hirdetés

Nem eszik az idős kutya? Ezek az okok állhatnak a probléma hátterében

László Enikő

2021. november 25

Ha egy kutyának nincs étvágya, a gazdi hirtelen a legrosszabbra gondol. Az idősebb ebeknél viszonylag gyakoribb, hogy feltűnően kevesebbet esznek, mint korábban. Milyen okok állhatnak ennek hátterében?

hirdetés

A kutyákat életkoruknak megfelelően kell táplálni, hiszen igényeik folyamatosan változnak az évek során. Az idősebb kedvenceknek energiaszegény, csökkentett nátrium- és fehérjetartalmú, de magas vitamin-, ásványianyag-, illetve rosttartalmú és nem utolsósorban jó minőségű eledelre van szükségük. Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy amennyiben kedvenced 24 óránál több ideig nem vett magához ételt, azonnal keresd fel az állatorvosodat. Abban az esetben, ha más, súlyosabb tüneteket is produkál (például hány), ne várj egy napig! Az alábbiakban alapvetően egészséges, idősödő kutyákról esik majd szó.

Őszülő négylábú társad valószínűleg kevesebbet mozog, mint fiatalabb korában, így nincs szüksége energiadús ételre, hiszen az elhízást is okozhat. A túlsúly pedig különösen veszélyes az idősebb kedvencekre. Előrehaladott korban a kutyák emésztése lelassul, így érdemes őket könnyebben emészthető ételekkel (például sovány hús, hal, zöldség, gyümölcs, tojás) vagy kifejezetten öreg kedvencek számára készített senior tápokkal etetni. A magas rosttartalom igen fontos, hiszen a lelassult emésztés székrekedést okozhat.

Az öregedéssel étvágycsökkenés is járhat

Az öregedéssel együtt járhat az étvágycsökkenés egészségügyi probléma nélkül is. A kutyák ilyenkor jellemzően kevesebbet mozognak, így kevesebb energiára is van szükségük. Emiatt nem igényelnek már annyi ételt, mint fiatalabb korukban. Azonban az egyáltalán nem evés, illetve túl sok alvás esetén mindenképp ajánlott felkeresni állatorvosodat.

Ízületi problémák

Az idősebb kedvenceknél előfordulhatnak ízületi problémák. Az állat nehezen mozog, lelassul, látványosan megerőltető számára a fizikai aktivitás. Előfordulhat, hogy emiatt kutyádnak nehezére esik lehajolni táljához vagy a csúszós talajon (például csempén) nehezebben tud közlekedni. Jó megoldás lehet, ha a tálat egy erre alkalmas felszerelés segítségével magasabbra helyezed, így nagytestű kedvencednek sokkal kényelmesebb lesz az evés. Emellett biztosítsd a csúszásmentes terepet a tál környékén vagy helyezd kutyád helyéhez közelebb.

Fogproblémák

A kutyáknál az egyik leggyakoribb ok, amiért nem esznek az, hogy a rágás fájdalmat okoz számukra. Ez pedig sokszor fog- vagy ínyproblémák miatt történik.

A fogkő közelről.

A lerakódott fogkő fogínygyulladáshoz vezethet és jelentősen roncsolja a fogazatot. Az idősebb ebek fogai az évek során kopnak, mondhatjuk úgy is, hogy elhasználódnak, ennek következtében pedig nehezükre esik a rágás. Sőt, az is előfordulhat, hogy kedvenced foga letört, és ezért fájdalmas számára az evés. Néhány jellemző tünetet te magad is felismerhetsz (vörös vagy vérző íny, sok fogkő), de a legjobb, ha állatorvosod segítségét kéred hozzá.

Szív- és tüdőproblémák

A levegővétel minden élőlény számára fontosabb az evésnél. Ha kedvencednél szív- vagy tüdőprobléma áll fenn, a légzés nehézkes lehet számára, evés közben pedig ez csak fokozódik. Az ilyen kutyák általában többet is alszanak, mivel szervezetüknek keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy oxigént juttasson a belső szervekhez. Ha nincs elég oxigén, légzési nehézség alakul ki, ennek következtében pedig az evés is nehézkesebbé válik.

Demencia

Egy másik lehetséges ok lehet az étvágytalanságra a kutya kognitív diszfunkciója (CCD), amely lényegében a kutyák demenciája. A CCD-vel rendelkező idősebb ebek változásokat tapasztalhatnak az alvás-ébrenlét ciklusukban, ami azt jelenti, hogy megrövidülhet vagy meghosszabbodhat ébrenléti idejük, valamint nyugtalanok lehetnek éjszakáik. A nyugtalanságot és szorongást tapasztaló CCD-ben szenvedő kutyák étvágya jelentősen csökkenhet. De egyes esetekben az is előfordulhat, hogy nem emlékeznek arra, hogy hol találják a táljukat.

Ha az étvágytalanság hányással párosul

Ebben az esetben minél előbb keresd fel állatorvosodat, hiszen igen valószínű, hogy olyan probléma áll a háttérben, amiben csak ő segíthet. Okozhatja gyomor-, máj- vagy veseprobléma, cukorbetegség, de akár rákos megbetegedés is.

Hogyan vedd rá az evésre?

Ha az étvágyvesztés hátterében nem egészségügyi probléma áll, néhány trükkel ráveheted kedvencedet az evésre. Amennyiben száraz eledelt kap, érdemes a szemeket vízbe áztatni, amitőlfelpuhulnak, és könnyebb azokat elfogyasztani. Esetleg fokozatosan megpróbálhatod átszoktatni nedves eledelre vagy te magad is főzhetsz neki olyat, amit jóval egyszerűbb elfogyasztani. Utóbbi esetében akár pépekkel is próbálkozhatsz, például a szükséges zöldségeket vagy gyümölcsöket aprítva, darálva vagy pépesítve is tálalhatod. Emellett kaphatók olyan étrendkiegészítő porok is, amik meghozzák az ezzel a problémával küzdő kedvencek étvágyát.

A cikkhez segítséget nyújtott Vékony Blanka, Dr. Mák Erzsébet, Balogh Lívia: Kutya jó étrend című könyve.

(Képek: Getty Images Hungary)

demencia elhízott kutya fogbetegségek fogínygyulladás fogkő idős kutya ízületi probléma kutya etetése kutya étvágytalanság kutya nem eszi a tápot kutya nem eszik kutya szívbetegség jelei nem eszik a kutya öreg kutya öregedés táplálkozás tüdőbetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!