hirdetés

Ezért adományozz kevesebb, de jó minőségű tápot a menhelyeknek: hosszú távon térül meg a különbség

Szénási Szimonetta

2022. november 11 - Képek: Getty Images Hungary

Szerencsére nagyon sok jólelkű ember van, akik támogatják az állatmentő szervezeteket. Ezúttal egy fontos dologra szeretnénk felhívni az adományozók figyelmét: nem mindegy, milyen minőségű tápot visznek a menhelyekre.

hirdetés

Mint arról nem is olyan régen írtunk, a magyar állatmentő szervezetek kritikus helyzetbe kerültek: a legtöbb helyen mondhatni hónapról hónapra élnek, nincs se pénz-, se élelmiszertartalékuk, ellenben folyamatosan viszik hozzájuk a gazdátlan, kidobott jószágokat. Őket pedig el kell látniuk.

A lehető legjobb módon segíteni

A mentett állatok ellátásában nagy segítségükre vannak azok a jótékony emberek, akik különféle módokon – anyagilag, önkéntes munkavégzéssel vagy étellel, illetve használati tárgyakkal – támogatják őket. Sok menhely és civil kezdeményezés ennek köszönhetően tud talpon maradni minden nehézség ellenére.

Ezúttal egy igen lényeges dologról szeretnénk bővebben beszélni, mégpedig az adományba adott tápok minőségéről. Már az elején szögezzük le, hogy minden egyes felajánlott konzervért nagyon hálás valamennyi szervezet, így ennek az írásnak nem az a célja, hogy bárkit elmarasztaljon. Inkább iránymutatásnak szánjuk, hogy a jövőben minden jólelkű személy a lehető legjobb módon tudjon segíteni a nehéz sorsú kutyáknak, macskáknak (és minden élőlénynek.)

A jó minőségű táp az egészség alapköve

A megfelelő összetételű és mennyiségű táplálék az egészség alapköve mind az emberek, mind az állatok esetében. A gondos gazdik tudják ezt, így kedvencük életmódjához, esetleges egészségügyi problémáihoz, életkorához igazítják az eb menüjét.

Másként kell etetni egy nagytestű, sokat mozgó fiatal jószágot, mint egy kistestű, már idősebb, a napi sétákon és játékon kívül más aktivitást nem végző kutyát. Ugyanez igaz a menhelyeken élő négylábúakra is. Nekik is ugyanolyan fontos, hogy jó minőségű táppal etessék őket.

A minőség drágább, de megtérül

Tény, hogy a minőségi alapanyagokból készült tápok drágábbak. Azonban a nagyobb kiadás hosszú távon megtérül, hiszen a megfelelően táplált állatot kevesebbszer kell orvoshoz vinni. Az olcsóbb eledelek ugyanis gyakran okoznak emésztési problémákat – például hasmenést –, idővel pedig hiány-, illetve más típusú betegségek is kialakulhatnak a kutyánál.

Az állatvédők is kérik

A közelmúltban egy mentett kiskutya, Mütyi kapcsán beszélgettünk az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány vezetőjével, Pintér Krisztiánnal. Mint elmondta, ő rendszeresen beszél a támogatókkal a kutyák egészségmegőrzéséről. Ennek kapcsán azt szokta kérni, hogy aki szeretné élelemmel támogatni védenceiket, az a rendelkezésére álló összegből inkább kisebb kiszerelésű, de minőségi tápot vegyen.

Van, hogy nagyobb a baj

Természetesen vészhelyzet esetén előfordulhat az előbb leírtak ellenkezője is, amikor az adott szervezetnek sok ételre van szüksége. Ilyen felhívást tettek közzé a közelmúltban a Tatai Civil Állatvédők is, akiknek az adott időszakban elfogyott minden eledelük, és olyan nagyszámú éhes állatot kellett ellátniuk, hogy a mennyiség volt a fontosabb.

Kérdezz!

Ha segíteni szeretnél, akkor nemcsak a tápok, de minden egyéb felajánlandó dolog kapcsán az a legjobb, ha megkérdezed a kiszemelt szervezetet, hogy mire van szükségük. Könnyen lehet, hogy valami speciális tápra van aktuálisan igény, mert mondjuk egy alom kölyökkutya került a gondozásukba (sajnálatos módon ez igen gyakori…), és előfordulhat, hogy a hideg közeledtével takarókat gyűjtenek, esetleg a kennelek megerősítéséhez lenne szükség segítő kezekre.

állatmenhely etetés kutya etetése kutya táplálása kutyamenhely kutyatáp menhely menhelyen élő állatok menhelyi kutya menhelyi kutya nevelése mentett állatok mentett kutya mentett kutya nevelése minőségi eledel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!