hirdetés

5 eset, amikor érdemes ízületvédő készítményt adni a kutyának

Jóvári Krisztina, 2021. november 3

Négylábú kedvenceink esetén is vannak különböző élethelyzetek, amikor fontos az ízületek erőteljesebb támogatása a megfelelő fejlődés vagy regeneráció miatt.

hirdetés

Manapság már kutyák számára is elérhetőek ilyen készítmények tabletta, por vagy folyékony formában – a kedvencek igényeihez igazodva. Az ízületvédelem tehát több esetben is szükséges vagy erősen jótékony hatású. Összegyűjtöttünk néhány szituációt, amikor ajánlott erre fokozott figyelmet fordítani.

Növekedésben lévő kutyák – különösen nagytestűek

A nagytestű kutyák növekedése bizonyos életszakaszokban igen gyors ütemű, amivel az ízületeknek is lépést kell tartaniuk, hiszen jelentős súlynövekedés történik ezekben a szakaszokban. A nagytestű ebek 2-3 éves korukig is fejlődnek, így eddig mindenképp ajánlott az ízületek támogatása, hiszen nem ritkán 60-70 kg súlyú kifejlett kutyákról van szó. Ráadásul a csípő- és könyökízületi diszpláziában is érintett számos fajta, emiatt különös odafigyelést igényelnek.

Idősebb korban

Ahogyan a kutyák öregszenek, náluk is előfordulnak ízületi panaszok, porckopások, felrakódások. Előfordulhat a kor előrehaladtával, hogy a négylábúak nehezebben kelnek fel, fájdalmas egy-egy mozdulat számukra, lassabban mozognak vagy nem szívesen sétálnak, végeznek intenzív mozgást. Ezekkel fájdalommal járhatnak, így inkább elkerülik őket. Az ízületvédelem segíthet megfelelően „karban tartani” kedvencünket idős korban is és a megfelelő mozgatás, valamit táplálás mellett hosszabb ideig fájdalommentes életet élhet.

Diszpláziában, porckopásban szenvedő kutyáknál

A csípő- és könyökízületi diszplázia sajnos nem ritka betegség a kutyáknál, a nagytestűeket ráadásul nagyobb arányban érinti. A tünetek enyhítésére, illetve preventív jelleggel a betegség előrehaladottabb állapotának elkerülésére ajánlottak a súlyosság fokától függően erősebb vagy gyengébb hatóanyagú készítmények. Sajnos a súlyos fokú diszplázia legtöbb esetben csak műtéttel korrigálható.

Ízületeket érintő műtétek után, a felépülés támogatására

Az ízületvédő készítményekkel a műtétek utáni felépülés idejét meggyorsíthatjuk és az eb fájdalmát is csökkenthetjük. Ízületi műtétek rehabilitációjára továbbá ajánlott a kímélő mozgásformák alkalmazása, mint a hidroterápia, fizioterápia vagy az úszás. Ezek kevésbé terhelik meg a műtött végtagot, ugyanakkor az izmokat megmozgatja vele az eb.

Kutya TPLO műtét után.

Erőteljesebb sporttevékenységnél (agility, frizbi, őrző-védő sport)

Versenyszerűen sportoló kutyák esetében nagy hangsúly van az egészségügyi állapoton, hiszen csak a teljesen egészséges és fitt ebek tudnak kiváló teljesítményt nyújtani. Legyen szó agilityről, frizbiről vagy őrző-védő sportokról, a négylábúak ízületei komoly terhelésnek vannak kitéve. Egy-egy sérülés akár a teljes versenyszezonból való kiesést vagy a sport végét is jelentheti a kutyák számára, így a megelőzésen hatalmas a hangsúly. Akár versenyszerűen, akár csak hobbi szinten sportol a gazda kedvencével, ajánlott az ízületek támogatása.

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon