás a kifejezetten a kölyökkutyáknak ajánlott tápokra. A leválasztás időszakára készült tápok, az anyakutya testnagyágától függően a különféle ROYAL CANIN® Starter Mother & Babydog száraz eledelek és a Starter mousse konzerv.

Az elválasztást követően a kölykök már az életszakaszuknak és a várható felnőttkori testméretüknek megfelelő puppy tápot kaphatják. Fontos, hogy a napi etetési adagot gondosan betartsuk, és ügyeljünk a normál mértékű testsúlygyarapodásra, lehetőleg rendszeresen mérve a kölyök testsúlyát. Inkább több (4 majd 3) részre osztva adjuk oda napi adagjukat. Óriástestű kölyökkutyáknál pedig a 8 hónapos kor elérését követően át kell térni a Giant junior tápra.

Mit értünk minőségi táplálás alatt?

Mint írtuk, a kutyák tápanyag-, vitamin-, illetve ásványianyag-igénye életszakaszonként változik. Egy minőségi eledel éppen annyit és olyan arányban tartalmaz ezekből, amennyire kedvencednek az adott életkorban szüksége van. Ha nem megfelelő a tápanyagok aránya, vagy túl kevés, illetve túl sok jut be valamely vitaminból, illetve ásványi anyagból a kutya szervezetébe, az fejlődési rendellenességekhez és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az egyik leggyakoribb hiba a túlzott kalciumbevitel, mert sokan úgy gondolják, ettől lesznek erősek a kölykök csontjai. Viszont a fiatal kutyák szervezete még nem képes megfelelően szabályozni a kalcium felszívódását, így annak nagy része felszívódik a belekből, és pont ellenkező hatást érünk el vele. A túladagolás a csontok növekedési problémáihoz, mozgásszervi panaszokhoz vezethet.

De egyes vitaminok – mint az A vagy D – túladagolása is súlyos gondokat okozhat. Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy olyan kölyöktápot válassz a kiskutyának, amelyben minden tápanyagból annyi van, amennyire neki szükséges! Mivel ezek a tápok teljes értékűek, így nem ajánlott a plusz kalcium kiegészítés, és ügyelj nagyon az etetési adagra is!

A puppy táp nem csak a tápszemcséinek méretében különbözik a felnőtt táptól

Ennek alapján már nem kell magyaráznunk, hogy a puppy tápok nemcsak abban különböznek a felnőtt jószágoknak szánt eledelektől, hogy tápszemcséi kisebbek, hanem nagy eltérés van a beltartalmuk tekintetében is.

A kiskutyák mozgalmas mindennapjai sok energiát emésztenek fel. Ennek megfelelően többek között a puppy tápok kalóriatartalma is magasabb, a tápszemcsék pedig kisebbek.

Miért nem elég csak a hús?

A kiskutyák dinamikus növekedéséhez megfelelő mennyiségű fehérjét kell biztosítani, ám ugyanennyire fontos a többi összetevő is! Bár az egyes húsfélék fehérjetartalma magas, nagyon értékes fehérjeforrások lehetnek a növényi alapanyagok is. A puppy tápok receptúrája úgy van összeállítva, hogy az etetési adag betartása mellett pontosan megfeleljen a kölyök tápanyag igényeinek minden tápanyag esetében.

Fehérjehiány esetén a kiskutyák fejlődése lelassul, immunrendszerük nem fog megfelelően fejlődni, emellett csökkenhet mozgékonyságuk, élénkségük, bőrproblémák jelentkezhetnek, továbbá a szőrzetük minősége sem lesz koruknak megfelelő. A csökkent ellenállóképesség miatt kedvenced sokkal fogékonyabb lesz a betegségekre, ráadásul az oltások hatékonysága sem lesz megfelelő. A túlzott fehérjebevitel is problémákat okozhat.

Megfelelő összetételüknek köszönhetően a fizikai gyarapodás mellett a kölykök mentális érését is támogatják a puppy tápok, így nemcsak testileg, de szellemileg is egészséges kutya válik belőlük.

Fejlődés hónapról hónapra

A kölykök tápanyagigénye az egyes életszakaszokban változik. A ROYAL CANIN® Növekedési programja kifejezetten a kölykök ezen dinamikus periódusához hangolva kínál minden szempontból ideális tápokat.

Meddig számít kölyöknek a kutya?

Lényegi kérdés, hogy meddig tekinthető kölyöknek a kiskutya. Ennek meghatározása több tényezőtől függ, amelyek közül az egyik az eb várható felnőttkori testmérete, ami összefügg a kutyák anyagcseréjével. A kisebb testű kutyáknak ugyanis testsúlykilogrammra vetítve nagyobb az energiaigénye. Ráadásul hamarabb érik el végleges testméretüket és teljes kifejlettségüket, egyúttal a felnőtt kort is, mint a nagyobb testű fajták képviselői, amelyeknél jóval lassabb a fejlődés.

Általánosságban az alábbiak szerint határozhatjuk meg a felnőtté válás idejét:

  • kistestű kutyák: 10 hónap,
  • közepes testméretű kutyák: 12 hónap,
  • nagytestű kutyák: 15 hónap,
  • óriástestű kutyák: 18-24 hónap között.

A fajta is meghatározó

Végül még egy lényegi szempontot kell említenünk a kölyökkutyák minőségi táplálását illetően, mégpedig a kölyökkutya fajtáját. Ahogy a testméret, úgy a fajta is meghatározza, milyen az ideális eledel az eb számára. A ROYAL CANIN® Golden Retriever Puppy táp például a golden retriever fajtájú kiskutyák számára biztosítja az ideális táplálékot egészen 15 hónapos korukig. De ugyanígy egyedi egy kölyök német juhászkutya, vagy egy yorkshire terrier tápanyagigénye is.

Ha mindezeket figyelembe veszed, és biztosítod kis kedvenced számára a megfelelő táplálást, azzal megtetted az egyik legfontosabb dolgot azért, hogy erős és egészséges felnőtt eb váljon belőle!

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

etetés IDENTK kiskutya kiskutya fejlődése kölyök kölyökkor kutya táplálása roy01 táplálás újszülött kutya újszülött kutya etetése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink