hirdetés

5 eset, amikor érdemes ízületvédő készítményt adni a kutyának

Jóvári Krisztina

2021. november 3

Négylábú kedvenceink esetén is vannak különböző élethelyzetek, amikor fontos az ízületek erőteljesebb támogatása a megfelelő fejlődés vagy regeneráció miatt.

hirdetés

Manapság már kutyák számára is elérhetőek ilyen készítmények tabletta, por vagy folyékony formában – a kedvencek igényeihez igazodva. Az ízületvédelem tehát több esetben is szükséges vagy erősen jótékony hatású. Összegyűjtöttünk néhány szituációt, amikor ajánlott erre fokozott figyelmet fordítani.

Növekedésben lévő kutyák – különösen nagytestűek

A nagytestű kutyák növekedése bizonyos életszakaszokban igen gyors ütemű, amivel az ízületeknek is lépést kell tartaniuk, hiszen jelentős súlynövekedés történik ezekben a szakaszokban. A nagytestű ebek 2-3 éves korukig is fejlődnek, így eddig mindenképp ajánlott az ízületek támogatása, hiszen nem ritkán 60-70 kg súlyú kifejlett kutyákról van szó. Ráadásul a csípő- és könyökízületi diszpláziában is érintett számos fajta, emiatt különös odafigyelést igényelnek.

Idősebb korban

Ahogyan a kutyák öregszenek, náluk is előfordulnak ízületi panaszok, porckopások, felrakódások. Előfordulhat a kor előrehaladtával, hogy a négylábúak nehezebben kelnek fel, fájdalmas egy-egy mozdulat számukra, lassabban mozognak vagy nem szívesen sétálnak, végeznek intenzív mozgást. Ezekkel fájdalommal járhatnak, így inkább elkerülik őket. Az ízületvédelem segíthet megfelelően „karban tartani” kedvencünket idős korban is és a megfelelő mozgatás, valamit táplálás mellett hosszabb ideig fájdalommentes életet élhet.

Diszpláziában, porckopásban szenvedő kutyáknál

A csípő- és könyökízületi diszplázia sajnos nem ritka betegség a kutyáknál, a nagytestűeket ráadásul nagyobb arányban érinti. A tünetek enyhítésére, illetve preventív jelleggel a betegség előrehaladottabb állapotának elkerülésére ajánlottak a súlyosság fokától függően erősebb vagy gyengébb hatóanyagú készítmények. Sajnos a súlyos fokú diszplázia legtöbb esetben csak műtéttel korrigálható.

Ízületeket érintő műtétek után, a felépülés támogatására

Az ízületvédő készítményekkel a műtétek utáni felépülés idejét meggyorsíthatjuk és az eb fájdalmát is csökkenthetjük. Ízületi műtétek rehabilitációjára továbbá ajánlott a kímélő mozgásformák alkalmazása, mint a hidroterápia, fizioterápia vagy az úszás. Ezek kevésbé terhelik meg a műtött végtagot, ugyanakkor az izmokat megmozgatja vele az eb.

Kutya TPLO műtét után.

Erőteljesebb sporttevékenységnél (agility, frizbi, őrző-védő sport)

Versenyszerűen sportoló kutyák esetében nagy hangsúly van az egészségügyi állapoton, hiszen csak a teljesen egészséges és fitt ebek tudnak kiváló teljesítményt nyújtani. Legyen szó agilityről, frizbiről vagy őrző-védő sportokról, a négylábúak ízületei komoly terhelésnek vannak kitéve. Egy-egy sérülés akár a teljes versenyszezonból való kiesést vagy a sport végét is jelentheti a kutyák számára, így a megelőzésen hatalmas a hangsúly. Akár versenyszerűen, akár csak hobbi szinten sportol a gazda kedvencével, ajánlott az ízületek támogatása.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

diszplázia ízületi probléma ízületvédelem izületvédő nagytestű kutya öreg kutya porckopás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!