Egész életére hatással van, mivel eteted kutyádat kölyökkorában: életszakaszokra bontva mutatjuk, mire figyelj!

László Enikő

2022. december 21 - Képek: Royal Canin

A kölyökkutyák életük első hónapjaiban számos új ingerrel találkoznak. Úgy szívják magukba környezetük információit, mint a szivacs. Alkalmazkodnak és tanulnak, szinte megállás nélkül. A kicsik szinte napról napra változnak és cseperednek, nekünk, gazdiknak pedig az a feladatunk, hogy segítsük őket abban, hogy ez minél zökkenőmentesebben történjen.

A kölyökkutyák esetében a megfelelő táplálás rendkívül fontos kérdés. A kicsik életére már az is hatással van, mit evett anyjuk a vemhesség során. Születésük után pedig rendkívül fontos a gondos odafigyelés. A tenyésztők az anyakutya és a kölykök tápláláshoz is legtöbbször a Royal Canin Starter Mother & Babydog száraztápját szokták használni, ami vemhes, szoptató anyakutyáknak és 3-8 hetes kölykeiknek is minőségi táplálék. Az anyakutya testméretétől függően eltérő receptúrákban kapható, hogy minél jobban illeszkedjen az ebek igényeihez. Segíti az emésztést, valamint a benne lévő C- és E-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez. Az omega-3 zsírsavak pedig a kicsik agyának optimális fejlődését biztosítják. A szemeket vízbe beáztatva pépes ételt kapunk, ami a leválasztás időszakában segít a kölyköknek átállni az anyatejről a szilárd táplálékra.

A Babydog milk és a Starter táp használatáról Grégász Zsoltot, a Strawberry Goldens Kennel tulajdonosát kérdeztük.

Zsoltékat már az első alom születésekor meggyőzte a termék: – „A nálunk született első alomnál az anyakutya emlőgyulladása nagyon megnehezítette a kicsik táplálását, kéthetes korukban sürgős megoldást kellett találnunk a problémára. 12 kölyök etetése nem egyszerű feladat, több dolgot is kipróbáltunk. Ami a legjobban bevált termék volt számunkra, az a Royal Canin Babydog milk. Nagyon jól oldódik és a hozzá adott cumi pedig tökéletesen megfelelő volt. 3-4 hetes kortól kezdtük átszoktatni a kicsiket a száraz tápra, amihez a Royal Canin Starter tápot használtuk, ekkor és a későbbi almoknál is ezt kapta az anyakutya is a szoptatás alatt. A kölykök kezdetben beáztatva és turmixolva kapták, amihez ekkor még kis mennyiségű Babydog milk is került. Egyszerűen imádták, habzsolták, így minden etetés egy mosdatással zárult. Fokozatosan szoktattuk át őket az egyre szilárdabb tápra és sosem kellett noszogatni egyiket sem, hogy megegye. Eközben mindannyian nagyon szépen, egyenletesen fejlődtek, míg az anyakutya is remek formában maradt, és a súlyos emlőgyulladást is gyorsan átvészeltük. Biztosak vagyunk benne, hogy a gondos orvosi segítség mellett a tökéletes erőnléte is sokat jelentett, amihez a Starter táp is jelentősen hozzájárult.”

Újszülött kutyák etetése

Az újszülött kölykök elsődleges táplálékforrása ideális esetben az anyjuk teje. A szuka egész nap rendelkezésükre áll, és nem is szívesen megy el kicsinyei mellől. Amikor a picik világra jönnek, az elsők rögtön a legnagyobb tejhozamú emlőket foglalják el maguknak, a gyengébbek pedig kisebb hátránnyal indulnak. Így nagyon fontos odafigyelni, hogy mindegyik kölyök megfelelő mennyiségű tejhez jusson, különösen a nagyobb számú almoknál.

De sajnos nem minden kutya olyan szerencsés, hogy anyja mellett cseperedhet fel. Előfordul, hogy a szuka nem éli túl a szülést, vagy – ahogy Zsolték példája is mutatja – emlőgyulladást kap, és sajnos arra is rengeteg példa van, hogy a kicsiket valaki kidobja az út szélére, mikor még anyjuk mellett lenne a helyük. Ilyenkor szerencsés esetben egy menhelyre kerülnek, ahol igyekeznek egy szoptatós pótmamát találni nekik, illetve ők maguk táplálják őket tápszerrel. A Royal Canin Babydog milk kiválóan alkalmas az anyatej helyettesítésére, és támogatja a kicsik fejlődését. Könnyen emészthető, valamint a kölykök számára szükséges összes tápanyagokat, például vitaminokat is mind tartalmazza. Az újszülötteknek az élet első napján, amennyiben nem jutnak anyatejhez a tenyésztőnél, a Royal Canin Puppy Protech nevű tejpótlója ajánlott, amely nemcsak könnyen emészthető és tápanyagtartalma is megfelelő, hanem a két leggyakoribb újszülöttkori problémát okozó kórokozó ellen is tartalmaz ellenanyagokat.

Ahogy fentebb is említettük, a nagyobb almoknál előfordulhat, hogy nem minden kicsi jut egyenlő arányban anyatejhez. A Royal Canin Babydog milk az anyatej mellett kiegészítő tápláléknak is ideális, egészen a kicsik 4 hetes koráig adható. A por állagú tejpótló feloldásához fontos, hogy ásványi anyagokban szegény ivóvizet használjunk, és szobahőmérsékleten a tejpótlóhoz járó cumisüveggel adjuk a kölyköknek. A Royal Canin által kifejlesztett és a termékhez biztosított cumisüveg gondos tesztelés eredménye, amit tenyésztők is gyakran dicsérnek.

Anyatejről szilárd táplálékra

A szilárd táplálékra való átállást kezdhetjük a fentebb is említett Royal Canin Starter Mother & Babydog száraz táppal, ami vízbe áztatva kásaállagúvá válik, így könnyebben fel tudják venni a kicsik. Általában 4-6 hetes korukban kezdenek érdeklődni anyjuk tápláléka iránt, egyre kevesebbet szopnak, anyjuknak egyre kevesebb a teje, és egyre kevésbé is tűri, ahogy a kölykök harapdálják. Napi 4-5 alkalommal a tenyésztő megkínálhatja őket a kása állagú eledellel, amivel a kicsik rendszerint összemaszatolják magukat. Szépen lassan azonban egyre szebben fognak enni, ezzel arányosan pedig a pép is lehet egyre szilárdabb. Két hónapos korban álljunk át a Royal Canin Puppy tápokra. Óriástestű kölyköknél 8 hónapos kortól pedig használjuk a Giant Junior tápot.

Gyorsan nőnek, mint a gomba!

Bizony, a picik nőnek, mint a gomba, etetésüknek ehhez pedig a lehető legjobban igazodni kell. Míg a kistestű ebek hamarabb elérik teljes testméretüket, a nagyobb testű fajtáknál ez több időt vesz igénybe. Ezért nagyon fontos, hogy a Puppy tápot a kutya várható felnőttkor testméretének megfelelően válasszuk. De nem csak azért, hogy a tápszemcsék mérete kisebb legyen, mint a felnőtt eledeleké. A kisebb kutyáknak nagyobb a fehérje-, a foszfor-, a zsír- és a kalciumszükséglete, a nagyobb ebeknek pedig aránylag kevesebb a kalóriaigénye. Valamint esetükben a gyors növekedés miatt nagyon fontos a csontok és az ízületek támogatása is. A fejlődésükhöz pedig számos vitamin és ásványi anyag szükségeltetik, melyek mind biztosítottak a Royal Canin Puppy tápjaival. Az apróbb termetű ebeknek gyorsabb az anyagcseréje, ezért hamarabb érik el a felnőttkort, körülbelül 10 hónapos korukra. Egy közepes termetű kedvenc 12 hónapos, egy nagytestű eb 15 hónapos, egy óriás fajta pedig 18-24 hónapos is lehet, mire eléri végleges testméretét.

Belépés a felnőttkorba

És elérkezett az idő, amikor kutyusod igazi nagyfiú vagy nagylány lett, és ideje áttérni a kölyöktápról a felnőttre. Mint minden tápváltásnál, itt is a fokozatosság elvén van a hangsúly. Az első két napon csak kisebb mennyiségben keverj az új eledelből a régihez, 25-75% arányban. A harmadik és negyedik napon már adhatod fele-fele arányban. Ha mindent rendben találsz kedvenced emésztésével kapcsolatban, az ötödik és a hatodik napon már 75%-a lehet táplálékának az új eledel. A hetedik napon pedig teljesen áttérhetsz a felnőtt eledelre. Ezek a tápok jellemzően kevesebb kalóriát tartalmaznak, hiszen kutyusodnak már nincs szüksége annyi energiára, mint korábban, amikor növekedésben volt, sokkal többet játszott és rohangált. A felnőtt tápok terén szintén hatalmas a választék, testmérettől, fajtától, aktivitástól, egészségügyi állapottól függően szinte mindent megtalálsz a Royal Canin tápok között, amire csak kedvencednek szüksége lehet.

Szükséges külön vitaminokat adni a kölyökkutyának?

Egy megfelelő minőségű táp mellett nem szabad kiegészítő vitaminokat, ásványi anyagokat adni egészséges kedvencednek (amennyiben állatorvosod mást nem javasol). Bár a gazdik sok esetben jót akarnak, ezzel akár árthatnak is négylábú társuknak. A kalcium esetében fordul elő legtöbbször, hogy túladagolás lép fel. A jóhiszemű gazdik kalciumot adnak kedvenceiknek, hogy segítsék a csontok növekedését. A feleslegesen bevitt ásványi anyagok azonban pont, hogy ártanak a csontok fejlődésének.

Egy kölyökkutya szervezete még nem képes megfelelően szabályozni a kalcium felszívódását a bélből, ennek következtében pedig csontfejlődési problémák léphetnek fel, ami akár egyes örökletes betegségek (például diszplázia) súlyosbodásához is vezethetnek. Éppen ezért a növendék kutyák számára előállított tápok épp annyi kalciumot tartalmaznak, amennyire szükségük van a kölyköknek, de fontos, hogy betartsuk a pontos etetési adagot. Nemcsak a kalcium, az A- vagy D-vitaminok túladagolása is ártalmas lehet. Így, amennyiben állatorvosod nem ajánl mást, ne kísérletezz ezekkel. Egy minőségi kutyaeledel minden kedvenced számára fontos tápanyagot tartalmaz, mely megfelel életkorának, aktivitásának és testméretének is.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

kölyökkutya kölyökkutya etetése kutya etetése kutya vitamin tápváltás újszülött kutya etetése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!