hirdetés

Ezért olyan elragadóan rövid a corgi és a tacskó lába: megvan, mi a felelős érte

Hangai Lilla

2022. november 6 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbben teljesen odavagyunk a rövid lábú kutyákért. Van bennük valami keresetlenül aranyos, valami utánozhatatlanul bájos. De azon gondolkodtál-e már, hogy vajon hogyan alakult ki ez a szíveket olyan könnyedén rabul ejtő végtag, és igényelnek-e különös törődést ezek az ebek?

hirdetés

Ha igen, tarts velünk! Egy nagyon izgalmas és hasznos utazásra kalauzolunk most.

Miért léteznek egyáltalán rövid lábú kutyák?

Nem azért, mert a világnak még aranyosabb kutyákra volt szüksége. Bár ez az állítás is igaz. Akár hiszed, akár nem, történelmi okai vannak annak, hogy egyes kutyafajtákat így tenyésztettek ki.

Például a tacskó hosszú teste és rövid lábacskái megkönnyítették számára, hogy kövesse a borzokat és más, föld alatt élő állatokat a szűk kotorékaikba. A basset houndot azért tenyésztették ki, hogy a vadászok lépést tudjanak tartani a kutyával, miközben gyalogosan kerestek apróvadat. De nem felejtettük el a corgit sem! Bár elsőre talán megkérdőjelezhető jelöltnek tűnhetnek nagytestű állatok terelésére, felépítésük, elképesztő terelőösztönük és markáns, hangos ugatásuk kivételesen eredményessé tette őket eredeti foglalkozásukban. Alacsony termetük pedig lehetővé tette számukra, hogy elegánsan elkacsázzanak a szarvasmarhák lába alatt anélkül, hogy attól kellett volna tartaniuk, hogy eltalálja őket egy keresetlen rúgás.

Mitől alacsonyabbak egyes ebek, mint mások?

A kutyák lerövidült végtagjait a chondrodysplasia, más néven a csöves csontok porcfejlődési zavara okozza, ami egy genetikai mutáció. Gyorsan lelőttük a poént, de bőven van itt még más is! Ez a genetikai változat csak „félig domináns”, így a gén egy példányának öröklése moderált végtagrövidülést okoz, míg két kópia öröklése jelentősebb mértékben eredményez rövidebb lábakat. Kutyák esetében ez a gén a végtagok növekedési lemezeinek idő előtti összezárását okozza, így a csontok nem nőnek meg normál hosszúságúra.

Egy másik, nemrégiben felfedezett FGF4 (fibroblaszt növekedési faktor 4) mutáció a 12. kromoszómán található és a végtagok rövidülésével porckorongsérvet idéz elő. Ezt az állapotot hívják tacskóbénulásnak is. Az ebnek elegendő a génből egy példány, hogy a betegség jeleit mutassa, de nem minden kutyának vannak tünetei, akiknél fellelhető az egy kópia.

Ezen kívül törpeséget okozhat a növekedési hormon nem elegendő mennyisége is, aminek következtében nemcsak a végtagok, de az egész test is arányos kisebb marad. Ez szintén öröklött rendellenesség, ami sajnos nem kezelhető, csupán az általa okozott tünetek.

A cukiságnak sajnos ára van

A rövid lábú kutyák hosszú, alacsonyan elhelyezkedő törzse bizonyos mellékhatásokkal jár. Lábaikban a fő alkotórészek, az orsó-, és a singcsont aránytalan növekedési üteme látható, ami a lábszár és a lábfej rendellenes elhelyezkedését okozhatja. Ezt szögletes végtagdeformitásnak nevezik. Ennek a végtagdeformitásnak a súlyossága az előbb említett csontok növekedési sebességétől, valamint a csontok növekedési lemezeinek bezáródásának időzítésétől függ. Az egyenetlen növekedés egyenetlen kopást okozhat, ami ezeknél az ebeknél az ízületek gyulladását idézheti elő.

Mit tehetsz kedvenced jólétéért és egészségéért?

Az ízületi gyulladás az egyik legnehezebb tolerálható és legfájdalmasabb egészségügyi kondíciók közé tartozik. Ezért már fiatal korban érdemes ezeknél a blökiknél odafigyelni az ízületek, porcok és csontok védelmére. Bizonyos étrendkiegészítők, mint például a glükózamin és a kondroitin, segíthetnek megelőzni és lelassítani a gyulladás kialakulását. Mielőtt bármit is adnál kedvencednek, mindenképpen egyeztess az állatorvossal!

A kutyus súlyára is érdemes figyelmet fordítani, ugyanis minél nehezebb az eb, annál nagyobb terhelést jelent ez a csontjaira nézve. A rendszeres testmozgás hasznos lehet, de a túlmozgatás, a túlzott ugrálás túlságosan megterhelheti a kutyát.

Érdemes a rövid kis virgácsokat otthon is kímélni, mégpedig úgy, hogy kutyalépcsőt helyezel az ágyhoz és a kanapéhoz, ha a kutyus oda is felmehet. A lépcsőt tanácsos szőnyeggel borítani, hogy meglegyen a megfelelő tapadás és ne csúszkáljon rajta a négylábú. A manikűr is nagy segítség, ugyanis a rendszeresen nyírt karmok szintén növelik a tapadást.

állatorvos basset hound corgi csípőízületi diszplázia diszplázia genetika genetikai rendellenesség glükózamin ízületi gyulladás ízületi probléma ízületvédelem kondroitin kotorékeb kutya történelem rövid lábú kutyák tacskó tenyésztés törpeség kutyáknál welsh corgi pembroke

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink